Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
«Καβγάδες» και «συναινέσεις» για τα μάτια του κεφαλαίου

Συνέχεια στο σίριαλ της «εθνικής συνεννόησης» έδωσαν χτες στη Βουλή τωρινοί και επίδοξοι διαχειριστές της αστικής διακυβέρνησης

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής, με τις ψήφους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις». Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ενσωματώνει «τη νέα κωδικοποιημένη Οδηγία της ΕΕ 2013/34» που προβλέπει «βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», όπως η απάλειψη των όποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ενδεχομένως βάζουν ορισμένα εμπόδια στην ελευθερία κίνησης των μονοπωλίων για τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου, γιατί κατά τον εισηγητή του Δ. Γελαλή «είναι αποσπασματικό και πρόχειρο». ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ ψήφισαν υπέρ. «Παρών» ψήφισε και η ΧΑ. Το μοναδικό κόμμα που ψήφισε κατά ήταν το ΚΚΕ.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ «συνόδευσαν» την ουσιαστική συμφωνία τους στο νομοσχέδιο με τη γνωστή αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση, ενώ παράλληλα «έπαιξαν» και χτες το «χαρτί» της «εθνικής συνεννόησης».

Ενδεικτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης εξέφρασε την απορία του πώς ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών» και όχι υπέρ, όταν ο πρόεδρός του στην ομιλία του στο ΣΕΒ «ένα από τα κυρίως πράγματα που υπεσχέθη ήταν η πάταξη της γραφειοκρατίας». Πρόσθεσε για το ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει μια ευκαιρία να δείξουμε και εμείς μαζί του ότι, ναι, μπορούμε τουλάχιστον στα αυτονόητα να συνεννοηθούμε και θα είναι ένα καλό μήνυμα για όλα τα υπόλοιπα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, πιάνοντας το «νήμα», σημείωσε ότι «κάποιοι λένε για συναίνεση. Δε μας λέτε, όμως, ότι η συναίνεση συνεπάγεται μία πολιτική νέας λεηλασίας και νέας διάλυσης». Τα «έβαλε» με την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη χώρα «σε αποικία» και ότι με το νομοσχέδιο ενισχύει την αδιαφάνεια, για να αποφανθεί τελικά ότι «η παρούσα κρίση είναι αποτέλεσμα αυτών των αδιαφανών καταστάσεων» και να βγάλει λάδι την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, συνολικά το καπιταλιστικό σύστημα.

Οι δύο... «μονομάχοι» αποδέχονται το πλαίσιο των μνημονίων της ΕΕ

Την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε «και πάλι περί αποικίας, την ίδια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ κάνει συναντήσεις με τα διάφορα funds, τα διάφορα "αρπακτικά" δηλαδή, στο City του Λονδίνου».

Τόνισε ότι, όσο εντείνεται η αποπροσανατολιστική συζήτηση, «την ίδια στιγμή και οι δύο μονομάχοι, και οι δύο πόλοι, οι οποίοι στα λόγια αντιπαρατίθενται», στην ουσία αποδέχονται το «ευρωενωσιακό μνημόνιο που καθορίζεται για όλους τους λαούς της ΕΕ και το καθορίζει το σύμφωνο σταθερότητας, το καθορίζουν οι ενιαίοι κανόνες της νέας οικονομικής διακυβέρνησης. Και αυτό το ευρωπαϊκό μνημόνιο διαμορφώνει κανόνες εποπτείας και ελέγχου για το σύνολο των οικονομιών, ανεξάρτητα αν βρίσκονται στο μνημόνιο ή όχι, ελέγχου των κρατικών προϋπολογισμών για όλα τα κράτη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2015-07-24 00:00:00.0)
Τι κρύβει ο καβγάς... (2014-11-18 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου (2014-10-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2014-07-10 00:00:00.0)
Με μοιρασμένους ρόλους κοροϊδεύουν το λαό (2012-07-18 00:00:00.0)
Κάλπικο δίλημμα (2010-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ