Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου

Εργαλείο νομιμοποίησης της συναλλαγής κομμάτων με επιχειρηματικά συμφέροντα και φακελώματος του λαού

Ολοκληρώθηκε χτες με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων με το οποίο στο όνομα της «διαφάνειας», νομιμοποιείται η συναλλαγή κομμάτων με επιχειρηματικούς ομίλους και φακελώνεται κάθε απλός άνθρωπος που προσφέρει σε κάποιο κόμμα ακόμα και 1 ευρώ.

Η ονομαστική ψηφοφορία έγινε επί του άρθρου 5 (προβλέπει την ονομαστικοποίηση των κουπονιών, υποχρεώνοντας κάθε άνθρωπο του μόχθου που δίνει ακόμα και 1 ευρώ να δίνει ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ ή αριθμό Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας) και του άρθρου 7 (αφορά το όριο του ποσού της χρηματοδότησης κόμματος ή βουλευτή από επιχειρηματικούς ομίλους) τα οποία και υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Υπέρ του άρθρου 5 ψήφισαν 148 βουλευτές και κατά 115, ενώ υπέρ του άρθρου 7 ψήφισαν 147 βουλευτές και κατά 116 (καταψήφισε και ο Απ. Κακλαμάνης). Επί της αρχής το νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή τι επιδιώκει το αντιδραστικό νομοσχέδιο, ανέδειξε ότι σε αυτό αποτυπώνονται οι κατευθύνσεις της ΕΕ και οι «συστάσεις» του Συμβουλίου της Ευρώπης για παρέμβαση ακόμα και σε ζητήματα λειτουργίας των κομμάτων, παίρνοντας τα «κατάλληλα μέτρα» απέναντι σε κόμματα που αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου.

Η διήμερη συζήτηση τη Βουλή χαρακτηρίστηκε από την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση μεταξύ συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης, με την οποία προσπάθησαν να καταδείξουν τη διαφθορά ως την κύρια αιτία για την καπιταλιστική κρίση, προκειμένου να βγάλουν λάδι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Περίεργη και αντιφατική ήταν εξάλλου η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή οι βουλευτές του είχαν «επιφυλαχθεί». Στην Ολομέλεια την πρώτη μέρα τάχθηκαν αρχικά υπέρ σε επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως το άρθρο 1 που εισάγει τη χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρηματικούς ομίλους. Τη δεύτερη μέρα, αφού πρώτα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, κάλεσε όσους διαφωνούν με το νομοσχέδιο και έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών να προκαλέσουν ονομαστική ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετικό αίτημα για τα άρθρα 5 και 7, όμως ...υπερψήφισε άρθρα (όπως το 6 και το 12) τα οποία εξασφαλίζουν τελικά την εφαρμογή του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ