Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπάθειες επίτευξης συμβιβασμού για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Τις προσπάθειες των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό, ώστε να προχωρήσει η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την Κύπρο, αντανακλά η χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και προέδρου της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Τουρκίας, Μ. Κεφαλογιάννη, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ.

Ο Μ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι η ΕΕ αποτελεί τον πλέον σημαντικό εταίρο για την Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ιδιαίτερα σήμερα λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Παραπέρα, τόνισε «την ανάγκη σεβασμού των αρχών της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και των εξωτερικών συνόρων των κρατών - μελών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας».

Εθιξε και «το ζήτημα του σεβασμού της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι η μοναδική υπό ένταξη χώρα που δεν έχει υπογράψει και επικυρώσει τη Σύμβαση. Πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, «οι οποίες μάλιστα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή». Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η Τουρκία στο δρόμο προς την ΕΕ.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης το θέμα της ανόδου των «εξτρεμιστών ισλαμιστών», η κατάσταση στη Συρία, στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ