Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαχειριστικά ζόρια και αντιθέσεις και για το «επενδυτικό ταμείο»

Το λεγόμενο «αναπτυξιακό πακέτο» ύψους 300 δισ. ευρώ, που αποσκοπεί στην τόνωση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ, αποτελεί τον κεντρικό άξονα της τρέχουσας ενδοαστικής διαπάλης στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας. Οι σχετικές ανακοινώσεις, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, αναμένονται την επόμενη βδομάδα, ενώ στο προσκήνιο επανέρχονται οι αβεβαιότητες του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σχεδίου και για την κατάλληλη διαμόρφωση του «επενδυτικού ταμείου».

«Φοβάμαι ότι το σχέδιο μπορεί να είναι τελικά απογοητευτικό. Δεν έχω κάποιες ενδείξεις γι' αυτό, αλλά ανησυχώ», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Ε. Μακρόν. Η Γαλλία διεκδικεί τη διάθεση ζεστού κρατικού χρήματος από 60 μέχρι 80 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου η Κομισιόν σχεδιάζει να συμπληρώσει το σχετικό ταμείο με κεφάλαια που θα αντληθούν από τις χρηματαγορές μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στη βάση «συντελεστών μόχλευσης» που φτάνουν στο 1 προς 10. Αυτό σημαίνει ότι μέσω των προϋπολογισμών της ΕΕ θα αποδοθούν στα μονοπώλια της ΕΕ ποσά ύψους 30 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια (ακόμη 270 δισ. ευρώ) θα αντληθούν από άλλες πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ε. Μακρόν δήλωσε πεπεισμένος ότι «χρειαζόμαστε πραγματικό χρήμα και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με έναν αποτελεσματικό τρόπο». Παράλληλα, προσκάλεσε τη κυβέρνηση της Γερμανίας να κάνει περισσότερα για τις επενδύσεις, προσθέτοντας ότι «τώρα υπάρχουν οι συνθήκες για να πραγματωθεί το New Deal» (όπως αποκαλείται η συμφωνία για την τόνωση της καπιταλιστικής οικονομίας που εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930).

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξ. Μπετέλ, σε δηλώσεις του στη βελγική «L' Echo», εμφανίζεται αντίθετος με τη φορολογική εναρμόνιση στην ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό «αποτελεί αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών - μελών». Εν μέσω της διαπάλης σχετικά με τις «αποκαλύψεις» για τη φοροδιαφυγή στο Λουξεμβούργο, ο πρωθυπουργός της χώρας σημειώνει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας, προσθέτοντας ότι αντίστοιχα συστήματα φορολόγησης εφαρμόζονται σε 22 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στο μεταξύ, κινδύνους για νέα πτώση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη βλέπουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης «Standard & Poor's», υποστηρίζοντας πως, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα, «ο κίνδυνος ύφεσης είναι πολύ υπολογίσιμος».

Εξάλλου, αντιμέτωπη με διαχειριστικά ζόρια βρίσκεται και η κυβέρνηση της Ρωσίας. Σε δημοπρασία έκδοσης βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους, καλύφτηκε μόλις το 10% του συνολικού ποσού, καθώς δεν υπήρξε ανάλογη προσφορά από τους «επενδυτές»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ