ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του λαού

Μια ακόμα επιβεβαίωση στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να φέρει σε πέρας τη βρώμικη δουλειά που δεν μπορούσαν οι προκάτοχοί του, δίνει η ομολογία Βαρουφάκη...

Andrea Bonetti

Μια ακόμα επιβεβαίωση στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να φέρει σε πέρας τη βρώμικη δουλειά που δεν μπορούσαν οι προκάτοχοί του, δίνει η ομολογία Βαρουφάκη...
Την ομολογία ότι οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών επέλεξαν να στηρίξουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν διαπίστωσαν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «δεν τράβαγε», με στόχο να ψηφιστεί τρίτο μνημόνιο και να θεσμοθετηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Είπε επί λέξει: «... η ιστορία ξεκινάει από τον Ιούνιο 2014 όταν ο κ. Σόιμπλε και κάποια κομβικά στοιχεία αν θέλετε της τρόικας έχασαν την εμπιστοσύνη τους στον κ. Σαμαρά. Ηξεραν ότι χρειάζεται ένα 3ο μνημόνιο, δεν εμπιστεύονταν μετά τις ευρωεκλογές ιδίως, παρά το δώρο της δήθεν εξόδου στις αγορές του Απριλίου, είδαν ότι η ΝΔ δεν τράβαγε και αποφάσισαν να διακινδυνεύσουν με μια ανατροπή του κ. Σαμαρά ή να αφήσουν τον κ. Σαμαρά στην τύχη του, ώστε να εκλεγούμε εμείς και να γίνει αυτό που έγινε, να περάσει το 3ο μνημόνιο με 250 ψήφους».

Η συγκεκριμένη ομολογία - που μάλλον είναι το μοναδικό νέο που ακούστηκε στη συγκεκριμένη συνέντευξη - ανεξάρτητα από το εάν την υιοθετεί κάποιος ή όχι, εάν συνδυαστεί με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνει πως πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να φέρει σε πέρας τη βρώμικη δουλειά που δεν μπορούσαν λόγω πολιτικών συγκυριών να φέρουν σε πέρας προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Επιπλέον, ο Γ. Βαρουφάκης σκιαγράφησε τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, έκφραση ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων, αλλά και εντός της κυβέρνησης ενόσω διαρκούσε η διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Παραδέχτηκε ότι υπήρξε ένα «Plan X» της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την περίπτωση που αυτή δεχόταν πιέσεις, από τη Γερμανία κυρίως, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Εντούτοις το σχέδιο - που περιελάμβανε κατά βάση αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων αξίας 27 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και ενεργοποίηση ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών - δεν στηρίχθηκε μέχρι τέλους απ' την κυβέρνηση. Και πρόσθεσε ότι «το παράλληλο σύστημα πληρωμών ο πρωθυπουργός το σκέφτηκε, υπήρξε αρνητική αντίδραση στην πρότασή μου από τον κ. Δραγασάκη, ο πρωθυπουργός το σκέφτηκε πολύ συγκροτημένα και τον είδα να προβληματίζεται ιδιαίτερα τι θα έκανε και, τελικά, αποφάσισε να πάει με την εισήγηση του κ. Δραγασάκη και να απορρίψει τη δική μου».

Ο Γ. Βαρουφάκης αρνήθηκε ότι υπήρξε σχέδιο για διπλό νόμισμα, αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Υποστήριξε ακόμα ότι ενώ εκείνη την περίοδο η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία «ανετράπη (...) με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο».

Σε ό,τι αφορά στο δημοψήφισμα ανέφερε πως η απόφαση πάρθηκε απ' τον Αλ. Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιούνη, οι οποίες ναυάγησαν παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις τα είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα». Πρόσθεσε πως η συμμετοχή του στην κυβέρνηση κρίθηκε το βράδυ του δημοψηφίσματος όταν ο πρωθυπουργός του «εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει» και δέχτηκε τις προτάσεις των «θεσμών».

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν σχετικά με τη συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη ότι «η αξιοπιστία των επιλογών του κ. Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση έχει κριθεί σε όλα τα επίπεδα», επικαλούμενες το ότι οι εκλογές που ακολούθησαν έγιναν με γνωστή τη συμφωνία για τους πολίτες.

Από την πλευρά του, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βαρουφάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, επέμενε με δηλώσεις του ότι «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης μαζί διαπραγματεύτηκαν. Μαζί διαχειρίστηκαν το ζωτικό θέμα της ελληνικής οικονομίας και επομένως την τύχη της χώρας και την καθημερινότητα των Ελλήνων. Μαζί οδήγησαν στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα, όπως το ασφαλιστικό. Το θέμα που έχει προκύψει με τη χθεσινή μαρτυρία - απολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα, είναι πολύ σοβαρό (...) περιμένουμε συγκεκριμένη απάντηση από τον κ. Πρωθυπουργό».

Η δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, δήλωσε ότι «η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει από το 2000 έως και σήμερα πώς φτάσαμε ως εδώ, αποκτά νέο ενδιαφέρον μετά τα όσα αποκαλυπτικά ακούσαμε και χτες βράδυ από τον κ. Βαρουφάκη (...) Περιμένουμε τη στάση του κ. Τσίπρα και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (...) Επίσης με ενδιαφέρον περιμένουμε αν θα στηρίξει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, η ΝΔ με το νέο της αρχηγό κ. Μητσοτάκη».

Το Ποτάμι, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «οι αποκαλύψεις για την ανευθυνότητα, την προχειρότητα, τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν τέλος». Ζητά από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα «να δώσει εξηγήσεις» για το λεγόμενο «plan x» και καλεί όλους στο ΣΥΡΙΖΑ «να συναισθανθούν το τίμημα του απομονωτισμού και της έπαρσης. Ακόμη και την ανεπάρκειά τους».

ΕΠΑΦΕΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Επί τάπητος όλη η «βεντάλια» των ζητημάτων που ιεραρχούν τα μονοπώλια

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν

Andrea Bonetti

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν
Συναντήσεις με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζ. Γκάμπριελ, αλλά και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε χτες, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Στο επίκεντρο των επαφών του ήταν η πορεία υλοποίησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Ελλάδα, το αίτημα για γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, καθώς και ζητήματα σχετικά με το στόχο του εγχώριου κεφαλαίου για «γεωστρατηγική αναβάθμισή» του στην ευρύτερη περιοχή.

Ολη η ατζέντα του κεφαλαίου στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

Στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η συζήτηση «απλώθηκε» σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που απασχολούν και τα αμερικάνικα μονοπώλια: «Επικεντρώθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να «υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη» και στο πλαίσιο αυτό τάχτηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, «προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας». Με βάση τις προτεραιότητες της ελληνικής αστικής τάξης, το ζήτημα της ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης» ιεραρχεί πρώτο στην ατζέντα του και ο Αλ. Τσίπρας, προσβλέποντας στο άνοιγμα της συζήτησης για ρύθμιση του κρατικού χρέους αμέσως μετά.

Σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, «χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά LNG μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Για το Κυπριακό, φέρεται να «επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες» και «η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους - μέλους της ΕΕ».

Σχετικά με την ΠΓΔΜ, το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει πως οι δύο πλευρές «τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στη συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας».

Θετικές για την «οικονομία» οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον σοσιαλδημοκράτη Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζ. Γκάμπριελ, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν το ελληνικό πρόγραμμα και το Προσφυγικό. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, «στη μεταξύ τους συνομιλία εκτιμήθηκε η ελληνική προσπάθεια για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη»...

Η πορεία εφαρμογής του τρίτου μνημονίου και το Ασφαλιστικό συζητήθηκαν και στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Π. Μοσκοβισί. Και μπορεί στο δελτίο του Μαξίμου να μην αναφέρεται οτιδήποτε συγκεκριμένο, ωστόσο σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Π. Μοσκοβισί στην τηλεόραση του πρακτορείου «Bloomberg» έδωσε το σήμα ακόμα μεγαλύτερων ανατροπών στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, λέγοντας: «Αυτό που χρειαζόμαστε επιπλέον είναι μία, επίσης γενναία και φιλόδοξη, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Είχαμε ένα πρώτο σχέδιο, που είναι συνολικό και θετικό, αλλά χρειαζόμαστε πιο ακριβείς παραμέτρους».

Ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ακόμα ότι θέλει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για «ανασχεδιασμό» του ελληνικού χρέους.

Χτες, τέλος, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του φόρουμ του Νταβός, K. Schwab, με τον οποίο, αφού συζητήθηκαν «οι θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας, όπως η υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 2 δισ. το 2015, η πρώτη θέση της Ελλάδας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας το 2015 με προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη το 2016, η ολοκλήρωση του αγωγού TAP, και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση», συμφωνήθηκε η διοργάνωση επίσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Σήμερα, Πέμπτη ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης», στην οποία αναφέρεται ότι θα πάρει μέρος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Στη συνέχεια, θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Αργότερα θα έχει συνάντηση και με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη.

Αύριο, Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο.

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα τις διεκδικήσει

Να δοθεί σαφής απάντηση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αν πράγματι έχει την πολιτική βούληση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις ή θα συνεχίσει την παρελκυστική τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ήταν το αίτημα που τέθηκε χτες από εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδας, περιόδου 1940 - 1945, κάτι το οποίο αναδείχθηκε και από την πλευρά του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων είχε προσκληθεί από την Επιτροπή προκειμένου να καταθέσει στοιχεία και προτάσεις. Σημειώνεται ότι στο Δίκτυο συμμετέχουν περιοχές όπου έγιναν ολοκαυτώματα με καταστροφές που ξεπερνούν το 80%.

Ο πρόεδρος του Δικτύου, Γ. Λαζουράς, ο οποίος είναι δήμαρχος Καλαβρύτων, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «οι νομικές κωλυσιεργίες της γερμανικής πλευράς, αλλά και η απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να επαναφέρουν και να θέσουν το τεράστιο θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο των διεθνών και διακρατικών υποχρεώσεών της, καθηλώνουν μέχρι τώρα τις δίκαιες απαιτήσεις μας». Ο ίδιος επισήμανε ότι ακόμα είναι σε εκκρεμότητα η υπογραφή που απαιτείται από τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να εκτελεστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο.

Ο Στάθης Γιαννούλης, δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Αρτας, ρώτησε ευθέως: «Πέστε μας, θα διεκδικήσει η ελληνική πολιτεία ή εμείς καταφεύγουμε άδικα στα δικαστήρια, ξοδεύοντας χρήματα, βάζοντας τους δημότες μας σε περιπέτειες; Να το ξέρουμε». Ενώ από αρκετούς δημάρχους τέθηκε το αίτημα να κληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί στην Επιτροπή και να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε: «Να εκφράσω τη χαρά μου γιατί τέθηκε και από ορισμένους ομιλητές αυτό που το ΚΚΕ βάζει από την αρχή. Δηλαδή, ότι πρέπει να καλεστούν οι αρμόδιοι υπουργοί για να δεσμευτεί η κυβέρνηση στην υλοποίηση της διεκδίκησης. Τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αυτά που έπρεπε και, επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σε κάποια συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ είπε ότι είναι ηθικό το ζήτημα και όχι υλικό. Και με αυτή την έννοια πρέπει να υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης γιατί τότε ροκανίζουμε το χρόνο».

Σημείωσε ακόμα ότι «δυστυχώς στα σχολικά βιβλία δεν περιέχεται η πιο αγωνιστική στάση του λαού μας. Η ηρωική αντίσταση και η οργάνωση», από την οποία αντλούνται διδάγματα για τις νέες γενιές, όπως ότι «πρέπει να πολεμάμε συνεχώς την εγκληματική ιδεολογία και να μην την αφήσουμε να σηκώσει ποτέ κεφάλι, γιατί τέτοια εγκλήματα θα κάνει».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Ανησυχία για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας

Για άλλη μια χρονιά πραγματοποιείται στο Νταβός το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μια διοργάνωση όπου συγκεντρώνονται καπιταλιστές, διευθυντικά στελέχη μονοπωλιακών ομίλων και πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, μέχρι και διάφοροι «μαϊντανοί» σταρ του Χόλιγουντ, με στόχο - όπως έχει καθιερωθεί από το 1971 που ξεκίνησε η σύναξη αυτή - να γίνεται ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, για κρίσιμα διεθνή ζητήματα και παράλληλα να... καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις ότι μπορούν να λυθούν οξυμένα προβλήματα που γεννά ο ίδιος ο καπιταλισμός όπως η φτώχεια, η μαζική ανεργία κ.λπ.

Τυπικά ιδρυτής του είναι ο οικονομολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Κλάους Σβάμπ, γεννημένος στη Γερμανία και γιος Ελβετού βιομήχανου, που εξέλιξε τη διοργάνωση αυτή σε μια σημαντική συνάντηση της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, όπου κλείνονται και μεγάλες μπίζνες για τα μονοπώλια. Ως μέλη του Φόρουμ καταγράφονται πάνω από 1.000 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο από διάφορους κλάδους.

Στην πραγματικότητα, πίσω από τους βαρύγδουπους και τους «ευαίσθητους» τίτλους των διάφορων φόρουμ και συζητήσεων, εκφράζονται οξυμένες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που κονταροχτυπιούνται για μερίδια της παγκόσμιας αγοράς, την Ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες. Αποτέλεσμα αυτού του σφοδρού ανταγωνισμού, όπως βλέπουμε σε πολλές γωνιές του πλανήτη, είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι πόλεμοι που οξύνουν τη φτώχεια, την ανέχεια και την προσφυγιά.

Ετσι, ο Κ. Σβάμπ, ανοίγοντας τη Δευτέρα τις εργασίες του Φόρουμ, που διεξάγεται φέτος με κεντρικό θέμα «Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», κάλεσε να γίνει εποικοδομητικός διάλογος και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν για μπίζνες. Οπως είναι φυσικό, τους συμμετέχοντες απασχολεί η δυσκολία επίτευξης δυναμικών ρυθμών ανάπτυξης σε μια σειρά ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, στο φόντο της πτώσης της τιμής των εμπορευμάτων και της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, των προβλέψεων για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, μικρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ασθενή ανάπτυξη στην ΕΕ, στασιμότητα στην Ιαπωνία, οικονομική κρίση στη Ρωσία και τη Βραζιλία.

Η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων προ των πυλών

Επίσης, μια επισήμανση που κάνουν τα επιτελεία του Φόρουμ, είναι ότι με τη μαζική ένταξη νέων τεχνολογιών στη βιομηχανική παραγωγή, όπως η ρομποτική, η νανοτεχνολογία, η λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη, οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις, η γενετική και η βιοτεχνολογία, θα υπάρξει απώλεια τουλάχιστον 7,1 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις 15 αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, που θα καλυφτεί μόνο εν μέρει στο μέλλον, κατά περίπου 2,1 εκατομμύρια. Θέσεις που θα δημιουργηθούν από πιο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό σε νέους αναπτυσσόμενους κλάδους της παραγωγής. Μάλιστα, γίνεται πρόβλεψη ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές. Η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών ιδιοκτητών μέσων παραγωγής και όχι για τις ανάγκες των λαών είναι μια εξέλιξη σύμφυτη με το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα που φανερώνει και τον αντιδραστικό χαρακτήρα του, που δεν μπορεί να ρετουσαριστεί, παρά μόνο να ανατραπεί με την επαναστατική πάλη των εργατών - παραγωγών όλου του κοινωνικού πλούτου.

Στη χτεσινή, πάντως, μέρα ξεχώρισαν η παρουσία των Ιρανών αξιωματούχων του επικεφαλής της Προεδρίας, Μ. Ναχαβαντιάν και του υπουργού Εξωτερικών, Τζ. Ζαρίφ, που πρόβαλαν ότι με την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων θα υπάρξουν τεράστιες επιχειρηματικές επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα τους, καθώς προβλέπεται δυνατότητα αύξησης του ΑΕΠ κατά 8% τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό δε πως σημείωσαν ότι όπως επιτεύχθηκε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μπορεί να επιτευχθεί διπλωματική συμφωνία και στη Συρία με τη μορφή της λύσης «win-win» (δηλαδή λύση από την οποία μπορούν τάχα να βγουν «όλοι κερδισμένοι»).

Επίσης, διάφορα ευχολόγια διατυπώθηκαν τόσο από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την «ανάγκη διατήρηση της μεσαίας τάξης, μιας ανάπτυξης πιο υγιούς, πιο κοινωνικής, που θα είναι καλό για τις μπίζνες», όσο και από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Γ. Γκάουκ, που μιλώντας για τις προσφυγικές ροές ζήτησε... «περισσότερη συνεργασία για να μειωθούν και να μη φτάνουν στην Ευρώπη».

Διορίστηκε ο νέος γγ Δημοσίων Εσόδων

Με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, στη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, διορίστηκε ο δικηγόρος Γ. Πιτσιλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ