Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Ανησυχία για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας

Για άλλη μια χρονιά πραγματοποιείται στο Νταβός το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μια διοργάνωση όπου συγκεντρώνονται καπιταλιστές, διευθυντικά στελέχη μονοπωλιακών ομίλων και πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, μέχρι και διάφοροι «μαϊντανοί» σταρ του Χόλιγουντ, με στόχο - όπως έχει καθιερωθεί από το 1971 που ξεκίνησε η σύναξη αυτή - να γίνεται ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, για κρίσιμα διεθνή ζητήματα και παράλληλα να... καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις ότι μπορούν να λυθούν οξυμένα προβλήματα που γεννά ο ίδιος ο καπιταλισμός όπως η φτώχεια, η μαζική ανεργία κ.λπ.

Τυπικά ιδρυτής του είναι ο οικονομολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Κλάους Σβάμπ, γεννημένος στη Γερμανία και γιος Ελβετού βιομήχανου, που εξέλιξε τη διοργάνωση αυτή σε μια σημαντική συνάντηση της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, όπου κλείνονται και μεγάλες μπίζνες για τα μονοπώλια. Ως μέλη του Φόρουμ καταγράφονται πάνω από 1.000 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο από διάφορους κλάδους.

Στην πραγματικότητα, πίσω από τους βαρύγδουπους και τους «ευαίσθητους» τίτλους των διάφορων φόρουμ και συζητήσεων, εκφράζονται οξυμένες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που κονταροχτυπιούνται για μερίδια της παγκόσμιας αγοράς, την Ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες. Αποτέλεσμα αυτού του σφοδρού ανταγωνισμού, όπως βλέπουμε σε πολλές γωνιές του πλανήτη, είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι πόλεμοι που οξύνουν τη φτώχεια, την ανέχεια και την προσφυγιά.

Ετσι, ο Κ. Σβάμπ, ανοίγοντας τη Δευτέρα τις εργασίες του Φόρουμ, που διεξάγεται φέτος με κεντρικό θέμα «Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», κάλεσε να γίνει εποικοδομητικός διάλογος και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν για μπίζνες. Οπως είναι φυσικό, τους συμμετέχοντες απασχολεί η δυσκολία επίτευξης δυναμικών ρυθμών ανάπτυξης σε μια σειρά ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, στο φόντο της πτώσης της τιμής των εμπορευμάτων και της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, των προβλέψεων για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, μικρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ασθενή ανάπτυξη στην ΕΕ, στασιμότητα στην Ιαπωνία, οικονομική κρίση στη Ρωσία και τη Βραζιλία.

Η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων προ των πυλών

Επίσης, μια επισήμανση που κάνουν τα επιτελεία του Φόρουμ, είναι ότι με τη μαζική ένταξη νέων τεχνολογιών στη βιομηχανική παραγωγή, όπως η ρομποτική, η νανοτεχνολογία, η λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη, οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις, η γενετική και η βιοτεχνολογία, θα υπάρξει απώλεια τουλάχιστον 7,1 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις 15 αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, που θα καλυφτεί μόνο εν μέρει στο μέλλον, κατά περίπου 2,1 εκατομμύρια. Θέσεις που θα δημιουργηθούν από πιο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό σε νέους αναπτυσσόμενους κλάδους της παραγωγής. Μάλιστα, γίνεται πρόβλεψη ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές. Η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών ιδιοκτητών μέσων παραγωγής και όχι για τις ανάγκες των λαών είναι μια εξέλιξη σύμφυτη με το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα που φανερώνει και τον αντιδραστικό χαρακτήρα του, που δεν μπορεί να ρετουσαριστεί, παρά μόνο να ανατραπεί με την επαναστατική πάλη των εργατών - παραγωγών όλου του κοινωνικού πλούτου.

Στη χτεσινή, πάντως, μέρα ξεχώρισαν η παρουσία των Ιρανών αξιωματούχων του επικεφαλής της Προεδρίας, Μ. Ναχαβαντιάν και του υπουργού Εξωτερικών, Τζ. Ζαρίφ, που πρόβαλαν ότι με την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων θα υπάρξουν τεράστιες επιχειρηματικές επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα τους, καθώς προβλέπεται δυνατότητα αύξησης του ΑΕΠ κατά 8% τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό δε πως σημείωσαν ότι όπως επιτεύχθηκε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μπορεί να επιτευχθεί διπλωματική συμφωνία και στη Συρία με τη μορφή της λύσης «win-win» (δηλαδή λύση από την οποία μπορούν τάχα να βγουν «όλοι κερδισμένοι»).

Επίσης, διάφορα ευχολόγια διατυπώθηκαν τόσο από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την «ανάγκη διατήρηση της μεσαίας τάξης, μιας ανάπτυξης πιο υγιούς, πιο κοινωνικής, που θα είναι καλό για τις μπίζνες», όσο και από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Γ. Γκάουκ, που μιλώντας για τις προσφυγικές ροές ζήτησε... «περισσότερη συνεργασία για να μειωθούν και να μη φτάνουν στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ