Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Επί τάπητος όλη η «βεντάλια» των ζητημάτων που ιεραρχούν τα μονοπώλια

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν

Andrea Bonetti

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν
Συναντήσεις με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζ. Γκάμπριελ, αλλά και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε χτες, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Στο επίκεντρο των επαφών του ήταν η πορεία υλοποίησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Ελλάδα, το αίτημα για γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, καθώς και ζητήματα σχετικά με το στόχο του εγχώριου κεφαλαίου για «γεωστρατηγική αναβάθμισή» του στην ευρύτερη περιοχή.

Ολη η ατζέντα του κεφαλαίου στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

Στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η συζήτηση «απλώθηκε» σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που απασχολούν και τα αμερικάνικα μονοπώλια: «Επικεντρώθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να «υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη» και στο πλαίσιο αυτό τάχτηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, «προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας». Με βάση τις προτεραιότητες της ελληνικής αστικής τάξης, το ζήτημα της ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης» ιεραρχεί πρώτο στην ατζέντα του και ο Αλ. Τσίπρας, προσβλέποντας στο άνοιγμα της συζήτησης για ρύθμιση του κρατικού χρέους αμέσως μετά.

Σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, «χαιρετίστηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά LNG μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Για το Κυπριακό, φέρεται να «επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες» και «η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους - μέλους της ΕΕ».

Σχετικά με την ΠΓΔΜ, το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει πως οι δύο πλευρές «τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στη συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας».

Θετικές για την «οικονομία» οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον σοσιαλδημοκράτη Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζ. Γκάμπριελ, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν το ελληνικό πρόγραμμα και το Προσφυγικό. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, «στη μεταξύ τους συνομιλία εκτιμήθηκε η ελληνική προσπάθεια για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη»...

Η πορεία εφαρμογής του τρίτου μνημονίου και το Ασφαλιστικό συζητήθηκαν και στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Π. Μοσκοβισί. Και μπορεί στο δελτίο του Μαξίμου να μην αναφέρεται οτιδήποτε συγκεκριμένο, ωστόσο σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Π. Μοσκοβισί στην τηλεόραση του πρακτορείου «Bloomberg» έδωσε το σήμα ακόμα μεγαλύτερων ανατροπών στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, λέγοντας: «Αυτό που χρειαζόμαστε επιπλέον είναι μία, επίσης γενναία και φιλόδοξη, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Είχαμε ένα πρώτο σχέδιο, που είναι συνολικό και θετικό, αλλά χρειαζόμαστε πιο ακριβείς παραμέτρους».

Ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ακόμα ότι θέλει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για «ανασχεδιασμό» του ελληνικού χρέους.

Χτες, τέλος, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του φόρουμ του Νταβός, K. Schwab, με τον οποίο, αφού συζητήθηκαν «οι θετικές ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας, όπως η υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 2 δισ. το 2015, η πρώτη θέση της Ελλάδας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας το 2015 με προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη το 2016, η ολοκλήρωση του αγωγού TAP, και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση», συμφωνήθηκε η διοργάνωση επίσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Σήμερα, Πέμπτη ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης», στην οποία αναφέρεται ότι θα πάρει μέρος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Στη συνέχεια, θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Αργότερα θα έχει συνάντηση και με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη.

Αύριο, Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ