Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα τις διεκδικήσει

Να δοθεί σαφής απάντηση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αν πράγματι έχει την πολιτική βούληση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις ή θα συνεχίσει την παρελκυστική τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ήταν το αίτημα που τέθηκε χτες από εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδας, περιόδου 1940 - 1945, κάτι το οποίο αναδείχθηκε και από την πλευρά του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων είχε προσκληθεί από την Επιτροπή προκειμένου να καταθέσει στοιχεία και προτάσεις. Σημειώνεται ότι στο Δίκτυο συμμετέχουν περιοχές όπου έγιναν ολοκαυτώματα με καταστροφές που ξεπερνούν το 80%.

Ο πρόεδρος του Δικτύου, Γ. Λαζουράς, ο οποίος είναι δήμαρχος Καλαβρύτων, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «οι νομικές κωλυσιεργίες της γερμανικής πλευράς, αλλά και η απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να επαναφέρουν και να θέσουν το τεράστιο θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα στο πλαίσιο των διεθνών και διακρατικών υποχρεώσεών της, καθηλώνουν μέχρι τώρα τις δίκαιες απαιτήσεις μας». Ο ίδιος επισήμανε ότι ακόμα είναι σε εκκρεμότητα η υπογραφή που απαιτείται από τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να εκτελεστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο.

Ο Στάθης Γιαννούλης, δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Αρτας, ρώτησε ευθέως: «Πέστε μας, θα διεκδικήσει η ελληνική πολιτεία ή εμείς καταφεύγουμε άδικα στα δικαστήρια, ξοδεύοντας χρήματα, βάζοντας τους δημότες μας σε περιπέτειες; Να το ξέρουμε». Ενώ από αρκετούς δημάρχους τέθηκε το αίτημα να κληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί στην Επιτροπή και να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε: «Να εκφράσω τη χαρά μου γιατί τέθηκε και από ορισμένους ομιλητές αυτό που το ΚΚΕ βάζει από την αρχή. Δηλαδή, ότι πρέπει να καλεστούν οι αρμόδιοι υπουργοί για να δεσμευτεί η κυβέρνηση στην υλοποίηση της διεκδίκησης. Τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αυτά που έπρεπε και, επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σε κάποια συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ είπε ότι είναι ηθικό το ζήτημα και όχι υλικό. Και με αυτή την έννοια πρέπει να υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης γιατί τότε ροκανίζουμε το χρόνο».

Σημείωσε ακόμα ότι «δυστυχώς στα σχολικά βιβλία δεν περιέχεται η πιο αγωνιστική στάση του λαού μας. Η ηρωική αντίσταση και η οργάνωση», από την οποία αντλούνται διδάγματα για τις νέες γενιές, όπως ότι «πρέπει να πολεμάμε συνεχώς την εγκληματική ιδεολογία και να μην την αφήσουμε να σηκώσει ποτέ κεφάλι, γιατί τέτοια εγκλήματα θα κάνει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντήσεις με τους δημάρχους Φλώρινας και Πρεσπών (2019-11-05 00:00:00.0)
«Θυμήθηκε»... τις γερμανικές αποζημιώσεις (2018-12-04 00:00:00.0)
Στις ελληνικές καλένδες οι γερμανικές αποζημιώσεις (2010-02-27 00:00:00.0)
Διεκόπη λόγω επεισοδίου μεταξύ Ζήση - Τσιγαρίδα (2004-03-31 00:00:00.0)
Τιμή στα παλικάρια (1997-08-19 00:00:00.0)
Και... διεθνοποίηση του φακελώματος (1997-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ