Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Θυμήθηκε»... τις γερμανικές αποζημιώσεις

ΚΚΕ: Δεν πρόκειται να διεκδικήσει ποτέ απ' τη γερμανική κυβέρνηση, για να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες του κεφαλαίου

Τις γερμανικές αποζημιώσεις ξαναθυμήθηκε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του χτες στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, επιβεβαιώνοντας ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο ψηφοθηρίας, αφού ποτέ οι - γενικόλογες - διακηρύξεις περί διεκδίκησής τους δεν συνοδεύτηκαν από αντίστοιχες πράξεις.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Καλαβρύτων, Γ. Λαζουρά, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: «Οταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με έναν συντεταγμένο τρόπο, πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών. Εχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο από ό,τι καταλαβαίνω πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει. Αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο».

Παράλληλα, δείχνοντας το πώς η κυβέρνηση ουσιαστικά αποδυναμώνει το δίκαιο αίτημα, πρόσθεσε πως «ο νομικός δικαιακός πολιτισμός μας δίνει λύσεις. Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε έναν τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιον τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία. Διότι, κατά τη δική μας εκτίμηση δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων, είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε στη συνέχεια τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και είχε σύσκεψη με το προεδρείο του Συνεταιρισμού, ενώ μίλησε σε κτηνοτρόφους (βλέπε και θέμα στη σελ. 18).

ΚΚΕ: Ο λαός μας έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις Τσίπρα για τις γερμανικές αποζημιώσεις:

«Η μόνη περίοδος που ο κ. Τσίπρας θυμάται τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι η προεκλογική, όταν επί μια τετραετία δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να τις διεκδικήσει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά φροντίζει κάθε φορά να αποδυναμώνει αυτό το ιστορικό αίτημα, είτε με αόριστες αναφορές για κάποιες πρωτοβουλίες σε κατάλληλο χρόνο και σε συμφωνία με την άλλη πλευρά, είτε φέρνοντας ουσιαστικά σε αντιπαράθεση την ηθική διάσταση των γερμανικών αποζημιώσεων από την πραγματική οικονομική οφειλή.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα βήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να διεκδικήσει ποτέ από τη γερμανική κυβέρνηση τις αποζημιώσεις, για να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου. Αλλωστε και στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, δεν γίνεται καμιά αναφορά σε ρητή δέσμευση της κυβέρνησης να διεκδικήσει ενιαία και το σύνολό τους.

Ο λαός μας έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, τους πολιτιστικούς θησαυρούς που εκλάπησαν εκείνη την περίοδο, ταυτόχρονα με τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ