Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο «μενού» η αντιπαράθεση με Ρωσία

Η όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία διαφαίνεται και από την ατζέντα της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα, με θέματα όπως η «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Ρωσίας», ο «βίαιος εξτρεμισμός σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική», η «συνεχιζόμενη αστάθεια στο Αφγανιστάν», αλλά και ο ανταγωνισμός για την επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Οι σύμμαχοι θα συναντηθούν με τους στενούς εταίρους του ΝΑΤΟ, την Ουκρανία και τη Γεωργία. Και οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλειά τους από τη Ρωσία και θα συνεχίσουμε να τους παρέχουμε πολιτική και πρακτική στήριξη», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να ελευθερώσει τους 24 Ουκρανούς ναύτες που συνελήφθησαν στον πορθμό Κερτς, να επιτρέψει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα.

Επίσης θα συζητηθεί η συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς (INF), από την οποία αποσύρθηκαν πρόσφατα οι ΗΠΑ. Οπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, η συνθήκη παραβιαζόταν από τη Ρωσία, η οποία έχει αναπτύξει νέους πυραύλους «οι οποίοι θα μπορούσαν να φτάσουν σε ευρωπαϊκές πόλεις», ενώ, πρόσθεσε, «οι ΗΠΑ δεν έχουν νέους πυραύλους στην Ευρώπη».

Αναμένεται ακόμη να συζητηθεί η παραπέρα υποστήριξη ΝΑΤΟικών συμμάχων σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Για το τελευταίο ο γγ του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι έχει ενισχυθεί η οικονομική και στρατιωτική στήριξη από πλευράς του ΝΑΤΟ.

Αύριο Τετάρτη οι ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, μαζί με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα συζητήσουν για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, επίσης ένα πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουν την ενταξιακή πρόοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την εξέλιξη των ΝΑΤΟικών σχέσεων με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Η «συμμαχία» αναμένεται να υπογραμμίσει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να υποδεχτεί το πρώτο ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα της Βοσνίας, «ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή πολιτικών, οικονομικών και αμυντικών μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε ο γγ του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ