Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωατλαντική ατζέντα όλο το Δεκέμβρη

Το σχεδιασμό της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική για το αμέσως επόμενο διάστημα ανέπτυξε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κατρούγκαλος.

Καθώς εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, τη χαρακτήρισε κρίσιμη, «καθώς έχουν μεσολαβήσει τα γνωστά γεγονότα στη Θάλασσα του Αζόφ».

Στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής Συνόδου θα έχει διμερείς επαφές με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, όπως και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ακολουθούν το ταξίδι του υπουργού στη Μόσχα για τη μεικτή διυπουργική επιτροπή Ελλάδας - Ρωσίας και η συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν στη ρωσική πρωτεύουσα την Παρασκευή, ενόψει των οποίων προανήγγειλε υπογραφή συμφωνιών σε «οικονομικά ζητήματα», όπως και υπογραφές συμφωνιών μεταξύ επιχειρηματιών. Πρόσθεσε ότι το «νέο οικονομικό μοντέλο» που θέλει η κυβέρνηση για τη χώρα αφορά τη μετατροπή της σε κόμβο όχι μόνο logistics και μεταφορών, αλλά και Ενέργειας.

Προσπάθησε μάλιστα να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι παραμένει ενεργό το σχέδιο επέκτασης του ρωσικού αγωγού «Turkish Stream» προς την Ελλάδα, αν ικανοποιηθούν οι «προϋποθέσεις» που θέτει η ΕΕ.

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε «ιδιαίτερης σημασίας» τον περιλάλητο στρατηγικό διάλογο που θα διεξαχθεί στις 13/12 στην Ουάσιγκτον μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, σε 5 άξονες: Αμυνα και Ασφάλεια. Εφαρμογή νόμου και «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Ενέργεια. Εμπόριο και επενδύσεις. Και διάλογο μεταξύ των δύο λαών, όπως είπε, για την «προσέγγιση των πολιτών των δύο χωρών».

Ο ίδιος, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα έχει συναντήσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον ομόλογό του Μ. Πομπέο, όπως και τον σύμβουλο Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπόλτον.

Ακολουθούν από τις 17/12 τριμερείς και διμερείς συναντήσεις: Πρώτα μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Παλαιστίνης και Κύπρου, μετά τριμερής με Κύπρο και Ιορδανία, και τριμερής Συνάντηση Κορυφής στο Ισραήλ, με Ελλάδα και Κύπρο. Σημειωτέον, χτες έγινε στο Κάιρο τριμερής συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Αναφερόμενος δε στο πώς θα μπουν και οι ΗΠΑ στην τριμερή με Κύπρο και Ισραήλ, ο Γ. Κατρούγκαλος μίλησε για ένα σχήμα «3+1», όπου οι ΗΠΑ δεν θέλουν να μπουν ως «ισότιμο μέλος», «αλλά με τρόπο που να δώσουν σήμα ότι μόνο με τέτοιες πρωτοβουλίες διαλόγου μπορεί να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν, δεν προσδιόρισε πότε θα γίνει η συνάντηση, αν και είπε ότι «αν μπορέσουμε το Γενάρη, θα είναι καλό».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια είπε ότι η Αθήνα αναμένει «σεβασμό» όσων συμφωνήθηκαν στις Πρέσπες, ενώ απέρριψε και τις δηλώσεις Ζάεφ ότι θα μπορεί βάσει των Πρεσπών να διδάσκεται η «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα.

Για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα ότι επίκειται διμερής συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι ο διμερής διάλογος για τη διευθέτηση ζητημάτων έχει προχωρήσει και ότι είναι λογικό από ένα σημείο και μετά να συναντηθούν οι δύο ηγέτες για να προχωρήσουν τα ζητήματα, αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με άξονα την υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών (2019-07-30 00:00:00.0)
Νέα συγχαρητήρια για τον «κομβικό» ρόλο στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ (2019-04-24 00:00:00.0)
Με τα «μούτρα» στις τριμερείς (2018-12-19 00:00:00.0)
Σήμερα η Μεικτή Διυπουργική στη Μόσχα (2018-12-06 00:00:00.0)
Πάροχος ευρωατλαντικής «ασφάλειας» (2018-11-27 00:00:00.0)
Σύνθετα παζάρια και κόντρες με επίκεντρο την «ασφάλεια» της Κύπρου (2018-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ