ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πολιτικό το πρόβλημα των ελλειμμάτων

Η μεγάλη ληστεία στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, γίνεται με τις ευλογίες των κυβερνώντων, που από τη μια μεριά κάνουν τα στραβά μάτια στην εισφοροδιαφυγή και από την άλλη το κράτος δεν πληρώνει την επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό

«Είναι αναγκαία τα προτεινόμενα μέτρα για τη διάσωση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Αν δε ληφθούν μέτρα τώρα, οι επόμενες γενεές δε θα πάρουν σύνταξη». Το επιχείρημα αυτό, που είχε προβάλει το 1992 η κυβέρνηση της ΝΔ για να δικαιολογήσει τα αντιλαϊκά μέτρα με το «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ακούμε σήμερα να επαναλαμβάνεται από τα μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την πλήρη ανατροπή των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων με το «μάξι» ασφαλιστικό που ανακοινώθηκε προχτές. Σωτήρες του ασφαλιστικού συστήματος λοιπόν, οι νεοταξίτες εντολοδόχοι.

Είναι όμως έτσι; Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης έχει τόσο αγνά κίνητρα; Είναι τελικά οικονομικό ή πολιτικό και το θεμελιώδες πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης;

Αντιφάσεις
  • Πώς όμως είναι δυνατό να γίνεται λόγος για μελλοντική κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, όπως το παρουσιάζουν οι διάφορες αναλογιστικές μελέτες, όταν οι κυβερνητικοί παράγοντες επαίρονται για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη δημιουργία της ισχυρής οικονομίας; Ομως οικοδόμηση ισχυρής οικονομίας και κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, είναι πράγματα αντιφατικά.
  • Ισχυρίζονται ότι βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι η μείωση της ανεργίας. Πώς όμως αντιμετωπίζεται η ανεργία, όταν εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν 5 - 10 και 15 χρόνια, περισσότερο απ' ό,τι σήμερα; Δε θα οξυνθεί έτσι περαιτέρω το πρόβλημα της ανεργίας;
  • Τα ίδια ερωτηματικά δημιουργούνται αν πάρουμε υπόψη τον παράγοντα διάρκεια χρόνου εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που εξετάζει τη διάρκεια εργασίας στη βιομηχανία σε 20 χώρες, κατά την περίοδο 1987 - 1997, η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία είναι οι μόνες χώρες στις οποίες δε μειώθηκε ο χρόνος εργασίας.
  • Ετσι στην Ελλάδα ο ετήσιος συμβατικός χρόνος εργασίας μεταξύ 1987 - 1997 παρέμεινε στις 1.840 ώρες. Αντίθετα στην Πορτογαλία την αντίστοιχη περίοδο ο χρόνος μειώθηκε κατά 10% από 2.025 σε 1.823 ώρες, στη Γερμανία κατά 8,3% από 1.716 σε 1.573, στην Ιαπωνία κατά 6,9% από 2.138 σε 1.990, στη Δανία κατά 5,2% από 1.756 σε 1.665, ενώ μικρότερες μειώσεις χρόνου εργασίας σημειώθηκαν και σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα το 1997 είναι τρίτη, μετά την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ με το μεγαλύτερο ετήσιο χρόνο εργασίας στη βιομηχανία. Ετσι, παρά την άνοδο της παραγωγικότητας δε μειώνονται οι ώρες εργασίας, ενώ επιμηκύνεται ο εργάσιμος χρόνος. Εκτός των άλλων καταστρεπτικών συνεπειών, τα νέα μέτρα θα πυροδοτήσουν νέα έκρηξη της ανεργίας.
Το πολιτικό πρόβλημα

Η προώθηση των ακραίων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων δεν υπακούει σε οικονομικές, αλλά σε πολιτικές λογικές. Δεν μπορούμε να δούμε το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος έξω από το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της ευρωζώνης, μέσα στην οποία πρέπει να λειτουργήσει ο ελληνικός καπιταλισμός. Η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κεφαλαίου επιχειρείται να στηριχτεί σε μια μεγάλη συμπίεση της αξίας της εργατικής δύναμης, στην άνοδο του βαθμού εκμετάλλευσης, στην αύξηση της μάζας της υπεραξίας. Επιχειρείται δηλαδή να προσδιοριστεί η τιμή της εργατικής δύναμης κάτω από την αξία της. Και είναι γνωστό ότι για τον προσδιορισμό της αξίας της εργατικής δύναμης λαμβάνεται υπόψη και η κοινωνική ασφάλιση, η χορήγηση των συντάξεων. Αυτό είναι και το πολιτικό πρόβλημα που επιχειρεί να επιλύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το οικονομικό πρόβλημα

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αν δε ληφθούν μέτρα σήμερα, μετά από 30 χρόνια, τα ταμεία κινδυνεύουν με κατάρρευση. Αναλογιστικές μελέτες μάλιστα κάνουν λόγο για «μαύρες τρύπες» 25 τρισ. μέχρι και 50 τρισ. δραχμών. Ας δεχτούμε πως είναι έτσι. Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το άνοιγμα αυτό με άλλους τρόπους, εκτός από τη βίαιη λύση που προωθεί η κυβέρνηση; Εντελώς πρόχειρα μπορούμε να απαριθμήσουμε ορισμένες λύσεις με βάση την κοινή λογική. Ετσι:

  • Η αντιμετώπιση της καταλήστευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις, που εκτιμάται ότι αφαίρεσε περιουσιακά στοιχεία από τα ταμεία περίπου 16 τρισ. δραχμών. Τα χρήματα αυτά κατευθύνθηκαν σε επενδύσεις της βιομηχανίας και του εμπορίου. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν την επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων από την κυβέρνηση, αλλά και από αυτούς που ευνοήθηκαν από την καταλήστευση των εισφορών τους.
  • Η αντιμετώπιση της «μαύρης εργασίας», η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού θα αποφέρει τεράστια ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία. Αντί αυτού έχουμε νομιμοποίηση και ενθάρρυνση της «μαύρης εργασίας» από επίσημους κρατικούς παράγοντες, οι οποίοι προτρέπουν τους εργοδότες σε παραβίαση του νόμου. Ετσι στην Εκθεση Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το έτος 1999 διαβάζουμε τα ακόλουθα κατατοπιστικά: «... πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση του βαθμού ευελιξίας της αγοράς εργασίας δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο σε θεσμικές ρυθμίσεις αλλά και στις πραγματικές συνθήκες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ελληνική οικονομία κατόρθωσε στην τελευταία δεκαετία να απορροφήσει εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες (παρά την απουσία μέχρι πρόσφατα ικανοποιητικού νομικού πλαισίου), ενώ τα ωράρια εργασίας διακρίνονται στην πράξη από μεγάλη ελαστικότητα...». Επιβραβεύουν έτσι την εργοδοτική αυθαιρεσία, τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, την καταπάτηση του ωραρίου εργασίας.
  • Η αλματώδης άνοδος της ανεργίας, επίσημα στο 12,5% (πραγματική ίσως και μεγαλύτερη από 15%), έχει στερήσει από τα ασφαλιστικά ταμεία ανυπολόγιστο ποσό χρημάτων. Η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που εκτίναξε την ανεργία, χτύπησε αποφασιστικά και την οικονομική ευρωστία των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Εχει αναγνωριστεί και επίσημα ότι η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή των εργοδοτών, ανέρχεται κάθε χρόνο στα 600 δισ. δραχμές. Με λίγα λόγια οι εργοδότες παρακρατούν τις εισφορές των εργαζομένων, δεν τις αποδίδουν (καθαρή κλοπή) ενώ δεν αποδίδουν και τις δικές τους εισφορές. Πόσοι από αυτούς έχουν κλειστεί στις φυλακές; Αντίθετα η κυβέρνηση τούς χαϊδεύει με συνεχείς ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμών χρεών προς το ΙΚΑ.
  • Προκειμένου να επιτευχθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, οι κυβερνήσεις δεν απέδιδαν από το 1993 στο ΙΚΑ και στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης εισφορές ύψους 1,3 τρισ. δραχμών, οι οποίες ρυθμίστηκαν πρόσφατα με την έκδοση ομολογιακού δανείου για 15 χρόνια με επιτόκιο 2%!
Χιονοστιβάδα αγωνιστικών αντιδράσεων

Χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις των συνδικάτων σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί τους οικοδόμους να αντισταθούν στο «δρεπάνι» της κυβέρνησης - κεφαλαίου, που θερίζει την κοινωνική ασφάλιση και να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στην απεργία που θα γίνει την Πέμπτη στις 26 Απρίλη στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων τονίζει: «Ολοι στους δρόμους, στον αγώνα χωρίς ημερομηνία λήξης για να απαιτήσουμε:

- Κοινωνική ασφάλιση δημόσια, καθολική και υποχρεωτική.

- Να καταργηθούν οι εισφοροαπαλλαγές, να παταχτεί η εισφοροδιαφυγή, να εισπραχθούν τα κλεμμένα αποθεματικά του ΙΚΑ (1,5 τρισ.).

- Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 55 χρόνια.

- Αύξηση των συντάξεων.

- Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων.

- Πλήρη κάλυψη, με ιατρικές, κοινωνικές υπηρεσίες, όλων των εργαζομένων.

  • H Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη στις 26 Απρίλη, γιατί όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της «το ασφαλιστικό είναι θέμα ζωής για όλους».
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία την Πέμπτη στις 26 Απρίλη και στις κατά πόλη συγκεντρώσεις των εργαζομένων. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΛ σημειώνει ότι «για όλους χτυπάει η καμπάνα της αφαίρεσης. Ολους θίγουν οι επιδιωκόμενες ρυθμίσεις αύξησης των ορίων ηλικίας και των προϋποθέσεων, η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, η αύξηση του χρόνου υπολογισμού τους, η αύξηση του αριθμού των ενσήμων». Και καταλήγει: «Από σήμερα κανένας εφησυχασμός. Ολοι στον αγώνα. Τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου δε θα περάσουν».
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης και συγκαλεί έκτακτη Ολομέλεια της Διοίκησης για να εξετάσει τα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργούνται από τις κυβερνητικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό στους εργαζόμενους του κλάδου τουρισμού - επισιτισμού.
  • Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης.
  • Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Πειραιά και Νήσων καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε καθημερινή αγωνιστική δράση, με βάση αυτά που αποφάσισε σε συνεδρίασή του και είναι τα εξής:

- 24ωρη απεργία στις 26 Απρίλη και προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.

- Μια ώρα στάση εργασίας την παραμονή της Πρωτομαγιάς προς τιμήν της 1ης Μάη.

- 24ωρη απεργία την 1η Μάη και συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

- Συμμετοχή σε εκδηλώσεις των συνδικάτων στους δήμους.

  • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ανω Λιοσίων - Καματερού - Φυλής - Θρακομακεδόνων - Πετρούπολης αποφάσισε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 26 Απρίλη και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 11 π.μ.
  • Δυναμικά αντιδρούν και οι εργαζόμενοι του Δήμου Ν. Ιωνίας στην αντιασφαλιστική κυβερνητική επίθεση. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο αποφάσισε να συμμετέχει στην πανελλαδική συγκέντρωση της ερχόμενης Πέμπτης, παράλληλα με μια σειρά άλλων κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, την Τρίτη, 24 Απρίλη, θα συνέλθει η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, όπου θα γίνει ενημέρωση για τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Ακολούθως, την Τετάρτη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συμβολική δίωρη στάση εργασίας και θα κάνουν πικετοφορία στους δρόμους της πόλης. Την Παρασκευή, 27 του μήνα, οι εργαζόμενοι του δήμου, μαζί με οικοδόμους και φορείς της πόλης διοργανώνουν ομιλία - εκδήλωση.
  • Το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου καλεί τους εργαζόμενους σε απεργία την Πέμπτη στις 26 Απρίλη και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 π.μ.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου σε έκτακτη συνεδρίασή του προχθές το βράδυ αποφάσισε:

- Την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 26 Απρίλη και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΕΚΖ.

- Συγκέντρωση - πικετοφορία τη Δευτέρα 23 Απρίλη στις 8 μ.μ. στο ΕΚΖ.

- Σύσκεψη με τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Τετάρτη 25 Απρίλη στις 8 μ.μ. στο ΕΚΖ με θέματα το ασφαλιστικό και την Πρωτομαγιά.

  • Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας καλεί τους εργαζόμενους σε 24ωρη απεργία στις 26 Απρίλη και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία του Αγίου Μηνά.
  • Τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης εξήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας απαιτεί από την Ομοσπονδία του κλάδου να προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 26 Απρίλη και ταυτόχρονα καλεί τους συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ να προτείνουν κλιμάκωση των απεργιών για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, με στόχο τη διασφάλιση των κεκτημένων και την περαιτέρω δυναμική διεκδίκηση για ευνοϊκότερα μέτρα υπέρ των εργαζομένων.

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΚ-ΑμΕΑ) με ανακοίνωσή της καλεί τους ανάπηρους, τους χρονίους πάσχοντες, τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους να συνταχθούν αγωνιστικά με το ταξικό εργατικό κίνημα, για να μην περάσει η αντιασφαλιστική λαίλαπα.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Εξορμήσεις και συγκεντρώσεις

Μαζικές υπήρξαν οι αντιδράσεις εργαζομένων και συνδικάτων μόλις ανακοινώθηκε και επίσημα από τον πρωθυπουργό η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και η κατάργηση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αμεση υπήρξε και η αντίδραση στους δρόμους, όπου προχτές και χτες διοργανώθηκαν πικετοφορίες και ενημερωτικές εξορμήσεις.

Στη Λαμία η Επιτροπή Αγώνα διοργάνωσε πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που συμμετείχαν εργαζόμενοι κάθε ηλικίας μαζί με συνταξιούχους, φορείς και νέους, διατρανώνοντας «Κοινωνική Ασφάλιση για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση και δικαίωμά μας».

Στη Λιβαδειά η Επιτροπή Αγώνα πραγματοποιεί σήμερα το πρωί ενημερωτικές εξορμήσεις στη λαϊκή αγορά, στο συνοικισμό και στην πόλη, ενώ για την ερχόμενη Τρίτη στις 8 το βράδυ έχει προγραμματίσει πικετοφορία. Πικετοφορία θα γίνει την ίδια μέρα και ώρα στη Χαλκίδα.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας συγκαλεί για την ερχόμενη Τρίτη, με αντικείμενο την προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και των ταξικών αγωνιστικών εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς.

Ταυτόχρονα, δεκάδες φορείς των εργατοϋπαλλήλων στη Στερεά - Εύβοια, με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα και καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν την απάντησή τους στους δρόμους του αγώνα. Καταγγέλλουν τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης που εξαγγέλλει η κυβέρνηση.

Τέλος, καλούν σε αγωνιστικό προσκλητήριο για ταξική εργατική Πρωτομαγιά. Ανακοινώσεις με αυτό το περιεχόμενο εκδόθηκαν από τα σωματεία Οικοδόμων Χαλκίδας, Αλιβερίου, Θήβας, Σπερχειάδας και Καμένων Βούρλων, τα εργοστασιακά σωματεία ΚΕΜ, «Κελαϊδίτη» και «Ντιαμάντ Βίντερ», το σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, τα σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Χαλκίδας, Θήβας και Λιβαδειάς, το σωματείο Ηλεκτρολόγων - Εγκαταστατών Λιβαδειάς, ΕΒΕ Κυριακίου και το Σύλλογο Νεφροπαθών Λιβαδειάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ