ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΕΚΛΕΡΗΣ
«Τα δάση είναι κτήμα του λαού»

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Αντιπροέδρου επί τιμή του Συμβουλίου της Επικρατείας, στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»

Ο Μιχάλης Δεκλερής
Ο Μιχάλης Δεκλερής
Τα δάση είναι εθνικός πλούτος, αποτελούν εθνική ιδιοκτησία και κανείς δεν έχει δικαίωμα ιδιοκτησίας πάνω σε αυτά. Στη δήλωση αυτή, προέβη ο Μιχάλης Δεκλερής, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τιμή και πρώην πρόεδρος του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξής του, στο ραδιοσταθμό του «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM». Επιπλέον, δικαίωσε, επί της ουσίας, τη θέση του ΚΚΕ, για την ανάγκη δήμευσης όλων των δασικών εκτάσεων που με δικαστικές ή άλλες αποφάσεις, έχουν αποδοθεί σε ιδιώτες.

Αναφερόμενος, αρχικά στο θέμα του ορισμού του δάσους, ο Μ. Δεκλερής, επισήμανε ότι το θέμα αυτό προέκυψε όταν το «Ε' Τμήμα του ΣτΕ αποφάσισε να κόψει την πανούργα τακτική της διοικήσεως», δηλαδή, «να καταστρέφει το δάσος, λέγοντας ότι δεν είναι δάσος». Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, είναι τόσο θρασείς εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν να κάνουν αυτοβούλως τα πάντα για να καταστρέψουν τα δάση ώστε, και υπό την ισχύ αυτής της ερμηνευτικής δηλώσεως που είναι η θέση της επιστήμης, επιχείρησαν πέρσι ή πρόπερσι με νόμο να αλλοιώσουν και πάλι τον ορισμό. Τον ορισμό που είχε περιλάβει το Σύνταγμα».

Για να επισημάνει: «Ο ορισμός είναι απόλυτα σύμφωνος με την επιστήμη και εφαρμόζεται από τις δασικές αρχές. Αλλά παρεμβάλλονται τα οργανωμένα συμφέροντα τα οποία έχουν την ισχύ του πελατειακού συστήματος, το οποίο κατορθώνει και χειραγωγεί και τον νομοθέτη ακόμη».

«Τα δάση είναι εθνοκτησία»

Απαντώντας σε ερώτηση, για τη θέση του ΚΚΕ, περί ανάγκης δήμευσης όλων των δασικών εκτάσεων που έχουν αποδοθεί σε ιδιώτες, την οποία ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε: «Στην πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι μόνο δημόσια. Δεν υπάρχουν ιδιωτικά δάση. Με το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830, ο Ι. Καποδίστριας αρνήθηκε να καταβάλει στο Σουλτάνο έστω και μία δραχμή αποζημίωση για τα δάση. Τα δάση τα παίρνουμε πολεμικώς και δημευτικώς. Αυτό σημαίνει ότι ανήκουν όχι απλώς εις την κυβέρνηση, εις το κράτος. Είναι εθνοκτησία τα δάση. Εσαεί ανήκουν στο λαό και σε κανέναν άλλο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα περίφημα «χοτζέτια», επισημαίνοντας: «Εξαίρεση, δηλαδή, δεχόμεθα, εάν αυτός (σ.σ.: ο φερόμενος ιδιοκτήτης) αποδείκνυε ότι είχε χοτζέτι από το Σουλτάνο. Χοτζέτι λοιπόν, εγώ στη ζωή μου, έχω δει ένα μονάχα. Αν δεν υπάρχει χοτζέτι, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει δικαιωτικά δικαιώματα στα δάση. Συνεπώς η δήλωση της κ. Παπαρήγα, είναι ορθή υπό την έννοια όμως ότι δε χωρεί δήμευσις. Είναι ήδη δημευμένα από καταγωγής. Ο Ελληνας πρέπει να έχει την πεποίθηση ότι αυτός και οι απόγονοί του είναι οι κύριοι των δασών».

«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση»

Με την ξεκάθαρη δήλωση ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση», απάντησε ο Μ. Δεκλερής, σε ερώτηση για το αν το πρόβλημα των δασών έχει να κάνει με έλλειψη σαφούς νομοθετικής οδηγίας ή με την έλλειψη πολιτικής βούλησης. Και πρόσθεσε: «Τα δάση είναι ο στόχος οργανωμένης (σ.σ.: επίθεσης), των οικονομικών συμφερόντων, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για ιδιοτελείς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό. Ενα διάστημα είχε συσκοτιστεί το θέμα διότι το επενδυτικό ενδιαφέρον πήγαινε στις ακτές, όπου κι εκεί υπάρχει ένα ανάλογο θέμα. Και οι ακτές ανήκουν στο λαό και σε κανέναν άλλο. Κι όμως αυτοί με διάφορες μεθόδους παραχωρήσεως, ιδιωτικών, δήθεν δικαίων, νέμονται ακτές».

Τα δάση, συνέχισε, «είναι στόχος μεγάλων, επενδυτικών συμφερόντων, του εξωτερικού, ευρωπαϊκών. Εχουν βάλει στόχο τα δάση, είτε ως δευτέρα κατοικία, είτε ως τόπους οργανωμένου τουριστικού ενδιαφέροντος. Και αυτά, λοιπόν, είναι παράνομα. Τα δάση, ανήκουν στο λαό και χρησιμοποιούνται μόνο προς το λαό. Αλλά επαναλαμβάνω, τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουν γίνει ήδη επενδύσεις. Τεράστιες επενδύσεις και θα χρειαστεί ισχυρό φρόνημα στους δικαστές για να τις αρνηθούν αυτές, το κύρος αυτών των παραχωρήσεων».

ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Συνεχίζουν το καταστροφικό έργο

Eurokinissi

Δεκάδες ήταν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν και χθες με αποτέλεσμα να καούν εκατοντάδες στρέμματα πρασίνου και καλλιεργειών. Μέχρι αργά το βράδυ, οι πιο έντονες πυρκαγιές που βρίσκονταν σε εξέλιξη ήταν στα Στείρα Ευβοίας, στον Ελικώνα Βοιωτίας, στη Λαμψίστα Ιωαννίνων, στα Δερβενάκια Αχαΐας, στις πηγές Θερμιών στο νομό Δράμας, ενώ για τέταρτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζουν οι πυρκαγιές στον Αγιο Νίκωνα Μάνης, στη Χρυσοκελαριά Μεσσηνίας και στην περιοχή της Ναυπάκτου.

Πυρκαγιές που ξέσπασαν και βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο είναι αυτές στην Κορινθία, στην Ελεκίστρα Πατρών, στη Μαλακάσα, στις Βολίμες Ζακύνθου, στο Γράμμο (Καστοριά, ναρκοπέδιο) και στη Ναύπακτο. Επίσης, πυρκαγιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Λαμψίστας στα Γιάννενα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα αλωνιστικής μηχανής. Νέα φωτιά ξέσπασε στη Λακωνία το απόγευμα και συγκεκριμένα στην περιοχή Κοίτα του Δήμου Οιτύλου, καθώς και στη Μεσσηνία στην περιοχή Μηλίτσα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Επιτακτική η ανάγκη για μονάδα εγκαυμάτων στην Κρήτη

Με αφορμή το θάνατο των τριών εποχικών πυροσβεστών στο Ρέθυμνο

Την ανάγκη δημιουργίας Μονάδας Εγκαυμάτων στη ΔΥΠΕ Κρήτης επισημαίνουν με Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη και Π. Κοσιώνης. Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι μετά τον πρόσφατο τραγικό θάνατο των τριών εποχικών πυροσβεστών στο Ρέθυμνο και το σοβαρό τραυματισμό του τέταρτου, που παραμένει ακόμη στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Γενικού Κρατικού Αθήνας, λόγω έλλειψης αντίστοιχης Μονάδας στη Μεγαλόνησο, προβάλλει επιτακτική η ίδρυση Μονάδας Εγκαυμάτων στην Κρήτη.

Μάλιστα, οι βουλευτές του ΚΚΕ μετά τις αλλαγές της οικονομικής δραστηριότητας στην Κρήτη (Βιομηχανικές Ζώνες Ηρακλείου, Χανίων κ.ά.) αλλά και άλλα δυσάρεστα περιστατικά που έχουν συμβεί στο παρελθόν, όπως η έκρηξη σε εργοστάσιο της ενδοχώρας του Νομού Ηρακλείου, ρωτούν τον υπουργό Υγείας αν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει στη δημιουργία Μονάδας Εγκαυμάτων στη ΔΥΠΕ Κρήτης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της.

Κλειστή η μοναδική ΜΕΘ στη χώρα!

Σημειώνεται ότι τεράστιες είναι οι ελλείψεις στις υπηρεσίες για την περίθαλψη των εγκαυματιών που αντιμετωπίζει η χώρα. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 800 άνθρωποι παθαίνουν βαριάς μορφής εγκαύματα και σύμφωνα με τους επιστήμονες το ένα τέταρτο αυτών, δηλαδή 200 άνθρωποι, πιθανά να χρειαστούν διασωλήνωση.

Ομως, κλειστή παραμένει λόγω έλλειψης προσωπικού η μοναδική στη χώρα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Εγκαυματιών του Λάτσειου Κέντρου Εγκαυμάτων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το Φλεβάρη του 2005.

Στην Αττική, πέρα από το «Λάτσειο», υπάρχουν σήμερα δυο ακόμα Μονάδες Εγκαυμάτων, μια στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας με τρεις κλίνες, που υποτυπωδώς έχουν διαμορφωθεί για τη νοσηλεία διασωληνωμένων εγκαυματιών και μια ακόμα στο ΚΑΤ που διαθέτει 14 κλίνες, αλλά δεν μπορεί να νοσηλεύσει διασωληνωμένους εγκαυματίες. Ετσι, για τη νοσηλεία των εγκαυματιών γίνεται αναζήτηση σε κοινές κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Εμπρηστές οι δασοκτόνες πολιτικές

«Εμπρηστές του δάσους είναι οι δασοκτόνες εμπρηστικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εμπορευματοποιούν τη δασική γη, αποχαρακτηρίζουν τεράστιες δασικές εκτάσεις, ευνοούν τους καταπατητές και επιτρέπουν την τσιμεντοποίηση καμένων εκτάσεων, όπως έχει γίνει στην Πεντέλη μετά τις πυρκαγιές του 1995 και του 1998, στη Ραφήνα μετά τις πυρκαγιές του 2005, αλλά και μια σειρά άλλες περιοχές».

Αυτό αναφέρεται σε ψήφισμα που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καισαριανής που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο ΔΣ στις 19 Ιούλη. Το ψήφισμα κατέθεσε η «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία», και ως ήταν φυσικό οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν ένα ψήφισμα για το περιβάλλον, που καταδικάζει τις δασοκτόνες πολιτικές των κομμάτων τους και την εμπορευματοποίηση της δασικής γης!

Με το ψήφισμα επιρρίπτονται ευθύνες στις κυβερνήσεις που έγιναν υπαίτιες για τον αποχαρακτηρισμό δασών, την οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων, καθώς και τις τεράστιες ανεπάρκειες των πυροσβεστικών υποδομών, τα απαρχαιωμένα πυροσβεστικά μέσα κλπ.

Παράλληλα, προτείνονται μια σειρά μέτρα όπως:

  • Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τη σχεδιαζόμενη τσιμεντοποίηση από τη Μητρόπολη Καισαριανής στο μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου, αλλά και για κάποια γενικότερα μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο (π.χ. Βοτανικός, Ελαιώνας, Ελληνικό, Δάσος Συγγρού κλπ).
  • Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία, ακόμα και με τη μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους, από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, από τη διαβόητη φιλοδασική εταιρεία στην Καισαριανή στο δάσος του Υμηττού, από άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.
  • Ν αγίνει ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του δάσους Υμηττού που κάηκε πρόσφατα, καθώς και άμεση κήρυξή της ως αναδασωτέας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ