ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο άλμα

Κάλεσμα σε πανστρατιά που θα κάνει αδύναμη την όποια αντιδραστική κυβέρνηση και θα φέρει μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση

Ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις που δε συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση και αγωνιούν για το αύριο, για υποστήριξη του λαϊκού μετώπου, των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, απηύθυνε χτες βράδυ από το Μπραχάμι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε μια δυναμική και γεμάτη παλμό συγκέντρωση, στην οποία επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλέκος Βερναδάκης υποψήφιος βουλευτής από την Κομμουνιστική Ανανέωση.

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκίνησε την περιοδεία στο Μπραχάμι με επίσκεψη στον καταυλισμό των Κούρδων προσφύγων, που χτες γιόρταζαν της «εξέγερση της άνοιξης», το Νεβρόζ.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην περιοχή έκανε μια σύντομη αναδρομή της πορείας του ΚΚΕ και του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα μετά το 1990 για να σημειώσει το ποιοτικό άλμα που κάνει σήμερα το ΚΚΕ, με την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου. Βάζοντας σαν σταθμό τις εκλογικές αναμετρήσεις, τόνισε: «Το '93 είχαμε ως κύριο σύνθημα το "αντισταθείτε". Το '96 φωνάζαμε "αντεπιτεθείτε". Από το '96 και μετά άρχισαν να διαμορφώνονται καινούριες εστίες αντίστασης σε όλα τα μέτωπα, στο αγροτικό, το εργατικό, την παιδεία, που κορυφώθηκαν με τον αγώνα των 78 ημερών ενάντια στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και την αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό, με αφορμή την παράδοση Οτσαλάν. Ετσι σήμερα λέμε: "ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό". Μιλάμε για μέτωπο αλλαγής, μέτωπο ανατροπής, μέτωπο προοπτικής, μέτωπο της λαϊκής εξουσίας».

Επαναστάτες στην πράξη

«Το κύριο σύνθημα της εκλογικής μάχης δείχνει όχι μόνο την πρόοδο του ΚΚΕ και των άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων, αλλά απηχεί και την πρόοδο στη συνείδηση ενός μεγάλου τμήματος του λαού μας. Σήμερα λέμε "ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό" και καθώς νιώθουμε ότι είναι ώριμο και στη συνείδηση ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού, συνδέουμε την εκλογική μάχη με πιο προωθημένα πολιτικά συνθήματα και προοπτική. Μιλάμε για μέτωπο, μιλάμε για ρήγμα, μιλάμε για αντεπίθεση, μιλάμε για ανατροπή, μιλάμε σήμερα που ακόμα υπάρχουν δυσκολίες και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, μιλάμε όμως για προοπτική λαϊκής εξουσίας. Γιατί όλα αυτά; γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις της ζωής, είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοζόμαστε αγωνιστικά και να αναπροσαρμοζόμαστε. Είμαστε υποχρεωμένοι ως Κόμμα, ως δυνάμεις λαϊκές που αντιπροσωπεύουμε, να ρίχνουμε στο λαό πρωτοποριακά συνθήματα, όχι για να γίνουμε πρωτοπόροι και επαναστάτες στις φράσεις, αλλά για να γίνουμε πρωτοπόροι και επαναστάτες στις πράξεις».

Εμπιστευόμαστε το λαϊκό κριτήριο

«Εμπιστευόμαστε - συνέχισε - το κριτήριο του λαού μας και πιστεύουμε ότι σήμερα είναι αρκετά ώριμος να δεχτεί προωθημένες θέσεις. Και είναι αρκετά ώριμος και γιατί εμείς συμβάλλαμε σε αυτή την ωριμότητα, αλλά και γιατί οι εξελίξεις αφυπνίζουν. Ετσι μπορούμε να πούμε με πνεύμα πάντα αγωνιστικού ρεαλισμού και όχι υπερφίαλης αλαζονείας, ότι άλλοι είναι δογματικοί και έχουν μείνει πίσω. Πιπιλίζουν την ανάγκη των αλλαγών μόνο και μόνο για να εγκλωβίσουν το λαό στην απάθεια, στη μοιρολατρία. Αλλοι είναι εκείνοι που μιλάνε γενικά αφηρημένα στο λαό ότι έχουν γίνει κοσμογονικές αλλαγές και ότι τάχα πρέπει να αλλάξουν όλοι, όταν αυτοί, το ΠΑΣΟΚ πριν από όλα, που κρατάει τη σημαία του εκσυγχρονισμού, αλλά και η ΝΔ, που μιλάει για νέο ξεκίνημα, αλλά και άλλες δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ, που πιπιλίζει την καραμέλα της κεντροαριστεράς και της ψευτοανανέωσης, όταν μιλάνε για αλλαγές, για ανανέωση, όταν μιλάνε για προσαρμογές, ένα πράγμα εννοούν: Οτι ο λαός πρέπει να προσαρμοστεί, δηλαδή πρέπει να υποταχτεί, να παραιτηθεί από την πολύχρονη πείρα του, να παραιτηθεί από τα αιτήματά του, τα οράματά του, τις αξίες του και να γίνει ένα όργανο, εργαλείο στην απάνθρωπη νέα ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων».

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε σε πανστρατιά στήριξης του λαϊκού μετώπου, λέγοντας: «Εμείς καλούμε το λαό μας να πάρει υπόψη το αύριο και να αποκτήσει τη μέγιστη δυνατή μαχητικότητα, να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που κρύβει μέσα του».

Ωρα για τη μεγάλη απόφαση

«Θεωρούμε - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος - δυνατό και εφικτό ένα σημαντικό τμήμα του λαού μας να πάρει τη μεγάλη απόφαση -που για άλλους σημαίνει ένα απλό βήμα και είναι πολύ κοντά στο να το κάνουν, για άλλους όμως σημαίνει άλμα. Και τα δύο κόμματα, και το πολύ γνωστό μας ΠΑΣΟΚ επί τόσα χρόνια, αλλά και η γνωστή μας ΝΔ, που καθόλου δεν άλλαξε πρέπει να δεχτούν ένα ισχυρό χαστούκι. "Φούμο", όπως λέει ο λαός μας. Πρέπει τα κόμματα αυτά να χάσουν εκείνα τα λαϊκά στρώματα που σκέφτονται ριζοσπαστικά, που μπορεί να παθητικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά μέσα τους υπάρχει συνείδηση, φλόγα και αυτοί είναι πολλοί. Υπάρχουν αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια για διάφορους λόγους εγκατέλειψαν ως ψηφοφόροι το ΚΚΕ, απογοητεύτηκαν. Υπάρχουν εκείνοι που πίστεψαν ότι δεν υπάρχει προοπτική, άρα μπορούν να δοκιμάσουν και να ξαναδοκιμάσουν τις κλασικές λύσεις. Υπάρχει κόσμος πολύς σε αυτά τα δύο κόμματα που είναι κρίμα να μείνει εγκλωβισμένος».

«Ο κόσμος αυτός σήμερα, αναρωτήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, είναι εύκολο να αδιαφορήσει για το ποιος θα είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα, για το ποια κυβέρνηση θα έρθει του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ; Και εμείς απαντάμε: ΝΑΙ! Είναι εύκολο, υπάρχει πολύς κόσμος που είναι πολύ κοντά σε μια τέτοια συνείδηση. Και προσθέτουμε ότι από τις κάλπες στις 9 Απρίλη χρειάζεται να προκύψει μια αδύναμη κυβέρνηση και θέλουμε αδύναμη κυβέρνηση, όταν πρόκειται για αντιδραστική κυβέρνηση, και θέλουμε μια όσο γίνεται πιο ισχυρή αντιπολίτευση, που ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ μπορούν να προσφέρουν».

Ταξική αλληλεγγύη ο δικός μας δρόμος

Επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στον καταυλισμό των Κούρδων στον Ασύρματο

Με μια περιοδεία αλλιώτικη, μια περιοδεία σε χώρο που «δε φέρνει ψήφους», άρχισε η χτεσινή εξόρμηση του ΚΚΕ στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Η ίδια η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα «ξεναγήθηκε» στον Ασύρματο, σε ένα χώρο που διαμένουν κάτω από τραγικές συνθήκες άνθρωποι που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να σώσουν τη ζωή τους, χωρίς ωστόσο - κι αυτό είναι που τους πληγώνει βαθύτατα - να έχουν κατορθώσει να διασώσουν και την αξιοπρέπειά τους. Είναι οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που διώχτηκαν από την Κουμουνδούρου, εκείνη τη νύχτα της μεγάλης ντροπής, τη νύχτα που η κυβέρνηση Σημίτη παρέδωσε τον Οτσαλάν.

«Βλέπετε πώς ζούμε. Μέσα σε παραπήγματα. Χωρίς κουβέρτες, χωρίς φαΐ, χωρίς νερό, χωρίς καν μια τουαλέτα. Ακόμα και οι φυσικές ανάγκες έχουν γίνει δημόσια θέα», ήταν τα λόγια του Ροζιέρ Ντεμίρ, του Κούρδου φοιτητή, που σπουδάζει στη χώρα μας Ιατρική και ο οποίος ανέλαβε χτες το απόγευμα το ρόλο του μεταφραστή.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες - που περίμεναν με χαρά «τη μόνη αρχηγό πολιτικού κόμματος που "καταδέχτηκε" να έρθει στον καταυλισμό» - τα προβλήματα στο μέλλον θα είναι πολλά περισσότερα, αφού από το καλοκαίρι σχεδόν εκκρεμεί τελεσίγραφο των πέριξ δήμων (Αγ. Δημήτριος, Ν. Σμύρνη και Δάφνη) να εγκαταλείψουν το συγκεκριμένο οικόπεδο, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες ανέγερσης σχολικών κτιρίων. «Εδώ και μήνες περιμένουμε επιχείρηση -"σκούπα" της Αστυνομίας. Μπορεί ακόμα να μην έχει γίνει τίποτα, είμαστε όμως βέβαιοι πως θα κινηθούν οι διαδικασίες αμέσως μετά τις εκλογές», είπε στην Αλ. Παπαρήγα ένας άλλος Κούρδος, ο Θορές, που επίσης γνώριζε πολύ καλά την ελληνική γλώσσα. Κι από τα μάτια όλων πέρασε μπροστά το εφιαλτικό εκείνο βράδυ του πογκρόμ της πλατείας Κουμουνδούρου. «Αλλωστε μια νέα - μικρότερη βέβαια - πλατεία Κουμουνδούρου είμαστε», έλεγαν με απελπισία οι υπόλοιποι πολιτικοί μετανάστες.

Η Αλέκα Παπαρήγα, αφού είδε και άκουσε με προσοχή τα όσα ειπώθηκαν από την πλευρά τους, τόνισε πως το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και μόνο με πολιτική βούληση μπορεί να επιλυθεί. Μάλιστα για το κύριο αίτημά τους, που είναι η άμεση μετεγκατάσταση και η στέγασή τους σε ανθρώπινες συνθήκες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως αυτό θα μπορούσε εύκολα να γίνει, αν η κυβέρνηση ήθελε. «Για παράδειγμα υπάρχουν δεκάδες κοντέινερ μετά τον πρόσφατο σεισμό που είναι άδεια και αναξιοποίητα. Δε θα μπορούσαν να δοθούν μερικά από αυτά στους πολιτικούς μετανάστες;» αναρωτήθηκε. Χαρακτήρισε δε την κατάσταση στον Ασύρματο μεγάλη ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση, που μας εκθέτει σαν χώρα διεθνώς.

Πάντως οι Κούρδοι, που χτες γιόρταζαν την εθνική τους γιορτή, τιμούσαν δηλαδή την ημέρα της εξέγερσής τους - μάλιστα ο Ροζιέρ Ντεμίρ σημείωσε πως μάλλον δεν είναι τυχαίο που οι Ελληνες κομμουνιστές ήρθαν εδώ αυτή ειδικά την ημέρα - διευκρίνισαν πως σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, όλοι οι Ελληνες πολίτες έχουν δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό.

Αυτό έδωσε την ευκαιρία στην Αλέκα Παπαρήγα να τονίσει πως παρά την προπαγάνδα και το ρατσισμό που καλλιεργείται από τα κέντρα εξουσίας και τα ΜΜΕ, «ο ελληνικός λαός, που έχει παράδοση στους αγώνες, αλλά και τη μετανάστευση, δεν έχει αναπτύξει εθνικιστικές και ρατσιστικές τάσεις. Αντίθετα ειδικά με τους Κούρδους έχει επιδείξει διεθνισμό και έχει προσφέρει μεγάλα αποθέματα φιλοξενίας. Είναι κάτι που εκφράστηκε έντονα άλλωστε, όταν η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε τον Οτσαλάν στους δημίους του».

Εκανε τέλος μια σύντομη αναφορά και στους οικονομικούς μετανάστες, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως όλα αυτά τα χρόνια έχει καλλιεργήσει ένα πνεύμα πως στην Ελλάδα η εγκληματικότητα οφείλεται σε αυτούς. «Αυτό είναι χοντρό ψέμα», είπαν με ένα στόμα δεκάδες Κούρδοι.

Η Αλέκα Παπαρήγα ακόμα, συμφωνώντας μαζί τους, κάλεσε τους Ελληνες εργάτες να δείξουν ταξική αλληλεγγύη στους ξένους εργάτες στη χώρα μας, ενώ για τη μη νομιμοποίησή τους, το σχόλιό της ήταν: «Η κυβέρνηση δε νομιμοποιεί τους οικονομικούς μετανάστες γιατί θέλει φθηνά εργατικά χέρια. Θέλει η πλουτοκρατία να αυξάνει τα κεφάλαιά της και οι μετανάστες να μην έχουν ούτε εισόδημα, ούτε περίθαλψη».

Φεύγοντας από τον καταυλισμό της ντροπής, η Αλέκα Παπαρήγα υποσχέθηκε πως το ΚΚΕ αμέσως μετά τις εκλογές θα ξαναφέρει το θέμα στη Βουλή - υπενθυμίζουμε πως για το ζήτημα είχε κατατεθεί Ερώτηση από κομμουνιστές βουλευτές πριν ενάμιση μήνα περίπου - και θα συμβάλλουμε, είπε, με όποιες δυνάμεις, με όποια μέσα έχουμε στην καλυτέρευση των όρων διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. «Γιατί μάλλον κάποιοι έχουν ξεχάσει πως είστε άνθρωποι», ήταν η τελευταία της κουβέντα.

ΓΚΥΖΗ
Δική μας τούτη η άνοιξη

Μια μικροφωνική σ' ένα αμάξι, κατάληψη του δρόμου παρά τα «καθώς πρέπει» του δημάρχου και να η συγκέντρωση. Οσοι αντιστέκονται βγαίνουν ξανά στο δρόμο
Μια μικροφωνική σ' ένα αμάξι, κατάληψη του δρόμου παρά τα «καθώς πρέπει» του δημάρχου και να η συγκέντρωση. Οσοι αντιστέκονται βγαίνουν ξανά στο δρόμο
Μήνυμα για αγώνα. Και ελπίδας. Για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου. Μέσα και από το δρόμο των εκλογών της 9ης Απρίλη, τις οποίες όσοι αρνούνται τους μονόδρομους της «νέας τάξης» αντιμετωπίζουν στο μέτρο τους, ως έναν σταθμό - κορυφαίο - της γενικότερης πάλης. Χτες το απόγευμα στην πλατεία του Γκύζη. Απ' όσους, παρά τη βροχή, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ, συγκεντρώθηκαν και παρέμειναν εκεί για να συνομιλήσουν με την Λιάνα Κανέλλη, τον Λεων. Αυδή και τον Θύμιο Παπανικολάου. Τους ομιλητές που σύντομα και μεστά κάλεσαν το λαό να αντισταθεί στους μονόδρομους που του προβάλλουν οι κυρίαρχες δυνάμεις και να στείλει, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, μήνυμα καταδίκης της «νέας τάξης πραγμάτων» και των ντόπιων εκπροσώπων της.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Λεων. Αυδή .«Η συμπαράταξη κομμουνιστών, συνεργαζόμενων και αριστερών στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, είπε, είναι η μάχη από την οποία θα προκύψει ένα μεγάλο, λαϊκό μέτωπο, που είναι η μόνη απάντηση στη "νέα τάξη πραγμάτων", την οποία βιώνουμε καθημερινά». «Βιώνουμε, συνέχισε, το βάθεμα και το πλάτεμα της εκμετάλλευσης», προσθέτοντας ότι σε πολλά μέρη της Γης έχουν εμφανιστεί«τα πρώτα κόκκινα γαρίφαλα της ελπίδας» και αναφερόταν στους αγώνες των προοδευτικών κινημάτων, αλλά και στους διαδηλωτές του Σιάτλ και στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις στη χώρα μας.

«Για μας ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο, για το σοσιαλισμό, δεν είναι μάταιος κόπος. Είναι το περιεχόμενο της δικής μας υπόθεσης. Γι' αυτό ούτε οι βροχές, ούτε οι φοβέρες, ούτε οι διωγμοί, ούτε οι απειλές μάς σταματούν». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του ο Θύμιος Παπανικολάου, που αναφέρθηκε στο ερώτημα «τι κρίνεται σε αυτές τις εκλογές». Τα δύο κόμματα της Δεξιάς, είπε, προσπαθούν με φτιαχτές διαφορές να αποδείξουν ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής. «Για μας όμως σε αυτές τις εκλογές διακυβεύονται πολύ σοβαρότερα πράγματα», τόνισε. «Αυτές οι εκλογές, είπε, πρέπει να δρομολογήσουν και να πυροδοτήσουν τους λαϊκούς αγώνες. Γιατί μόνο οι αγώνες της εργατικής τάξης, οι μαζικοί αγώνες μπορούν να δώσουν λύσεις». Καταλήγοντας ο Θ. Παπανικολάου κάλεσε σε στήριξη των ενωτικών ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, γιατί«είναι το μόνο κόμμα που οριοθετείται καθαρά ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων", στο φιλελευθερισμό, στις δύο παραλλαγές της Δεξιάς, αλλά και στα κεντροαριστερά σενάρια που προωθούνται».

Η Λιάνα Κανέλλη με ένα λογοπαίγνιο για τον καιρό άνοιξε την ομιλία της. Μίλησε για τη βροχή, «που ήρθε χτες να καθαρίσει τον τόπο από τις αφίσες των ψεύτικων ονείρων». «Ετούτη εδώ η άνοιξη, συνέχισε, είναι άνοιξη περισυλλογής και μέσα από την εκλογική διαδικασία οι κομμουνιστές, οι κόκκινοι, που αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο, θα κινηθούν για μια ακόμα φορά στα όρια της δικής τους "νομιμότητας". Στις 9 του Απρίλη, είπε, καλούμαστε όλοι και όλες μαζί, χέρι χέρι, να πούμε ΟΧΙ στη "νέα τάξη πραγμάτων" και ΟΧΙ στην "παγκοσμιοποίηση"».

Αναφερόμενη στη «νέα τάξη πραγμάτων» τόνισε: «Την πρώτη φορά, τον αιώνα που αφήσαμε πίσω, ήρθαν με τανκς και τσακίστηκαν απέναντι στους λαούς. Τη δεύτερη φορά ήρθαν πάλι με αεροπλάνα, με κανόνια, κουκουλοφόρους και δοσίλογους και τσακίστηκαν. Αποφάσισαν να ξανάρθουν τώρα με γραβάτες και κοστούμια, με πολυτελή φυλλάδια και υποσχέσεις. Στην πραγματικότητα έρχονται με ένα σύνθημα: Σκληρή δουλιά με λιγότερα δικαιώματα για τους πολλούς, λιγότερη υγεία και παιδεία για τους πολλούς και θα ξεπουλήσουν, όπως και ξεπουλάνε ρευστοποιώντας τους λαούς, ό,τι απέμεινε». «Να τους στερήσουμε, κατέληξε, τη δυνατότητα να πατάνε πάνω μας. Αυτοί γκρεμίζουν και εμείς θα χτίζουμε, χωρίς κανείς να μπορεί να μας φέρει σε θέση να πούμε πως χάσαμε».

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι είναι ο «ευρωπαϊκός στρατός» και ποια θα είναι η αποστολή του;

Hσυζήτηση για τη δημιουργία «ευρωπαϊκού στρατού», δηλαδή ενός στρατού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεκίνησε ουσιαστικά από το 1991 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ωστόσο, μέχρι πέρισυ αυτό το θέμα είχε παγώσει, αφού οι «εταίροι» δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν αν θα είχε πλήρη αυτοτέλεια από το ΝΑΤΟ ή όχι, μιας και η πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ ήθελαν τη στρατιωτική ηγεμονία στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

Τα πράγματα άλλαξαν μετά την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας και την υπογραφή της συμφωνίας στην Ουάσιγκτον για το νέο στρατηγικό δόγμα και το νέο χαρακτήρα του ΝΑΤΟ υπό την αιγίδα του οποίου τίθεται η «ασφάλεια» στην Ευρώπη, ενώ δεν αμφισβητείται από τους Eυρωπαίους συμμάχους η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Ετσι, ο όποιος στρατιωτικός μηχανισμός της ΕΕ θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το ΝΑΤΟ. Από την Ουάσιγκτον και μετά, οι διαδικασίες για τη δημιουργία του «ευρωπαϊκού στρατού» επιταχύνθηκαν εντυπωσιακά και αυτό οφείλεται σ' έναν επιπλέον λόγο. Οι ΗΠΑ διαπιστώνουν ότι κινδυνεύουν να «παγιδευτούν» στα Βαλκάνια, να υποχρεωθούν σε μακρόχρονη στρατιωτική εμπλοκή στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και αλλού, με αποτέλεσμα το αδυνάτισμα της επιχειρησιακής τους δυνατότητας στα άλλα μέτωπα της «νέας τάξης». Οι Aμερικανοί, λοιπόν, θέλουν, υπό τον όρο ότι δε θα χάσουν το «πάνω χέρι», την πιο ενεργό παρέμβαση και την πιο έντονη στρατιωτική παρουσία των Eυρωπαίων εταίρων. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες μέρες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ μίλησε στη Βενετία με καυστικά λόγια για τη στρατιωτική ανεπάρκεια των Eυρωπαίων και σημείωσε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να πάψουν να τα περιμένουν όλα στο στρατιωτικό τομέα απ' τις ΗΠΑ, όπως έγινε με τις επεμβάσεις στη Βοσνία και το Κόσσοβο.

Ετσι, απ' τον περασμένο Δεκέμβρη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι έθεσαν το θέμα του «ευρωπαϊκού στρατού» προσδιόρισαν το χαρακτήρα του και το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινείται, όπως και το μέγεθ;oς του (περίπου 60.000 άνδρες). Τώρα, στη Λισαβόνα, στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Μαρτίου θα αποφασίσουν και το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του, σύμφωνα με το οποίο ο «ευρωπαϊκός στρατός» θα είναι «ετοιμοπόλεμος» στις αρχές του 2002.

Οσον αφορά το χαρακτήρα του, ο «ευρωπαϊκός στρατός» θα λειτουργεί σαν μια δύναμη ταχείας επέμβασης που θα αναλαμβάνει επιχειρήσεις κατ' αρχήν στην Ευρώπη, αλλά αν χρειαστεί και σε όποιο άλλο σημείο του κόσμου. Ο σκοπός αυτών των επεμβάσεων θα είναι ίδιος μ' αυτόν του ΝΑΤΟ, δηλαδή η «πρόληψη κρίσεων», η «επιβολή της ειρήνης», οι «ανθρωπιστικές αποστολές»...

Η στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνδυασμό με την προσπάθεια Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα επόμενα χρόνια η ΕΕ θα κινηθεί προς ακόμη αντιδραστικότερες κατευθύνσεις. Τόσο για την ένταση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης των εργαζόμενων στα κράτη - μέλη της, όσο και στην ενίσχυση των χαρακτηριστικών της περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΛΕΚΟΣ ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ
Επιλέξτε τα ψηφοδέλτια του αγώνα

Απ' το τραγούδι, που ελάχιστα λεπτά πριν ανέβει στην κεντρική εξέδρα ακουγόταν στο χώρο, απ' το στίχο «πρώτη του Μάη παλεύει η εργατιά», πιάστηκε ο Αλέκος Βερναδάκης , υποψήφιος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, για να ξεκινήσει το χαιρετισμό του στη χτεσινή κεντρική εκδήλωση του ΚΚΕ, στο Μπραχάμι. «Κάθε μέρα παλεύει η εργατιά», είπε χαρακτηριστικά και αμέσως μετά χαρακτήρισε τις ερχόμενες εκλογές κορυφαία πολιτική μάχη.

«Είμαστε μαζί σας, μαζί με σας, που δεν υποκύψατε στη λατρεία της ελεύθερης αγοράς, που δε συναινέσατε στις Συνθήκες του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, στη Λευκή και Πράσινη Βίβλο. Είμαστε μαζί με σας, που καταγγείλατε τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, που φράζετε το δρόμο στα εκστρατευτικά σώματα του ΝΑΤΟ, που αγωνίζεστε για τη δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, που αγωνίζεστε να μην ξεκληριστεί η αγροτιά, που αγωνίζεστε για τη διάσωση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων. Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε μαζί το αντίπαλο δέος», ήταν οι πρώτες του κουβέντες.

Στη συνέχεια, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχονται οι κομμουνιστές, οι οποίοι κατηγορούνται για μη ρεαλισμό, υπογράμμισε πως η «αλήθεια είναι ρεαλισμός» και η αλήθεια είναι μία: «Τα συντηρητικά κόμματα, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ, δε δίνουν λύσεις στα προβλήματα του λαού και των εργαζομένων». Κριτική άσκησε ο Αλέκος Βερναδάκης και στα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ), τα οποία χαρακτήρισε δεκανίκια της υπάρχουσας πολιτικής, κόμματα, που, αν χρειαστεί, θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τις αντιλαϊκές επιλογές της όποιας κυβέρνησης προκύψει στις 9 Απρίλη.

«Το σύνθημα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα είναι σήμερα ρεαλιστικό όσο ποτέ άλλοτε», είπε ο υποψήφιος βουλευτής. Και για να το στηρίξει, έφερε ως παράδειγμα την είδηση, που σόκαρε προχθές τον κόσμο, την είδηση πως τρεις άνθρωποι στις ΗΠΑ κατέχουν εισόδημα ανάλογο με το εισόδημα συνολικά 600 εκατομμυρίων ανθρώπων αυτού του πλανήτη! «Και για να μη μας πουν πως αυτά τα εκατομμύρια του πληθυσμού προέρχονται μόνο απ' τον Τρίτο Κόσμο, ακούστε τα νούμερα που αφορούν την Ευρώπη», είπε ο Αλέκος Βερναδάκης και κατέθεσε στο ακροατήριο και άλλους τραγικούς αριθμούς. Η Ευρώπη που ...ονειρευόμαστε, λοιπόν, έχει σήμερα 5 εκατομμύρια αστέγους, 20 εκατομμύρια ανέργους, 60 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. «Γι' αυτό λοιπόν επιλέξτε σ' αυτές τις εκλογές τα ψηφοδέλτια του αγώνα, επιλέξτε τη συσπείρωση στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, στα ψηφοδέλτια της νίκης των εργαζομένων», είπε ο Αλέκος Βερναδάκης, κλείνοντας την ομιλία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ