Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο άλμα

Κάλεσμα σε πανστρατιά που θα κάνει αδύναμη την όποια αντιδραστική κυβέρνηση και θα φέρει μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση

Ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις που δε συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση και αγωνιούν για το αύριο, για υποστήριξη του λαϊκού μετώπου, των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, απηύθυνε χτες βράδυ από το Μπραχάμι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε μια δυναμική και γεμάτη παλμό συγκέντρωση, στην οποία επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλέκος Βερναδάκης υποψήφιος βουλευτής από την Κομμουνιστική Ανανέωση.

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκίνησε την περιοδεία στο Μπραχάμι με επίσκεψη στον καταυλισμό των Κούρδων προσφύγων, που χτες γιόρταζαν της «εξέγερση της άνοιξης», το Νεβρόζ.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην περιοχή έκανε μια σύντομη αναδρομή της πορείας του ΚΚΕ και του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα μετά το 1990 για να σημειώσει το ποιοτικό άλμα που κάνει σήμερα το ΚΚΕ, με την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου. Βάζοντας σαν σταθμό τις εκλογικές αναμετρήσεις, τόνισε: «Το '93 είχαμε ως κύριο σύνθημα το "αντισταθείτε". Το '96 φωνάζαμε "αντεπιτεθείτε". Από το '96 και μετά άρχισαν να διαμορφώνονται καινούριες εστίες αντίστασης σε όλα τα μέτωπα, στο αγροτικό, το εργατικό, την παιδεία, που κορυφώθηκαν με τον αγώνα των 78 ημερών ενάντια στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και την αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό, με αφορμή την παράδοση Οτσαλάν. Ετσι σήμερα λέμε: "ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό". Μιλάμε για μέτωπο αλλαγής, μέτωπο ανατροπής, μέτωπο προοπτικής, μέτωπο της λαϊκής εξουσίας».

Επαναστάτες στην πράξη


«Το κύριο σύνθημα της εκλογικής μάχης δείχνει όχι μόνο την πρόοδο του ΚΚΕ και των άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων, αλλά απηχεί και την πρόοδο στη συνείδηση ενός μεγάλου τμήματος του λαού μας. Σήμερα λέμε "ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό" και καθώς νιώθουμε ότι είναι ώριμο και στη συνείδηση ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού, συνδέουμε την εκλογική μάχη με πιο προωθημένα πολιτικά συνθήματα και προοπτική. Μιλάμε για μέτωπο, μιλάμε για ρήγμα, μιλάμε για αντεπίθεση, μιλάμε για ανατροπή, μιλάμε σήμερα που ακόμα υπάρχουν δυσκολίες και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, μιλάμε όμως για προοπτική λαϊκής εξουσίας. Γιατί όλα αυτά; γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις της ζωής, είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοζόμαστε αγωνιστικά και να αναπροσαρμοζόμαστε. Είμαστε υποχρεωμένοι ως Κόμμα, ως δυνάμεις λαϊκές που αντιπροσωπεύουμε, να ρίχνουμε στο λαό πρωτοποριακά συνθήματα, όχι για να γίνουμε πρωτοπόροι και επαναστάτες στις φράσεις, αλλά για να γίνουμε πρωτοπόροι και επαναστάτες στις πράξεις».

Εμπιστευόμαστε το λαϊκό κριτήριο

«Εμπιστευόμαστε - συνέχισε - το κριτήριο του λαού μας και πιστεύουμε ότι σήμερα είναι αρκετά ώριμος να δεχτεί προωθημένες θέσεις. Και είναι αρκετά ώριμος και γιατί εμείς συμβάλλαμε σε αυτή την ωριμότητα, αλλά και γιατί οι εξελίξεις αφυπνίζουν. Ετσι μπορούμε να πούμε με πνεύμα πάντα αγωνιστικού ρεαλισμού και όχι υπερφίαλης αλαζονείας, ότι άλλοι είναι δογματικοί και έχουν μείνει πίσω. Πιπιλίζουν την ανάγκη των αλλαγών μόνο και μόνο για να εγκλωβίσουν το λαό στην απάθεια, στη μοιρολατρία. Αλλοι είναι εκείνοι που μιλάνε γενικά αφηρημένα στο λαό ότι έχουν γίνει κοσμογονικές αλλαγές και ότι τάχα πρέπει να αλλάξουν όλοι, όταν αυτοί, το ΠΑΣΟΚ πριν από όλα, που κρατάει τη σημαία του εκσυγχρονισμού, αλλά και η ΝΔ, που μιλάει για νέο ξεκίνημα, αλλά και άλλες δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ, που πιπιλίζει την καραμέλα της κεντροαριστεράς και της ψευτοανανέωσης, όταν μιλάνε για αλλαγές, για ανανέωση, όταν μιλάνε για προσαρμογές, ένα πράγμα εννοούν: Οτι ο λαός πρέπει να προσαρμοστεί, δηλαδή πρέπει να υποταχτεί, να παραιτηθεί από την πολύχρονη πείρα του, να παραιτηθεί από τα αιτήματά του, τα οράματά του, τις αξίες του και να γίνει ένα όργανο, εργαλείο στην απάνθρωπη νέα ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων».

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε σε πανστρατιά στήριξης του λαϊκού μετώπου, λέγοντας: «Εμείς καλούμε το λαό μας να πάρει υπόψη το αύριο και να αποκτήσει τη μέγιστη δυνατή μαχητικότητα, να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που κρύβει μέσα του».

Ωρα για τη μεγάλη απόφαση

«Θεωρούμε - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος - δυνατό και εφικτό ένα σημαντικό τμήμα του λαού μας να πάρει τη μεγάλη απόφαση -που για άλλους σημαίνει ένα απλό βήμα και είναι πολύ κοντά στο να το κάνουν, για άλλους όμως σημαίνει άλμα. Και τα δύο κόμματα, και το πολύ γνωστό μας ΠΑΣΟΚ επί τόσα χρόνια, αλλά και η γνωστή μας ΝΔ, που καθόλου δεν άλλαξε πρέπει να δεχτούν ένα ισχυρό χαστούκι. "Φούμο", όπως λέει ο λαός μας. Πρέπει τα κόμματα αυτά να χάσουν εκείνα τα λαϊκά στρώματα που σκέφτονται ριζοσπαστικά, που μπορεί να παθητικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά μέσα τους υπάρχει συνείδηση, φλόγα και αυτοί είναι πολλοί. Υπάρχουν αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια για διάφορους λόγους εγκατέλειψαν ως ψηφοφόροι το ΚΚΕ, απογοητεύτηκαν. Υπάρχουν εκείνοι που πίστεψαν ότι δεν υπάρχει προοπτική, άρα μπορούν να δοκιμάσουν και να ξαναδοκιμάσουν τις κλασικές λύσεις. Υπάρχει κόσμος πολύς σε αυτά τα δύο κόμματα που είναι κρίμα να μείνει εγκλωβισμένος».

«Ο κόσμος αυτός σήμερα, αναρωτήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, είναι εύκολο να αδιαφορήσει για το ποιος θα είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα, για το ποια κυβέρνηση θα έρθει του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ; Και εμείς απαντάμε: ΝΑΙ! Είναι εύκολο, υπάρχει πολύς κόσμος που είναι πολύ κοντά σε μια τέτοια συνείδηση. Και προσθέτουμε ότι από τις κάλπες στις 9 Απρίλη χρειάζεται να προκύψει μια αδύναμη κυβέρνηση και θέλουμε αδύναμη κυβέρνηση, όταν πρόκειται για αντιδραστική κυβέρνηση, και θέλουμε μια όσο γίνεται πιο ισχυρή αντιπολίτευση, που ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ μπορούν να προσφέρουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ