Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενάντια στη «νέα τάξη» με το Μέτωπο του λαού

Μια επετειακή έκδοση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», εφημερίδας του ΕΑΜ, την 25η Μάρτη 1943

«Πατριώτες

Σαν σήμερα, 25η Μαρτίου του 1821, οι πρόγονοί μας, με οδηγό τη συνείδησή τους, δώσανε στον οθωμανικό δεσποτισμό μιαν απάντηση που έμεινε και θα μείνει για πάντα στην ιστορία. Με τα όπλα στο χέρι και με τη σημαία της επανάστασης ψηλά, βαδίσανε, λίγοι αυτοί, απέναντι σ' έναν εχθρό πολυάριθμο, μικροί αυτοί απέναντι σε μιαν αυτοκρατορία, μα βαδίσανε αποφασιστικά, θαρραλέα... πολεμήσανε τον κατακτητή, συντρίψανε τον ξένο ζυγό και παραδώσανε έτσι στις μελλούμενες γενεές, σ' εμάς, μια γωνιά γης ελεύθερη, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η νέα μας ζωή.

Την επανάσταση εκείνη την εφέρανε σε πέρας, επειδή μαζί με την ανάγκη της ελευθερίας κατανοήσανε την ανάγκη του αγώνα για την απόκτησή της, του οργανωμένου αγώνα. Ετσι αποκτήσανε το όργανο πάλης, τη "Φιλική Εταιρεία"... Η "Φιλική Εταιρεία" κατόρθωσε να κατανικήσει τους δισταγμούς των ολιγόπιστων και μικρόψυχων και να καταπνίξει την αντίδραση για να ρίξει στον αγώνα της ελευθερίας ενωμένες όλες τις δυνάμεις του έθνους.

Το ΕΑΜ είναι η σημερινή "Φιλική Εταιρεία"...».

Αυτά έγραφε, τότε, στην επέτειο της 25ης Μάρτη 1943, όταν «όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» της ναζιστικής μπότας, η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ» - όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του ΕΑΜ - απευθυνόμενη στους πατριώτες, στον ελληνικό λαό, τον οποίο καλούσε «να σηκώσει το μπόι του», κόντρα στην ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία, μπροστά στον φασιστικό Αξονα. (Αυτή η πανηγυρική έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ τυπώθηκε στο παράνομο τυπογραφείο της Καλλιθέας και την ανατύπωσε σε περιορισμένο αριθμό φύλλων η Ενωση Αντιστασιακών Δημοσιογράφων). Και συνέχιζε η εφημερίδα του ΕΑΜ στο κάλεσμά της:

«...Η σημερινή επέτειος της εθνικής επανάστασης του 1821 μας βρίσκει μέσα στην πιο άγρια φάση ενός παγκόσμιου πολέμου, που ο χιτλεροφασιστικός ιμπεριαλισμός εξαπέλυσε πάνω στην ανθρωπότητα. Οι δυνάμεις της κτηνώδους βίας και της σκοτεινής αντίδρασης - που στον καιρό της επανάστασης του 1821 εκπροσωπούσε η Ιερή Συμμαχία, σήμερα δε ο Αξονας - μετέρχονται όλα τα μέσα για να εξαναγκάσουνε τους ευρωπαϊκούς λαούς να υποκύψουνε στη βία των όπλων, να τους "πείσουν" πως η νέα δουλεία που την ονομάζουνε "νέα τάξη" είναι και φυσική και ωφέλιμη! Η Ευρώπη ολόκληρη μεταβλήθηκε σε ένα απέραντο κάτεργο...».

Είναι τόσο εκπληκτική η ομοιότητα του τότε και του σήμερα, που όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν γραφεί για τη σημερινή «νέα ιμπεριαλιστική τάξη», που επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστές ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών, όλων των λαών του κόσμου. Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα είναι που κάνει επίκαιρα όσο ποτέ τα συνθήματα και τις προτροπές που περιλαμβάνονται στην «προκήρυξη σε όλο το λαό» της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» του ΕΑΜ.

Και σήμερα, οι οπαδοί του ρεαλισμού της υποταγής στα κελεύσματα του οδοστρωτήρα της ΟΝΕ και της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης και ισοπέδωσης, οι συμβιβασμένοι και οι ριψάσπιδες προβάλλουν τα ίδια. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το λαό μας ότι η νέα ιμπεριαλιστική τάξη και η ΟΝΕ, η παγκοσμιοποίηση, είναι «και φυσική και ωφέλιμη!», καλλιεργώντας τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό και την υποταγή.

Αλλά και στις σημερινές συνθήκες, πάλι το ΚΚΕ - που ήταν η ψυχή του ΕΑΜ και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα - σαλπίζει στο λαό ότι υπάρχει διέξοδος, με το Λαϊκό Μέτωπο, που θα συνενώσει όλες τις λαϊκές πατριωτικές δυνάμεις να αντισταθούν και σε ρήξη και σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό, τα μονοπώλια και τα κόμματα - υπηρέτες τους να εμποδίσουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Το ΚΚΕ δείχνει, ξανά, στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου, το δρόμο της οργανωμένης πάλης με το Μέτωπο του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ