Τετάρτη 22 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταξική αλληλεγγύη ο δικός μας δρόμος

Επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στον καταυλισμό των Κούρδων στον Ασύρματο

Με μια περιοδεία αλλιώτικη, μια περιοδεία σε χώρο που «δε φέρνει ψήφους», άρχισε η χτεσινή εξόρμηση του ΚΚΕ στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Η ίδια η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα «ξεναγήθηκε» στον Ασύρματο, σε ένα χώρο που διαμένουν κάτω από τραγικές συνθήκες άνθρωποι που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να σώσουν τη ζωή τους, χωρίς ωστόσο - κι αυτό είναι που τους πληγώνει βαθύτατα - να έχουν κατορθώσει να διασώσουν και την αξιοπρέπειά τους. Είναι οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που διώχτηκαν από την Κουμουνδούρου, εκείνη τη νύχτα της μεγάλης ντροπής, τη νύχτα που η κυβέρνηση Σημίτη παρέδωσε τον Οτσαλάν.

«Βλέπετε πώς ζούμε. Μέσα σε παραπήγματα. Χωρίς κουβέρτες, χωρίς φαΐ, χωρίς νερό, χωρίς καν μια τουαλέτα. Ακόμα και οι φυσικές ανάγκες έχουν γίνει δημόσια θέα», ήταν τα λόγια του Ροζιέρ Ντεμίρ, του Κούρδου φοιτητή, που σπουδάζει στη χώρα μας Ιατρική και ο οποίος ανέλαβε χτες το απόγευμα το ρόλο του μεταφραστή.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες - που περίμεναν με χαρά «τη μόνη αρχηγό πολιτικού κόμματος που "καταδέχτηκε" να έρθει στον καταυλισμό» - τα προβλήματα στο μέλλον θα είναι πολλά περισσότερα, αφού από το καλοκαίρι σχεδόν εκκρεμεί τελεσίγραφο των πέριξ δήμων (Αγ. Δημήτριος, Ν. Σμύρνη και Δάφνη) να εγκαταλείψουν το συγκεκριμένο οικόπεδο, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες ανέγερσης σχολικών κτιρίων. «Εδώ και μήνες περιμένουμε επιχείρηση -"σκούπα" της Αστυνομίας. Μπορεί ακόμα να μην έχει γίνει τίποτα, είμαστε όμως βέβαιοι πως θα κινηθούν οι διαδικασίες αμέσως μετά τις εκλογές», είπε στην Αλ. Παπαρήγα ένας άλλος Κούρδος, ο Θορές, που επίσης γνώριζε πολύ καλά την ελληνική γλώσσα. Κι από τα μάτια όλων πέρασε μπροστά το εφιαλτικό εκείνο βράδυ του πογκρόμ της πλατείας Κουμουνδούρου. «Αλλωστε μια νέα - μικρότερη βέβαια - πλατεία Κουμουνδούρου είμαστε», έλεγαν με απελπισία οι υπόλοιποι πολιτικοί μετανάστες.

Η Αλέκα Παπαρήγα, αφού είδε και άκουσε με προσοχή τα όσα ειπώθηκαν από την πλευρά τους, τόνισε πως το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και μόνο με πολιτική βούληση μπορεί να επιλυθεί. Μάλιστα για το κύριο αίτημά τους, που είναι η άμεση μετεγκατάσταση και η στέγασή τους σε ανθρώπινες συνθήκες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως αυτό θα μπορούσε εύκολα να γίνει, αν η κυβέρνηση ήθελε. «Για παράδειγμα υπάρχουν δεκάδες κοντέινερ μετά τον πρόσφατο σεισμό που είναι άδεια και αναξιοποίητα. Δε θα μπορούσαν να δοθούν μερικά από αυτά στους πολιτικούς μετανάστες;» αναρωτήθηκε. Χαρακτήρισε δε την κατάσταση στον Ασύρματο μεγάλη ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση, που μας εκθέτει σαν χώρα διεθνώς.

Πάντως οι Κούρδοι, που χτες γιόρταζαν την εθνική τους γιορτή, τιμούσαν δηλαδή την ημέρα της εξέγερσής τους - μάλιστα ο Ροζιέρ Ντεμίρ σημείωσε πως μάλλον δεν είναι τυχαίο που οι Ελληνες κομμουνιστές ήρθαν εδώ αυτή ειδικά την ημέρα - διευκρίνισαν πως σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, όλοι οι Ελληνες πολίτες έχουν δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό.

Αυτό έδωσε την ευκαιρία στην Αλέκα Παπαρήγα να τονίσει πως παρά την προπαγάνδα και το ρατσισμό που καλλιεργείται από τα κέντρα εξουσίας και τα ΜΜΕ, «ο ελληνικός λαός, που έχει παράδοση στους αγώνες, αλλά και τη μετανάστευση, δεν έχει αναπτύξει εθνικιστικές και ρατσιστικές τάσεις. Αντίθετα ειδικά με τους Κούρδους έχει επιδείξει διεθνισμό και έχει προσφέρει μεγάλα αποθέματα φιλοξενίας. Είναι κάτι που εκφράστηκε έντονα άλλωστε, όταν η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε τον Οτσαλάν στους δημίους του».

Εκανε τέλος μια σύντομη αναφορά και στους οικονομικούς μετανάστες, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως όλα αυτά τα χρόνια έχει καλλιεργήσει ένα πνεύμα πως στην Ελλάδα η εγκληματικότητα οφείλεται σε αυτούς. «Αυτό είναι χοντρό ψέμα», είπαν με ένα στόμα δεκάδες Κούρδοι.

Η Αλέκα Παπαρήγα ακόμα, συμφωνώντας μαζί τους, κάλεσε τους Ελληνες εργάτες να δείξουν ταξική αλληλεγγύη στους ξένους εργάτες στη χώρα μας, ενώ για τη μη νομιμοποίησή τους, το σχόλιό της ήταν: «Η κυβέρνηση δε νομιμοποιεί τους οικονομικούς μετανάστες γιατί θέλει φθηνά εργατικά χέρια. Θέλει η πλουτοκρατία να αυξάνει τα κεφάλαιά της και οι μετανάστες να μην έχουν ούτε εισόδημα, ούτε περίθαλψη».

Φεύγοντας από τον καταυλισμό της ντροπής, η Αλέκα Παπαρήγα υποσχέθηκε πως το ΚΚΕ αμέσως μετά τις εκλογές θα ξαναφέρει το θέμα στη Βουλή - υπενθυμίζουμε πως για το ζήτημα είχε κατατεθεί Ερώτηση από κομμουνιστές βουλευτές πριν ενάμιση μήνα περίπου - και θα συμβάλλουμε, είπε, με όποιες δυνάμεις, με όποια μέσα έχουμε στην καλυτέρευση των όρων διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. «Γιατί μάλλον κάποιοι έχουν ξεχάσει πως είστε άνθρωποι», ήταν η τελευταία της κουβέντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ