ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Τρία σχέδια απόφασης για την ΚΠΕ!

Συνήλθαν, επιβεβαίωσαν τις διαφορετικές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και, τελικά, συναποφάσισαν να κρατήσουν τις απόψεις τους για τη συνεδρίαση της ΚΠΕ το Σαββατοκύριακο. Αυτά συνέβησαν, χτες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, που δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κανένα σχέδιο εισήγησης που θα παρουσιαζόταν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ τους. Τελικά, συμφώνησαν να παρουσιαστούν οι τρεις διαφορετικές και, εν πολλοίς αντικρουόμενες, εισηγήσεις - σχέδια απόφασης που μαζί με την προσωπική εισήγηση Κωνσταντόπουλου θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ. Οπως έδειξαν τα πράγματα, ούτε στην ΚΠΕ θα υπάρξει συμφωνία και, μάλλον, προετοιμάζεται το κλίμα για τελικό ξεκαθάρισμα στο Συνέδριο του ΣΥΝ, που θα γίνει το Νοέμβρη.

Τα σχέδια απόφασης είναι εκείνα που παρουσίασαν:

Οι λεγόμενοι προεδρικοί - υπογράφεται από τους Στ. Πιτσιόρλα, Νατ. Θεοδωρακοπούλου, Σπ. Λυκούδη, Γ. Μπαλάφα και Δημ. Παπαδημούλη - που με την εισήγησή τους θεωρούν ότι "τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών συνολικά αποδεικνύουν με πολύ σαφή τρόπο την ορθότητα της κατεύθυνσης που ο ΣΥΝ κινήθηκε και θα εξακολουθήσει να κινείται"... Το πρόβλημα, κατ' αυτούς, είναι ότι αυτή η πολιτική... "από ορισμένους παρερμηνευόταν ως διολίσθηση στον αντιευρωπαϊσμό, ενώ από άλλους παρερμηνευόταν ως άκριτη συμφωνία με τη σημερινή μορφή (ευρωπαϊκής) ενοποίησης"! Ενώ και η στάση στα θέματα του πολέμου του ΣΥΝ κρίνεται "ως συνολικά ορθή", αλλά "από κάποιους θεωρήθηκε ως υποβάθμιση των αντιεθνικιστικών χαρακτηριστικών της φυσιογνωμίας μας, ενώ από άλλους δε θεωρήθηκε ως αρκούντως αντιευρωπαϊκή και αντιΝΑΤΟική"...

Με τέτοιες αναλύσεις, όσον αφορά τα ελληνικά δεδομένα, προτείνεται "ουσιαστική αντιπαράθεση με τις κυρίαρχες και εκπεφρασμένες απόψεις, τόσο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και από το χώρο του ΚΚΕ" - δηλαδή... διμέτωπος σε νέα έκδοση... Το μήνυμα των προεδρικών λοιπόν είναι επιμονή στην αδιέξοδη και καταδικασμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντιπαράθεση κατά του ΚΚΕ και της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο σχέδιο αυτό απόφασης των "προεδρικών", οι του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος, με το δικό τους σχέδιο, που υπογράφεται από τον Π. Λαφαζάνη,"αντιπαραθέτουν" ότι "το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα για το ΣΥΝ οφείλεται σε μονιμότερες και πιο μακροχρόνιες αδυναμίες στη φυσιογνωμία, την εικόνα και την οργανωτική κατάσταση του κόμματος" (όπως π. χ. κεντροαριστερή συνεργασία στο Δήμο Αθήνας), που έδιναν την εικόνα "αφερεγγυότητας" και "διαθεσιμότητας" έναντι του κυβερνητικού κόμματος.

Κατά τα άλλα, "σε μια φάση γενικής απογοήτευσης του ελληνικού λαού από την πορεία στις επιλογές της ΕΕ, ο αριστερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός του κόμματος (του ΣΥΝ) είχε αντικειμενικές δυσκολίες να γίνει πειστικός". Ευθύνες προσάπτουν και στην εφημερίδα "Αυγή" και εμμέσως στον πρόεδρο του κόμματος, που επέλεξε τη διεύθυνσή της - για επιλογές της που σ' όλη την προεκλογική περίοδο έδιναν "μια εικόνα έντονης αμφισημίας και ίσων αποστάσεων για κεντρικά μείζονα θέματα, όπως τις αιτίες του πολέμου και των δυνάμεων που είχαν την κύρια ευθύνη".

Οσον αφορά την προοπτική του ΣΥΝ, από δω και μπρος, οι του "αριστερού ρεύματος" προβάλλουν, εκτός των άλλων, ως δεδομένο και σταθερό τον... "αριστερό ευρωπαϊσμό". "Εναλλακτική ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οχι στην Ευρώπη των δεικτών, του ΝΑΤΟ, των κεφαλαιαγορών, των τραπεζιτών, της ανεργίας, της οικολογικής υποβάθμισης...". "Ο ΣΥΝ τμήμα της πέραν της σοσιαλδημοκρατίας αριστεράς, της οποίας τον ουσιαστικότερο συντονισμό επιδιώκουμε για μια άλλη πορεία της Ευρώπης. Μέτωπο σ' αυτή τη βάση στο ΚΚΕ". Κατά τα λοιπά, θα επιδιώκουν διάλογο και κοινή δράση των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται εξ αριστερών την κυβέρνηση (ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, δυνάμεις της μη κοινοβουλευτικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας).

Τέλος, το τρίτο σχέδιο απόφασης - εισήγησης, που υπογράφεται από τον Ν. Μπίστη,εκτιμά ότι "ο ΣΥΝ σημείωσε σημαντική και κρίσιμη υποχώρηση που εκπέμπει σήμα κινδύνου για το μέλλον και επιβάλλει ριζική αλλαγή πλεύσης". Ως αιτίες προβάλλονται: α) Οτι "δεν ήταν σαφές το μέτωπό μας απέναντι στον αντιευρωπαϊσμό και τον ευρωσκεπτικισμό. β) Η θέση μας απέναντι στο ΝΑΤΟ ήταν ορθή, αλλά οδήγησε σε αναδίπλωση από τις αντιεθνικιστικές μας κατακτήσεις. Υποβαθμίσαμε σε βαθμό μηδενισμού την κριτική μας στο καθεστώς Μιλόσεβιτς. γ) Γενικότερα απέναντι στο ΚΚΕ το κόμμα ήταν "ανοχύρωτη πόλη". δ) Η κριτική προς την κυβέρνηση (που) επικεντρωνόταν στο πρόσωπο του επικεφαλής της" κλπ.

Με βάση τα παραπάνω προτείνεται: "Να πούμε όχι αποφασιστικά στη διολίσθηση σε μια αδιέξοδη και ατελέσφορη λογική συγκρότησης "αριστερού πόλου" διαμαρτυρίας ΚΚΕ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ". Και, τελικά επιμονή στην προβολή "του δίπτυχου προγραμματική αντιπολίτευση και εναλλακτική πρόταση εξουσίας που έχει επεξεργαστεί το κόμμα μας και έχει εγκρίνει σχεδόν ομόφωνα η ΚΠΕ".

"ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ"
"Δούρειος ίππος" των ισχυρών συμφερόντων
  • Νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιδιώκει να ελέγξει τις οργανώσεις αυτές και να εξοβελίσει τις μη αρεστές
  • Μ. Κωστόπουλος: Σκοπιμότητες για "διείσδυση" και κατάληψη χωρών

Αρχισε χτες τη λειτουργία του το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις "μη κυβερνητικές οργανώσεις", μέσω του οποίου προωθείται ο κυβερνητικός έλεγχος των οργανώσεων αυτών, αλλά και η συμμόρφωσή τους με τις εκάστοτε επιλογές των "ισχυρών συμφερόντων".

Αλλωστε, ο τίτλος του νομοσχεδίου δεν αντιστοιχεί με την ουσία των ρυθμίσεών του, όπως τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι διατάξεις του θα μπορούσαν να περιέχονται σε ένα νομοσχέδιο για τα συμφέροντα του ΣΕΒ ή για τις εμπορικές ανταλλαγές, μέσω της "διείσδυσης σε άλλες χώρες".

Και αυτό γιατί, όπως τονίζεται στην εισηγητική του έκθεση, "οι θεμελιώδεις μεταβολές στην Ανατολική Ευρώπη επισήμαναν την ανάγκη για συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα κατανομή εργασίας". "Αυτό δεν είναι βοήθεια, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι σκοπιμότητα, εκμετάλλευση και προσδοκία κέρδους". Χαρακτηριστικό του πώς εννοούν τη βοήθεια όλοι αυτοί οι διεθνείς υποκριτές είναι η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, όπου εκβιαστικά ζητάνε την απομάκρυνση της νόμιμης κυβέρνησης για να βοηθήσουν τη χώρα. Ολα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία προσπάθεια διείσδυσης για να καταληφθούν χώρες και μία επίδειξη μικροϊμπεριαλισμού για να πάρει και η χώρα μας κανένα "κοκαλάκι", είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Κωστόπουλος.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης να ελέγχει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι φανερή, αφού από το μητρώο οργανώσεων που θα γίνει θα αποκλείονται όσες με τη δράση τους "δυσχεραίνουν τις σχέσεις της χώρας μας με άλλες χώρες". Το επισήμανε άλλωστε και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, η οποία στη σχετική έκθεσή της αναφέρει ότι με αυτή τη διάταξη υπάρχει κίνδυνος να αποκλειστούν από τα όποια ωφελήματα εκείνες οι οργανώσεις που "ενδεχομένως δεν επιθυμούν την εγγραφή τους στο μητρώο προκειμένου να διατηρήσουν τις αποστάσεις τους από την κρατική εξουσία". Η επιτροπή κάνει λόγο για κίνδυνο δημιουργίας κύκλου ευνοουμένων οργανώσεων ή "σφραγίδων" και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η προϋπόθεση κάποια οργάνωση να μη "θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις με άλλο κράτος" δημιουργεί ζητήματα, αφού χρέος των οργανώσεων από τη φύση τους είναι να "στρέφονται κατά πολιτικών συμπεριφορών" διαφόρων κρατών, τα οποία παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Ο Μ. Κωστόπουλος αφού αναρωτήθηκε πού το πάει η κυβέρνηση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, εάν μία μη κυβερνητική οργάνωση, για παράδειγμα, διαμαρτυρηθεί για το πέρασμα των Αμερικανών επιδρομέων από τη Θεσσαλονίκη, τότε θα μπει στα "μαύρα κατάστιχα", ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν δώσει βοήθεια, π.χ., στην Κούβα την οποία έχουν στην "μπούκα" οι Αμερικανοί.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Πλήθος άσχετων, με το συζητούμενο νομοσχέδιο, τροπολογιών κατέθεσε η κυβέρνηση και με τις πιο σοβαρές από αυτές διευκολύνεται η παραχώρηση της "Ολυμπιακής" σε ξένο μάνατζερ και η μετοχοποίηση του ΟΤΕ μέχρι το 49%.

Καμπάνες και... ΣΥΝμαντρα!

"Καμπάνα κινδύνου"... χτυπάει ο Νίκος Μπίστης από τις στήλες της "Αυγής" με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΝ στις ευρωεκλογές, τονίζοντας πως "το αποτέλεσμα των εκλογών συνιστά μια σημαντική και κρίσιμη υποχώρηση, εκπέμπει σήμα κινδύνου και επιβάλλει σοβαρές αλλαγές στην πορεία μας".

Κι ο έτερος των ηγετικών στελεχών του ΣΥΝ, Π. Λαφαζάνης, από τη διπλανή στήλη... δίνει το σύνθημα: "Αριστερότερα Κουροπάτκιν"! και, δίνοντας κουράγιο, προβάλει πως "το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΝ ήταν σαφώς κατώτερο των επιδιώξεών μας. Ασφαλώς (όμως) δε θα πρέπει να δημιουργήσει μια αίσθηση ήττας και πολύ περισσότερο καταστροφής"...

Δίπλα σ' αυτές τις απόψεις, χαρακτηριστικές για το κλίμα που επικρατεί στο ΣΥΝ μετά τις ευρωεκλογές, όπου η κάθε μια πλευρά προτείνει τις δικές της αιτίες για την... υποχώρηση ή τη... στασιμότητα κατά τον πρόεδρο του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλο, συνυπάρχουν αρκετές ακόμα "δορυφορικές" απόψεις που κινούνται από την "απόλυτη ήττα" μέχρι το ότι "ο ΣΥΝ δεν έχασε στις ευρωεκλογές"... (όχι δεν έγραψαν ότι κέρδισε κιόλας!). Αλλες, αφού κάνουν λόγο για... τη χαμένη ευρωπαϊκή φυσιογνωμία του κόμματος και διαβλέπουν "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" (Μ. Δαμανάκη), ζητούν την επάνοδο του ΣΥΝ στον κλασικό του ρόλο με αποκατάσταση της ευρωπαϊκής φυσιογνωμίας του και της προγραμματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αλλοι, πάλι, όπως π.χ. ο Ν. Μπίστης και ο Θ. Μαργαρίτης, όχι μόνον εγκαλούν την ηγετική ομάδα υπό τον πρόεδρό τους για γλίστρημα σε θέσεις αντιευρωπαϊστικές και λαϊκιστικέςαλλά και... προειδοποιούν πως θα κατεβάσουν δική τους γραμμή στην ΚΠΕ, για "αποκατάσταση της ευρωπαϊστικής φυσιογνωμίας του ΣΥΝ" και για "μέτωπο κατά του ΚΚΕ".

Από την άλλη, θεωρώντας, βεβαίως, δεδομένη την ευρωπαϊστική φυσιογνωμία του ΣΥΝ, αλλά διαπιστώνοντας πως το αντιευρωενωσιακό και αντιΝΑΤΟικό κλίμα δεν είναι και το καλύτερο για την προβολή τέτοιων κεκτημένων... και αξιολογώντας την καταδίκη των κεντροαριστερών κυβερνήσεων και συνεργασιών, προβάλλουν τη δική τους προοπτική: Για... "διακριτό" ρόλο του ΣΥΝ απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΟΝΕ και τη συνέχιση της "αντιπολιτευτικής τακτικής" που ακολουθήθηκε ως τώρα απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οπως φαίνεται, το πρόβλημα για τα ηγετικά και άλλα στελέχη του ΣΥΝ, δεν είναι η "ευρωπαϊστική" τους πολιτική, που εκφράζεται με τη στήριξη στο Μάαστριχτ και την ΟΝΕ, στην πολιτική ενοποίηση και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Αμυνα και Ασφάλεια (που σηματοδοτείται από τον γνωστό Χ. Σολάνα) με κάθε τρόπο. Απλώς, ο καβγάς γίνεται για την τακτική που ακολούθησαν ευκαιριακά προεκλογικά και δεν τους βγήκε. Αυτή, όμως, μόνο τους εργαζόμενους δεν αφορά. Και... οι "καμπάνες και τα σήμαντρα" απευθύνονται, απλώς, στα στελέχη του ΣΥΝ!

Γ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ