ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τα «έκτακτα» μέτρα ανατροφοδοτούν διεργασίες και αντιθέσεις
  • Η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές σε Μυστικές Υπηρεσίες και Ενοπλες Δυνάμεις
  • Το ΑΚΡ ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος σε αυριανή συγκέντρωση που οργανώνει το CHP κατά της απόπειρας πραξικοπηματιών

Το ΑΚΡ εντείνει τις προσπάθειες να πείσει ότι είναι ο πιο ικανός υπερασπιστής του ντόπιου κεφαλαίου (φωτ. από συγκέντρωση υποστηρικτών του Ερντογάν)

Copyright 2016 The Associated

Το ΑΚΡ εντείνει τις προσπάθειες να πείσει ότι είναι ο πιο ικανός υπερασπιστής του ντόπιου κεφαλαίου (φωτ. από συγκέντρωση υποστηρικτών του Ερντογάν)
«Είναι πολύ καθαρό ότι υπήρξαν σημαντικά κενά και ελλείψεις στις μυστικές μας υπηρεσίες, δεν έχει νόημα να το κρύψουμε ή να το αρνηθούμε» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», καθώς συνεχίζονται διαρκώς οι συζητήσεις και αναλύσεις για την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα και τα όσα ακολούθησαν, ειδικά μετά την κήρυξη της χώρας σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος είναι πιθανή, αλλά δεν θα είναι εύκολη, αφού «είμαστε σε μεγαλύτερη ετοιμότητα», με δεδομένο ότι η κυβέρνηση εμφανίζει τα «έκτακτα μέτρα» ως αναγκαία για την εξάρθρωση όσων οργάνωσαν και στήριξαν την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά και συνολικά την υπεράσπιση της «δημόσιας τάξης» και «εθνικής ασφάλειας».

Υπό αυτό το πρίσμα, θα ετοιμαστούν βαθιές αλλαγές και στη ΜΙΤ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών), όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουρετίν Κανικλι, κατηγορώντας όσους προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση ΑΚΡ πως στοχοποίησαν ευθέως την «ανεξαρτησία της χώρας».

Επίσης, αλλαγές ετοιμάζονται και στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μια νέα δομή (στο στρατό) θα εμφανιστεί. Με αυτή τη νέα δομή, πιστεύω ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν "φρέσκο αίμα"...».

Συνομιλία Γιλντιρίμ - Μπάιντεν

Η κυβέρνηση επιταχύνει τα σχέδιά της και για «αναδιάρθρωση» των Ενόπλων Δυνάμεων

Copyright 2016 The Associated

Η κυβέρνηση επιταχύνει τα σχέδιά της και για «αναδιάρθρωση» των Ενόπλων Δυνάμεων
Στο μεταξύ, προχτές ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, αναφέρεται πως ο αντιπρόεδρος «επιβεβαίωσε τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας και επανέλαβε τη σθεναρή καταδίκη των ΗΠΑ για την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε την περασμένη βδομάδα ενάντια στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας». Επιπλέον, ο Μπάιντεν «υπογράμμισε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να παρέχουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές που διεξάγουν έρευνα για την απόπειρα του πραξικοπήματος, αλλά και ότι οι νομικοί μας εμπειρογνώμονες είναι έτοιμοι να εργαστούν με τους εταίρους για το θέμα. Ακόμα, οι δυο ηγέτες συζήτησαν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεχιζόμενης συνεργασίας στο συνασπισμό της αντιμετώπισης του "Ισλαμικού Κράτους" (ΙΚ)». Θυμίζουμε ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και για δυο μέρες περίπου είχαν σταματήσει οι επιχειρήσεις κατά του «ΙΚ» από τη βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επέμβαση σε Συρία - Ιράκ. Η Τουρκία εμφάνισε ως αιτία της προσωρινής αναστολής των επιχειρήσεων τη διαδικασία που έπρεπε να μεσολαβήσει για την «ανάκτηση του ελέγχου», με δεδομένο μάλιστα ότι στο Ιντσιρλίκ είχε στηθεί - κατά πολλούς - και το αρχηγείο των πραξικοπηματιών. Ο διοικητής της τουρκικής βάσης στην περιοχή είναι από τους πρώτους που συνελήφθησαν (έχει γραφτεί μάλιστα ότι ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ).

Πάντως, οι στρατιωτικές υποδομές του Ιντσιρλίκ (όπου στεγάζονται και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ) έχουν αξιοποιηθεί για διάφορα παζάρια (η Τουρκία «χρειάστηκε» κάποιο χρόνο για να προσφέρει τη βάση για τις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ), ενώ ενδεικτική είναι και η «αντιπαράθεση» που τις προηγούμενες βδομάδες είχε δημιουργηθεί με τη Γερμανία, της οποίας βουλευτές δεν επιτράπηκαν να επισκεφτούν τη βάση, με το επιχείρημα ότι τέτοιες επισκέψεις δεν είναι «κατάλληλες» σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σχετικά με την επαφή Μπάιντεν - Γιλντιρίμ, «ανώνυμες» κυβερνητικές «πηγές» σημείωναν στο πρακτορείο «Αναντολού» πως ο Μπάιντεν παρέπεμψε την τύχη της έκδοσης Γκιουλέν στο τι θα αποφασίσουν τα αμερικανικά δικαστήρια, ενώ ο Γιλντιρίμ επανέλαβε τις προσδοκίες που έχει η Αγκυρα από ένα σύμμαχο όπως οι ΗΠΑ.

Ο Γιλντιρίμ, όμως, πριν μερικές μέρες συνομίλησε και με το Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος βρέθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα και - σύμφωνα με τουρκικές πηγές - σημείωσε ότι το Λονδίνο αποδίδει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Τουρκίας, που θεωρεί ισχυρό του εταίρο και σύμμαχο. Μεταξύ άλλων, ο Ντάνκαν εξέφρασε τις προσδοκίες του ότι όταν η κυβέρνηση εκπληρώσει τους στόχους της, θα λήξει και η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Νέα τροφή για τις εσωτερικές διεργασίες

Στο μεταξύ, χτες, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Γιασίν Ακτάι, ευχαρίστησε «πολύ, πάρα πολύ» το σοσιαλδημοκρατικό CHP για την πρόσκληση που έδωσε στο κόμμα του για να παραβρεθεί σε συγκέντρωση που οργανώνεται αύριο, Κυριακή, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ως καταγγελία της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο Ακτάι υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης να μη δεχτεί επίθεση στη διάρκεια εκδηλώσεων κατά των πραξικοπηματιών, συμπληρώνοντας πως «αντιθέτως, προσπαθούμε να μετατρέψουμε τις συγκεντρώσεις τους σε ευκαιρία για εθνική ενότητα και μια κοινή γιορτή για τη δημοκρατία».

Να σημειωθεί ότι τέτοιες «συστρατεύσεις» δεν περνούν απαρατήρητες. Η «Χουριέτ», σε κεντρικό χτεσινό της άρθρο, εντόπιζε πως, αν και το CHP και το HDP καταψήφισαν την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», το ΑΚΡ όχι μόνο δεν τα αποκήρυξε ως προδότες, αλλά και εξέφρασε συμπάθεια στη Βουλή για τις ενστάσεις τους σχετικά με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. «Αυτό δεν είναι συνηθισμένο για το τουρκικό Κοινοβούλιο» παρατηρούσε ο αρθρογράφος, συμπληρώνοντας πως «αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί η αρχαία σοφία ότι "ουδέν κακό αμιγές καλού". Αυτή η διάθεση θα μπορούσε να στρώσει το έδαφος για τη συμφιλίωση, ώστε να δυναμώσει το κοινοβουλευτικό δημοκρατικό σύστημα στην Τουρκία, αντί για τη συγκέντρωση της εξουσίας σε ένα κέντρο με μικρότερους ελέγχους και ισορροπίες. Το επόμενο τρίμηνο θα αποτελέσει τεστ και σε αυτό το θέμα επίσης».

Δεν σταματούν αντιδράσεις και παζάρια

Οι αντιδράσεις που εκφράζονται για τα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης αφορούν και την κλιμάκωση ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών για πολλά ζητήματα, όπως αποδεικνύει για παράδειγμα η στάση της Γερμανίας (όπου φυσικά η αστική τάξη δεν έχει ενιαία στάση). Παράλληλα, με επισημάνσεις στο Βερολίνο που επιμένουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη συνεργασία με την Τουρκία (π.χ. για το Προσφυγικό) και ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, συνεχίζονται και επισημάνσεις για πρόσθετες «δυσκολίες» που δημιουργούνται στις διμερείς σχέσεις.

Χτες, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε πως «υπό τις παρούσες συνθήκες, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να παρακολουθήσουμε το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα και το πώς θα τα αξιολογήσουμε από κοινού στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ, είπε ότι «η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τα ευρωπαϊκά πρότυπα με τα οποία είναι ρητά δεσμευμένη ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Αλλά και ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Γιοχάνες Ζινγκχάμερ, χαρακτήρισε «εμπαιγμό» της Ευρώπης τη λεγόμενη «προενταξιακή» βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία οδεύει προς ένα αυταρχικό καθεστώς και άρα η βοήθεια είναι «αποδεδειγμένα εντελώς ατελέσφορη».

Τέλος, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, είπε πως «μετά από αυτήν την οξεία φάση πρέπει να οργανωθούν εκ νέου οι σχέσεις με την Τουρκία», σημειώνοντας ότι στενότερες εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία είναι δυνατές, αλλά «μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να σταματήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Ο ίδιος πρόσθεσε, βέβαια, πως «η συμφωνία για τους πρόσφυγες αυτή τη στιγμή λειτουργεί» και «δεν υπάρχει κανένας λόγος να τεθεί υπό αμφισβήτηση».

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχεδιάζουν την «επόμενη μέρα» των επεμβάσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σχέδια για την κλιμάκωση των επιχειρήσεων σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και παρεμφερών οργανώσεων και στόχο την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, την προετοιμασία της «επόμενης μέρας» μετά την (όποτε επιτευχθεί...) ανακατάληψη όλων των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών μισθοφόρων και την προετοιμασία του εδάφους για ακόμη μεγαλύτερη, και γενικότερη χρήση της «τρομοκρατικής απειλής» σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, σε βάρος των λαών, κατέστρωσαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας περίπου 40 χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», και οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ και (για πρώτη φορά και) της ΙΝΤΕΡΠΟΛ.

«Ακόμη και εάν (σ.σ. οι τζιχαντιστές) χάσουν το έδαφος στη Μέση Ανατολή, γνωρίζουμε πως ήδη προσπαθούν να μετασχηματιστούν σε παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση», τόνισε με νόημα ο Τζον Κέρι, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αρθούν τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια στη συνεργασία των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και των δυνάμεων ασφαλείας μεταξύ των χωρών του συνασπισμού των ΗΠΑ, σε τέτοιο βαθμό «ώστε ένας συνοριοφύλακας στη Νότια Ευρώπη να γνωρίζει τόσα πράγματα για έναν ύποπτο τρομοκράτη όσο και ένας φρουρός ασφαλείας σε αεροδρόμιο στη Μανίλα των Φιλιππίνων». Υπογράμμισε ότι το ζήτημα της συνεργασίας και του μοιράσματος «ευαίσθητων» πληροφοριών για τρομοκράτες «σε πραγματικό χρόνο» ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα της συνόδου, τονίζοντας τη σημασία του γεγονότος πως για πρώτη φορά στη συνάντηση συμμετείχε και ο επικεφαλής της ΙΝΤΕΡΠΟΛ.

Ο Κέρι που συμπροήδρευσε της συνάντησης μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Αστον Κάρτερ, μετά το τέλος της συνόδου έκανε έναν αδρό απολογισμό των έως τώρα «επιτευγμάτων» της συμμαχίας. Στα «επιτεύγματα» συμπεριέλαβε το γεγονός πως οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) έχουν χάσει το 50% των εδαφών που κατείχαν στο Ιράκ και τουλάχιστον το 20% των εδαφών που είχαν στη Συρία. Απώλεσαν επίσης το 1/3 των περίπου 30.000 ισλαμιστών μισθοφόρων που είχαν στρατολογήσει κυρίως από το εξωτερικό και έχασαν, όπως υποστήριξε, την ικανότητα σημαντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Εκτίμησε ότι είναι «θέμα χρόνου» να ξεκινήσουν οι σημαντικές επιχειρήσεις για την «απελευθέρωση» των προπυργίων των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, όπως είναι η Ράκα και η Μοσούλη, αποφεύγοντας να τις προσδιορίσει χρονικά.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως θα καρποφορήσει το σχέδιο αντιτρομοκρατικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ρωσίας στη Συρία μολονότι όπως υπογράμμισε υπάρχουν «πολύ δύσκολα ζητήματα», που δοκιμάζουν τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και τα οποία επιχειρείται να λυθούν μέσω συνομιλιών.

Απόντες οι Τούρκοι, επικρίσεις από Ρωσία

Απόντες από τη σύνοδο ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας. Το γεγονός σχολιάστηκε δυσμενώς από ομολόγους τους άλλων χωρών που εμφανίστηκαν «ανήσυχοι» μήπως η Τουρκία εξασθενίσει ή απολέσει το ρόλο - κλειδί που είχε στις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ σε Συρία και Ιράκ. Ο Κέρι ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός και σε αυτό το ζήτημα, λέγοντας πως έλαβε διαβεβαιώσεις από την Αγκυρα για την «αφοσίωση της χώρας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και πως οι εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος δεν θα επηρεάσουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία κατά του ΙΚ.

Στο μεταξύ, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εμφανίστηκε έντονα επικριτικός για την πολιτική που άσκησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική είναι άμεσο αποτέλεσμα μίας λίαν ανίκανης και μη επαγγελματικής στάσης σε αυτή την κατάσταση», τόνισε ο Λαβρόφ και συμπλήρωσε: «Στην επιθυμία τους να διατηρήσουν την κυριαρχία τους, οι Δυτικοί μας εταίροι ενήργησαν σαν ταύρος σε υαλοπωλείο. Στο Ιράκ, ανέτρεψαν ένα καθεστώς υπό ψευδές πρόσχημα. Οι εταίροι λένε: Ας λύσουμε το πρόβλημα σε Λιβύη, Συρία και Ιράκ, ας οργανώσουμε εκλογές και ας εξαλείψουμε την τρομοκρατία. Αυτοί λένε: Πρώτα είναι απαραίτητο να απομακρύνουμε τον (σ.σ. Σύρο Πρόεδρο) Ασαντ και έπειτα να παλέψουμε κατά της τρομοκρατίας. Εμείς λέμε: Οκ, θα οργανώσουμε επειγόντως εκλογές στη Συρία και ο Ασαντ θα απομακρυνθεί μέσω εκλογών. Και ποιος θα εγγυηθεί ότι στη Συρία δεν θα επαναληφθεί το σενάριο της Λιβύης;».

Ο Ρώσος υπουργός «θύμισε» έτσι ότι μετά την ανατροπή του Λίβυου Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος και κλιμακώθηκαν οι αυτονομιστικές κινήσεις. Η κεντρική κυβέρνηση δεν ελέγχει κάποιες περιοχές της χώρας που ως σήμερα τελούν υπό τον έλεγχο ισλαμιστών εξτρεμιστών. Θυμίζοντας την παροιμία «μην φτιάχνεις κάτι που δεν έχει χαλάσει», ο Λαβρόφ κατέληξε λέγοντας ότι οι «Δυτικοί εταίροι» άρχισαν «να φτιάχνουν κάτι που δεν είχε χαλάσει και ιδού τι συμβαίνει εκεί τώρα...».

Ζυμώσεις για νέες αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες για Συρία

Στο μεταξύ, πηγές που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ΙΝΤΕΡΦΑΞ και ΤΑΣΣ ανέφεραν ότι την ερχόμενη Τρίτη στη Γενεύη θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας και του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Θα εξεταστούν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πολιτικές και διπλωματικές πλευρές για την επίλυση της σύρραξης στη Συρία και το ρωσο-αμερικανικό σχέδιο αντιτρομοκρατικής συνεργασίας στη χώρα.

Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι δικηγόροι τους, όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, που προσγειώθηκαν στον Εβρο και καταδικάστηκαν την Πέμπτη για παράνομη είσοδο στη χώρα, μεταφέρθηκαν χτες στην Αθήνα, από την Καβάλα όπου και κρατούνταν. Θα κρατηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ειδικά κελιά της Ασφάλειας Αττικής σε περιφερειακό κτίριο. Οι αιτήσεις ασύλου, σύμφωνα με όσα ισχύουν, θα αρχίσουν να εξετάζονται στις 27 Ιούλη. Σύμφωνα με τις συνηγόρους τους, σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησης, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα, ενώ αν χρειαστεί θα καταφύγουν και στα διοικητικά δικαστήρια. Θυμίζουμε ότι οι 8 τιμωρήθηκαν προχτές με φυλάκιση δύο μηνών με τριετή αναστολή, από το αυτόφωρο τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για την παράνομη είσοδό τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, η έκτακτη μεταφορά γίνεται για λόγους ασφαλείας των ίδιων των κρατουμένων, ενώ το αίτημα που έχουν καταθέσει για χορήγηση ασύλου θα κριθεί από την κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκικό κράτος έχει καταθέσει, από την πρώτη στιγμή, αίτημα έκδοσης των 8, ώστε να δικαστούν για συμμετοχή στο πραξικόπημα της περασμένης βδομάδας στην Τουρκία ενώ η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα σε πρόσφατη ανακοίνωση έκανε λόγο για «διαφανή και δίκαιη δίκη» που θα τύχουν στην πατρίδα τους οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί.

Μία εκ των συνηγόρων που επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι μεταφέρονται στην Αθήνα επισήμανε πως ενημερώθηκε το μεσημέρι, από τον αστυνομικό διευθυντή Αλεξανδρούπολης για τη συγκεκριμένη μεταγωγή, ενώ δεν είχε καταφέρει να επικοινωνήσει μαζί τους. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την κίνηση αυτή, καθώς, όπως τόνισε δεν γνωρίζει τα αίτια αυτής της μεταφοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ