ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αποχώρηση κατοχικών απαιτούν οι αντάρτες για να συνομιλήσουν

Εντολή στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να εντοπίσουν και να εξολοθρεύσουν τους εκτελεστές των Ρώσων διπλωματών έδωσε ο Πρόεδρος Πούτιν

Αμερικάνοι Ράμπο που έχουν καταλάβει σπίτι Ιρακινών στο Ραμάντι στα πλαίσια των λεγόμενων «εκκαθαριστικών» επιχειρήσεων

Associated Press

Αμερικάνοι Ράμπο που έχουν καταλάβει σπίτι Ιρακινών στο Ραμάντι στα πλαίσια των λεγόμενων «εκκαθαριστικών» επιχειρήσεων
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων εντός δύο χρόνων και εγγυήσεις ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί, θέτουν ως προϋπόθεση συμμετοχής σε διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο του «σχεδίου εθνικής συμφιλίωσης» του πρωθυπουργού αλ Μάλικι, τουλάχιστον επτά ανταρτικές οργανώσεις που φέρονται να έχουν, διά μέσου μηνυμάτων, εκφραστεί αρχικώς θετικά για το ενδεχόμενο συζήτησης. Αυτό υποστήριζαν, χτες, αξιωματούχοι προσκείμενοι στον αλ Μάλικι.

Οι πηγές αυτές υπογράμμιζαν ότι οι ανταρτικές οργανώσεις αποφεύγουν επισταμένα τις συζητήσεις κατά πρόσωπο, εκτιμώντας ότι δεν είναι ασφαλές για τη ζωή τους να γίνει κάτι τέτοιο. Μέχρι στιγμής, όποια επικοινωνία υπάρχει γίνεται υπό άκρα μυστικότητα και διαμέσου εκπροσώπων διαφόρων επαρχιών ή φυλών.

Κατά τα άλλα, χτες, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνέλαβε, στο πλαίσιο πρόσφατων επιχειρήσεων, έναν Τυνήσιο, τον οποίο τον παρουσιάζουν ως σημαίνον στέλεχος της «αλ Κάιντα». Σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Τυνήσιος ομολόγησε ότι εμπλέκεται μαζί με άλλους ξένους μαχητές στη βομβιστική επίθεση κατά του σημαντικού σιιτικού τεμένους στη Σαμάρα, τον περασμένο Φλεβάρη, που πυροδότησε έξαρση της βίας μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Χτες, στη Βαγδάτη και στη Μπαακούμπα, σε βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις ενόπλων, σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 22, εκ των οποίων μόνο οι δύο είχαν ως στόχο κατοχικές δυνάμεις και συνεργάτες τους. Αντίθετα, οι υπόλοιπες στόχευσαν πολίτες, είτε σουνίτες είτε σιίτες, με σημαντικότερη την επίθεση με όλμους που εξαπέλυσαν σιίτες αντάρτες κατά σουνιτικού τεμένους στην πόλη Σαχραμπάν, βορείως της Μπαακούμπα. Από την επίθεση καταστράφηκε το τέμενος και υπέστησαν ζημιές 20 παρακείμενα καταστήματα αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Αντίδραση Πούτιν

Εντολή στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπιστούν και να εξολοθρευτούν οι δράστες της απαγωγής και της εκτέλεσης 4 Ρώσων διπλωματών στο Ιράκ» έδωσε χτες ο Πρόεδρος Πούτιν. Η είδηση επιβεβαιώθηκε εμμέσως από το Κρεμλίνο και ξεκάθαρα από την ηγεσία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που απέφυγε να αποσαφηνίσει αν η εντολή αυτή αφορά επίσης επιχειρήσεις και εντός του ιρακινού εδάφους.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Η «δύναμη» κυριαρχεί στις διεθνείς σχέσεις

Διαπίστωση του Βλ. Πούτιν σε διπλωματική σύσκεψη ενόψει της συνάντηση του G-8 στη Ρωσία στα μέσα Ιούλη

Προσπάθεια να περάσει σε «αντεπίθεση» έκανε την Τρίτη ο Ρώσος Πρόεδρος, μετά από πολλά δημοσιεύματα του Τύπου ότι στην προσεχή συνάντηση των ηγετών του G-8 θα βρεθεί στο «στόχαστρο» των επιθέσεων, κυρίως από τις ΗΠΑ, για τη στάση του σχετικά με το Ιράν, αλλά και το ενεργειακό, τις διεργασίες στις χώρες της ΚΑΚ, κ.ά.

Ετσι, σε σύσκεψη με τους Ρώσους πρεσβευτές ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, παρουσία του πρωθυπουργού, Μ. Φραντκόφ, του νυν υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, αλλά και των πρώην, Γ. Πριμακόφ και Ι. Ιβανόφ, άνοιξε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τη ρωσική ηγεσία κι αφορούν στις διεθνείς σχέσεις. Κύριο ζήτημα της σύσκεψης ήταν η προσεχής συνάντηση του G-8 στην Αγία Πετρούπολη και οι επαφές που θα έχει ο Ρώσος Πρόεδρος με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μπους. «Η συνεργασία μεταξύ τέτοιων παγκόσμιων δυνάμεων, όπως είναι η Ρωσία και οι ΗΠΑ, μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού», δήλωσε ο Βλ. Πούτιν, απαριθμώντας στη συνέχεια μια σειρά «δυσκολιών» που έχουν σήμερα οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, και υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών για τα ζητήματα του πυρηνικού αφοπλισμού.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λόγο για «στασιμότητα» στα ζητήματα του αφοπλισμού, σημειώνοντας ότι το 2009 λήγει η συμφωνία για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει οι νέες συνομιλίες γύρω από αυτό το ζήτημα. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η Ρωσία θεωρεί ότι «η διευθέτηση των κρίσεων πρέπει να γίνεται μέσω του διαλόγου, κι όχι με την απομόνωση εκείνων ή των άλλων κρατών». Τόνισε μάλιστα πως η Ρωσία «δε θα υποστηρίξει διάφορα τελεσίγραφα, που το μόνο που κάνουν είναι να οδηγούν την κατάσταση σε αδιέξοδο και να καταφέρνουν χτυπήματα στο κύρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε πως η χώρα του θα εξακολουθήσει να λαμβάνει ενεργά μέρος στην «ειρηνική διευθέτηση» των συγκρούσεων σε περιοχές της ΚΑΚ, όπως είναι η Αμπχαζία και η Ν. Οσετία. Και πρόσθεσε πως «δεν ήταν όλοι έτοιμοι για να δουν τόσο γρήγορα τη Ρωσία να ανασυγκροτεί την οικονομία και τη θέση της στον κόσμο. Κάποιοι μας κοιτούν μέσα από το πρίσμα των προκαταλήψεων του παρελθόντος και βλέπουν σε μια ισχυρή Ρωσία μια αυξανόμενη απειλή. Μάλιστα, κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν για την αναβίωση "νεο-αυτοκρατορικών φιλοδοξιών"». Τέλος, ο Ρώσος Πρόεδρος τοποθετήθηκε υπέρ της διαμόρφωσης «τίμιων κι ενιαίων κανόνων παιχνιδιού» στις διεθνείς σχέσεις. Φυσικά όλα αυτά πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα του ρόλου που θέλει να παίξει η σημερινή ιμπεριαλιστική Ρωσία, στον ανταγωνισμό της με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.


Ι. Π.

ΣΕΡΒΙΑ
Συνεχίζονται οι επισκέψεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πλησιάζουν οι μέρες για την ανακοίνωση της απόφασης για νέο καθεστώς του Κοσσόβου και της προώθησης των σχεδίων των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τη δημιουργία ενός ακόμα πλήρους ελεγχόμενου προτεκτοράτου. Υπέρ μίας «συμβιβαστικής λύσης» για το Κόσσοβο, που δε θα είναι «προϊόν επιβολής» τάχθηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βοϊσλάβ Κοστούνιτσα, μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες που εμπλέκονται στην απόφαση για το νέο καθεστώς, προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της Σερβίας επί του θέματος.

Ο Β. Κοστούνιτσα σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σημείωσε ότι εξέθεσε στον Τ. Μπλερ τις θέσεις του, για το Κόσσοβο, βάσει των οποίων πρέπει να δοθεί «ουσιαστική αυτονομία στο Κόσσοβο», με διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η οποία θα έχει διπλή έγκριση από την Πρίστινα και το Βελιγράδι, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξανανοίξει το «κουτί της Πανδώρας στην περιοχή».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός υπενθύμισε την πρόθεση της κυβέρνησης για συνεργασία με τις Βρυξέλλες στη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, που οι ΗΠΑ και ΕΕ κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου, και παράδοσή του στο δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το θέμα της σύλληψης Μλάντιτς είναι ένα από τα χαρτιά της ΕΕ στον εκβιασμό και την άσκηση πιέσεων προς τη Σερβία.

Ο Β. Κοστούνιτσα που βρέθηκε χτες στο Κόσσοβο για τις εκδηλώσεις της 617ης επετείου της μάχης των Σέρβων κατά των Τούρκων, τόνισε ότι «η Σερβία επιθυμεί δικαιοσύνη και ειρήνη».

Η επίσκεψη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και η αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας...

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Απάνθρωπη μεταχείριση στα «λευκά κελιά»

Ερώτηση προς την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφορικά με την απάνθρωπη μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία στα επονομαζόμενα «λευκά κελιά», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Βέρα Νικολαΐδου.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, «η απάνθρωπη μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων στα επονομαζόμενα λευκά κελιά της Τουρκίας συνεχίζεται. Προχτές ακόμη ξυλοκοπήθηκαν άγρια στην Κωνσταντινούπολη συγγενείς των κρατουμένων από δυνάμεις ασφαλείας και παρακρατικούς».

Καταλήγοντας ερωτάται η υπουργός Εξωτερικών αν προτίθεται να θέσει με κάποιο τρόπο το σημαντικό αυτό ζήτημα στην τουρκική ηγεσία και στα διεθνή fora, προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ