Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Η «δύναμη» κυριαρχεί στις διεθνείς σχέσεις

Διαπίστωση του Βλ. Πούτιν σε διπλωματική σύσκεψη ενόψει της συνάντηση του G-8 στη Ρωσία στα μέσα Ιούλη

Προσπάθεια να περάσει σε «αντεπίθεση» έκανε την Τρίτη ο Ρώσος Πρόεδρος, μετά από πολλά δημοσιεύματα του Τύπου ότι στην προσεχή συνάντηση των ηγετών του G-8 θα βρεθεί στο «στόχαστρο» των επιθέσεων, κυρίως από τις ΗΠΑ, για τη στάση του σχετικά με το Ιράν, αλλά και το ενεργειακό, τις διεργασίες στις χώρες της ΚΑΚ, κ.ά.

Ετσι, σε σύσκεψη με τους Ρώσους πρεσβευτές ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, παρουσία του πρωθυπουργού, Μ. Φραντκόφ, του νυν υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, αλλά και των πρώην, Γ. Πριμακόφ και Ι. Ιβανόφ, άνοιξε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τη ρωσική ηγεσία κι αφορούν στις διεθνείς σχέσεις. Κύριο ζήτημα της σύσκεψης ήταν η προσεχής συνάντηση του G-8 στην Αγία Πετρούπολη και οι επαφές που θα έχει ο Ρώσος Πρόεδρος με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μπους. «Η συνεργασία μεταξύ τέτοιων παγκόσμιων δυνάμεων, όπως είναι η Ρωσία και οι ΗΠΑ, μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού», δήλωσε ο Βλ. Πούτιν, απαριθμώντας στη συνέχεια μια σειρά «δυσκολιών» που έχουν σήμερα οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, και υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών για τα ζητήματα του πυρηνικού αφοπλισμού.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λόγο για «στασιμότητα» στα ζητήματα του αφοπλισμού, σημειώνοντας ότι το 2009 λήγει η συμφωνία για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει οι νέες συνομιλίες γύρω από αυτό το ζήτημα. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η Ρωσία θεωρεί ότι «η διευθέτηση των κρίσεων πρέπει να γίνεται μέσω του διαλόγου, κι όχι με την απομόνωση εκείνων ή των άλλων κρατών». Τόνισε μάλιστα πως η Ρωσία «δε θα υποστηρίξει διάφορα τελεσίγραφα, που το μόνο που κάνουν είναι να οδηγούν την κατάσταση σε αδιέξοδο και να καταφέρνουν χτυπήματα στο κύρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε πως η χώρα του θα εξακολουθήσει να λαμβάνει ενεργά μέρος στην «ειρηνική διευθέτηση» των συγκρούσεων σε περιοχές της ΚΑΚ, όπως είναι η Αμπχαζία και η Ν. Οσετία. Και πρόσθεσε πως «δεν ήταν όλοι έτοιμοι για να δουν τόσο γρήγορα τη Ρωσία να ανασυγκροτεί την οικονομία και τη θέση της στον κόσμο. Κάποιοι μας κοιτούν μέσα από το πρίσμα των προκαταλήψεων του παρελθόντος και βλέπουν σε μια ισχυρή Ρωσία μια αυξανόμενη απειλή. Μάλιστα, κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν για την αναβίωση "νεο-αυτοκρατορικών φιλοδοξιών"». Τέλος, ο Ρώσος Πρόεδρος τοποθετήθηκε υπέρ της διαμόρφωσης «τίμιων κι ενιαίων κανόνων παιχνιδιού» στις διεθνείς σχέσεις. Φυσικά όλα αυτά πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα του ρόλου που θέλει να παίξει η σημερινή ιμπεριαλιστική Ρωσία, στον ανταγωνισμό της με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ