Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αποχώρηση κατοχικών απαιτούν οι αντάρτες για να συνομιλήσουν

Εντολή στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να εντοπίσουν και να εξολοθρεύσουν τους εκτελεστές των Ρώσων διπλωματών έδωσε ο Πρόεδρος Πούτιν

Αμερικάνοι Ράμπο που έχουν καταλάβει σπίτι Ιρακινών στο Ραμάντι στα πλαίσια των λεγόμενων «εκκαθαριστικών» επιχειρήσεων

Associated Press

Αμερικάνοι Ράμπο που έχουν καταλάβει σπίτι Ιρακινών στο Ραμάντι στα πλαίσια των λεγόμενων «εκκαθαριστικών» επιχειρήσεων
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων εντός δύο χρόνων και εγγυήσεις ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί, θέτουν ως προϋπόθεση συμμετοχής σε διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο του «σχεδίου εθνικής συμφιλίωσης» του πρωθυπουργού αλ Μάλικι, τουλάχιστον επτά ανταρτικές οργανώσεις που φέρονται να έχουν, διά μέσου μηνυμάτων, εκφραστεί αρχικώς θετικά για το ενδεχόμενο συζήτησης. Αυτό υποστήριζαν, χτες, αξιωματούχοι προσκείμενοι στον αλ Μάλικι.

Οι πηγές αυτές υπογράμμιζαν ότι οι ανταρτικές οργανώσεις αποφεύγουν επισταμένα τις συζητήσεις κατά πρόσωπο, εκτιμώντας ότι δεν είναι ασφαλές για τη ζωή τους να γίνει κάτι τέτοιο. Μέχρι στιγμής, όποια επικοινωνία υπάρχει γίνεται υπό άκρα μυστικότητα και διαμέσου εκπροσώπων διαφόρων επαρχιών ή φυλών.

Κατά τα άλλα, χτες, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνέλαβε, στο πλαίσιο πρόσφατων επιχειρήσεων, έναν Τυνήσιο, τον οποίο τον παρουσιάζουν ως σημαίνον στέλεχος της «αλ Κάιντα». Σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Τυνήσιος ομολόγησε ότι εμπλέκεται μαζί με άλλους ξένους μαχητές στη βομβιστική επίθεση κατά του σημαντικού σιιτικού τεμένους στη Σαμάρα, τον περασμένο Φλεβάρη, που πυροδότησε έξαρση της βίας μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Χτες, στη Βαγδάτη και στη Μπαακούμπα, σε βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις ενόπλων, σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 22, εκ των οποίων μόνο οι δύο είχαν ως στόχο κατοχικές δυνάμεις και συνεργάτες τους. Αντίθετα, οι υπόλοιπες στόχευσαν πολίτες, είτε σουνίτες είτε σιίτες, με σημαντικότερη την επίθεση με όλμους που εξαπέλυσαν σιίτες αντάρτες κατά σουνιτικού τεμένους στην πόλη Σαχραμπάν, βορείως της Μπαακούμπα. Από την επίθεση καταστράφηκε το τέμενος και υπέστησαν ζημιές 20 παρακείμενα καταστήματα αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Αντίδραση Πούτιν

Εντολή στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπιστούν και να εξολοθρευτούν οι δράστες της απαγωγής και της εκτέλεσης 4 Ρώσων διπλωματών στο Ιράκ» έδωσε χτες ο Πρόεδρος Πούτιν. Η είδηση επιβεβαιώθηκε εμμέσως από το Κρεμλίνο και ξεκάθαρα από την ηγεσία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, που απέφυγε να αποσαφηνίσει αν η εντολή αυτή αφορά επίσης επιχειρήσεις και εντός του ιρακινού εδάφους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ