ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Γενάρη 1995
Σελ. /23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Εκστρατεία εναντίον πρεσβειών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Εθνικό συνέδριο για τη συμφιλίωση και τη σύμπνοια προτίθεται να διοργανώσει το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλγερίας.

Αυτήν την απόφαση πήρε το Πολιτικό Γραφείο του γνωστού FLN και τη γνωστοποίησε, την Τετάρτη, με ανακοινωθέν που μοιράστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο έχει, ήδη, ξεκινήσει τις προκαταρκτικές επαφές με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, κόμματα, ενώσεις και μεμονωμένες προσωπικότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το FLN έχει, επανειλημμένως, ταχθεί υπέρ της συμμετοχής του Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας σε έναν πιθανό διάλογο για την επίλυση της κρίσης στην Αλγερία.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Ερντμαν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα του περιοδικού "Στερν", σύμφωνα με τα οποία η γερμανική πρεσβεία στην Αλγερία έλαβε επιστολή υπογεγραμμένη από την οργάνωση "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα". Ο Ερντμαν παραδέχτηκε ότι, με την επιστολή αυτή, η οργάνωση καλεί τη γερμανική διπλωματική αντιπροσωπεία να εγκαταλείψει την Αλγερία μέχρι τις 7 του Γενάρη, γιατί αλλιώς θα χυθεί "γερμανικό αίμα". Ο Ερντμαν συμπλήρωσε ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το αντίστοιχο βρετανικό, αμερικανικό και γαλλικό υπουργείο, αφού παρόμοια επιστολή έλαβαν η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η βρετανική πρεσβεία στη Βέρνη έλαβε παρόμοια απειλητική επιστολή, που φέρει και αυτή την υπογραφή της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας". Ανακοίνωση δεν υπήρξε εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη από τη Βέρνη, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, παρόμοια επιστολή έλαβε και η γαλλική πρεσβεία στην Ελβετία.

Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε, ότι η χώρα του θα αποστείλει, εντός των προσεχών ημερών, επιτροπή στην Αλγερία, η οποία θα εξετάσει από κοινού με τις αλγερινές αρχές την ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας. Ο Αλέν Ζιπέ απηύθυνε, συγχρόνως, έκκληση για διάλογο μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών στην Αλγερία, τονίζοντας ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να εκτονώσει την κρίση στη χώρα και ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η κλιμάκωση της βίας θα φέρει μόνο χάος και δυστυχία.

ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΗΠΑ
Πρώτη συνεδρίαση με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Συνεδρίασε την Τετάρτη αργά το απόγευμα για πρώτη φορά το νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο είναι το πρώτο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 χρόνων, του οποίου η πλειοψηφία είναι ρεπουμπλικανική.

Και στη Γερουσία και στη Βουλή, τα 2 σώματα του Κογκρέσου, οι Δημοκρατικοί αποτελούν την αντιπολίτευση. Αντίθετα με την παράδοση που θέλει την πρώτη συνεδρίαση του Κογκρέσου περιορισμένη σε ένα επίσημο τελετουργικό, οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να "σπάσουν" τη συνήθεια και να προτείνουν μια σειρά ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, που αφορούν κυρίως τον υπάρχοντα κανονισμό της Βουλής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα ξημερώματα της Πέμπτης, οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν να ψηφιστεί η κατάργηση της εκλογικής μεταρρύθμισης, που είχε αρχίσει να ισχύει από το 1993. Με την εκλογική αυτή μεταρρύθμιση οι αντιπρόσωποι 4 περιφερειών των ΗΠΑ, του Γκουάμ, του Πουέρτο Ρίκο, της αμερικανικής Σαμόα, των Παρθένων Νήσων και της Κολούμπια, είχαν κερδίσει το δικαίωμα να ψηφίζουν στο σώμα της Βουλής και όχι σε ειδικές επιτροπές, όπως ίσχυε πριν το 1993. Το δικαίωμα αυτό, όμως, δε διήρκεσε παραπάνω από 1 χρόνο.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μπομπ Ντόουλ, δεν έχασε το χρόνο του και κατέθεσε για ψήφιση, ήδη, από την Τετάρτη το βράδυ, πρόταση άρσης του εμπάργκο για τους μουσουλμάνους της Βοσνίας, με το σκεπτικό ότι η απειλή καλύτερου εξοπλισμού της βοσνιακής κυβέρνησης θα πτοήσει τους Σέρβους. Η πρόταση αυτή, της οποίας η τύχη δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι χτες το μεσημέρι, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικλ Μακ Κάρι, ο οποίος τόνισε ότι ο γερουσιαστής Ντόουλ δε συνειδητοποιεί, προφανώς, τις καταστροφικές συνέπειες της πρότασής του. Από την άλλη πλευρά, ο πρεσβευτής της Βοσνίας στα Ηνωμένα Εθνη, Μοχάμεντ Σατσίρμπεϊ, εξέφρασε την ικανοποίησή του.

ΡΩΣΙΑ
Τελική επίθεση;

ΜΟΣΧΑ. -

Μεγάλες είναι οι απώλειες των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία και, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η περιοχή γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό έχει μετατραπεί σε "νεκροταφείο" αρμάτων μάχης. Οι ένοπλες ομάδες του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, που έχουν κι αυτές υποστεί σοβαρές απώλειες, εξακολουθούν να ελέγχουν το κέντρο της πόλης. Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν έδωσε εντολή να σταματήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της πρωτεύουσας Γκρόζνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν μη στρατιωτικούς στόχους, προκαλώντας το θάνατο αμάχων και εκτεταμένες καταστροφές. Από τη διοίκηση των ομοσπονδιακών δυνάμεων έγινε γνωστό ότι στην Τσετσενία μεταφέρθηκαν επίλεκτες μονάδες για να ενισχύσουν τα στρατεύματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Νικολάι Γεγκόροφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν το Γκρόζνι. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στη Ρωσία και στο εξωτερικό οι επικρίσεις για την επέμβαση στην Τσετσενία. Ο υφυπουργός Αμυνας στρατηγός, Μπορίς Γκρόμοφ, δήλωσε και πάλι ότι "η μοναδική ενδεικνυόμενη απόφαση είναι τα τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό". Από τη μεριά του, ο διοικητής της 14ης Στρατιάς των ρωσικών δυνάμεων στη Μολδαβία, στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, χαρακτήρισε "ανόητη" την επέμβαση στην Τσετσενία, τονίζοντας ότι είναι "αδύνατο να επιλυθεί το πρόβλημα της Τσετσενίας με στρατιωτικά μέσα".

Από την άλλη μεριά, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταματήσει η οικονομική βοήθεια της χώρας του προς τη Ρωσία και να παρεμποδιστεί η ένταξή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αν δεν αλλάξει στάση απέναντι στους Τσετσένους.

Στο μεταξύ, η Τουρκία έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Τσετσένους πρόσφυγες με στρατιωτικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας. Επίσης, ανθρωπιστική βοήθεια ανακοίνωσε ότι θα στείλει και το Ιράν. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η συνέχιση των συγκρούσεων θίγει τα αισθήματα των μουσουλμάνων και κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τη σύγκρουση και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Tύπος το 1994

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Σκληρή χρονιά για τους δημοσιογράφους και τα έντυπα της Τουρκίας ήταν το 1994, ιδιαίτερα μάλιστα για όσους κινούνταν προς αριστερές κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με απολογιστική έκθεση του Τουρκικού Συμβουλίου Τύπου, ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν πέρυσι στη χώρα μειώθηκε σε έναν από οκτώ που ήταν το 1993. Εν τούτοις, έξι δημοσιογράφοι δέχτηκαν επιθέσεις και τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ 113 ακόμη συνελήφθησαν ή τραυματίστηκαν από την Aστυνομία.

Μέσα στο 1994, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία 38 εκδόσεων, κυρίως της Αριστεράς, ενώ το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας αποφάσισε και πραγματοποίησε 172 κατασχέσεις ημερησίων και περιοδικών εκδόσεων.

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Επανάληψη των συγκρούσεων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τους 500 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο μεγάλων οργανώσεων των Κούρδων του βορείου Ιράκ. Εκατοντάδες άτομα, εξάλλου, έχουν τραυματιστεί και πολλοί κάτοικοι των χωριών της περιοχής όπου μαίνονται οι συγκρούσεις έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Αυτά ανακοινώθηκαν χτες στην Αγκυρα από πηγές του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν του Μασούντ Μπαρζανί. Οι ίδιες πηγές επέρριψαν, όπως ήταν αναμενόμενο, την ευθύνη για τις εχθροπραξίες στην Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί και υποστήριξαν πως το κόμμα του Ταλαμπανί προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να αποτρέψει τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τον ερχόμενο Μάη εκλογών επειδή φοβάται την ήττα.

Πηγές της Πατριωτικής Ενωσης κατηγόρησαν από την πλευρά τους ως υπεύθυνο για τις συγκρούσεις το Δημοκρατικό Κόμμα, που προτίμησε την ανάφλεξη των εχθροπραξιών για να μη μοιραστεί με τις άλλες πολιτικές οργανώσεις του ιρακινού Κουρδιστάν τους δασμούς που επιβάλλει στους εμπόρους που διεξάγουν το παραμεθόριο εμπόριο μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα και η Πατριωτική Ενωση ήταν οι δύο μεγάλες αντάρτικες οργανώσεις του ιρακινού Κουρδιστάν κι από το 1991 και την εξασφάλιση της ουσιαστικής αυτονομίας του, έχουν μετατραπεί ως ένα βαθμό σε πολιτικά κόμματα και μοιράζονται την εξουσία στην περιοχή. Ανάλογη διαμάχη και εχθροπραξίες μεταξύ των δύο κομμάτων είχαν ξεσπάσει και την περασμένη άνοιξη και κράτησαν αρκετές μέρες. Πέρα, όμως, από τις επιμέρους αφορμές, φαίνεται ότι η διαμάχη για την εξουσία και οι διαφορές των πολιτικών προτάσεών τους για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν έχουν προκαλέσει βαθιά διάσταση ανάμεσά τους.

ΒΟΣΝΙΑ
Αμφίρροπη κατάσταση

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Δύσκολη φαίνεται και πάλι η κατάσταση στη Βοσνία. Μπορεί οι μουσουλμανικές δυνάμεις να άρχισαν πράγματι χτες να αποχωρούν από τους λόφους της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης του Σεράγεβο, εφαρμόζοντας τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας, στην περιοχή της Μποσάνσκα Κρούπα, όμως, διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Μουσουλμάνων.

Η αποχώρηση των μουσουλμανικών δυνάμεων από τους λόφους του Σεράγεβο επρόκειτο να ολοκληρωθεί χτες το βράδυ. Τις θέσεις που εγκατέλειψαν οι μουσουλμάνοι κατέλαβαν ομάδες κυανοκράνων. Μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης αυτής, αναμένεται πως θα ανοίξουν οι δρόμοι για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις βοσνιακές πόλεις που τη χρειάζονται, σύμφωνα με τη ρητή σερβική υπόσχεση.

Ανησυχίες δημιουργεί, ωστόσο, η συνέχιση των συγκρούσεων όχι μόνον στην περιοχή του Μπίχατς αλλά και η επέκτασή τους λίγο ανατολικότερα στην περιοχή της Μποσάνσκα Κρούπα. Το χειρότερο δε, είναι ότι στην Μποσάνσκα Κρούπα στην επίθεση δε βρίσκονται πλέον οι Σέρβοι της Κράινα ή οι αντάρτες του Αμπντιτς, οι οποίοι δεν έχουν υπογράψει την εκεχειρία, αλλά οι συγκρούσεις διεξάγονται μεταξύ των ίδιων των Σέρβων της Βοσνίας και των μουσουλμανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

ΜΑΛΑΟΥΙ
Στο στόχαστρο ο "πρώην"

ΜΠΛΑΝΤΑΥΡ.-

Ενοπλοι αστυνομικοί του Μαλάουι περικύκλωσαν χτες το σπίτι του πρώην Προέδρου της χώρας Καμούζου Μπάντα, ο οποίος τελεί ουσιαστικά σε κατ' οίκον περιορισμό, και συνέλαβαν έναν από τους στενούς συνεργάτες του.

Ο Τζον Τέμπο, που θεωρείται ένας από τους πλέον ισχυρούς άνδρες της χώρας επί κυβερνήσεων Μπάντα, συνελήφθη από την Αστυνομία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πληροφόρησης της νοτιοαφρικανικής αυτής χώρας Μπράουν Μπινγκαντζίρα.

Η περικύκλωση του σπιτιού του Καμούζου Μπάντα και η σύλληψη του Τζον Τέμπο έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης κυβερνητικής επιτροπής που διαπίστωσε ότι το Μάη του 1983, κατόπιν άνωθεν εντολών, η Αστυνομία είχε δολοφονήσει τρεις υπουργούς και έναν βουλευτή. Οι δολοφονίες είχαν αποδοθεί τότε σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Ο Πρόεδρος του Μαλάουι Μπακίλι Μουλούζι, ο οποίος τον περασμένο Μάηανέτρεψε τον Καμούζου Μπάντα ύστερα από 30 χρόνια στην εξουσία, δήλωσε ότι μετά την έκθεση της επιτροπής για τις τέσσερις δολοφονίες, θα γίνουν οι ενέργειες που προβλέπει ο νόμος.

Οι προσευχές δε θα σώσουν την Τσετσενία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ