Παρασκευή 6 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τελική επίθεση;

ΜΟΣΧΑ. -

Μεγάλες είναι οι απώλειες των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία και, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η περιοχή γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό έχει μετατραπεί σε "νεκροταφείο" αρμάτων μάχης. Οι ένοπλες ομάδες του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, που έχουν κι αυτές υποστεί σοβαρές απώλειες, εξακολουθούν να ελέγχουν το κέντρο της πόλης. Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν έδωσε εντολή να σταματήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της πρωτεύουσας Γκρόζνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν μη στρατιωτικούς στόχους, προκαλώντας το θάνατο αμάχων και εκτεταμένες καταστροφές. Από τη διοίκηση των ομοσπονδιακών δυνάμεων έγινε γνωστό ότι στην Τσετσενία μεταφέρθηκαν επίλεκτες μονάδες για να ενισχύσουν τα στρατεύματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Νικολάι Γεγκόροφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν το Γκρόζνι. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στη Ρωσία και στο εξωτερικό οι επικρίσεις για την επέμβαση στην Τσετσενία. Ο υφυπουργός Αμυνας στρατηγός, Μπορίς Γκρόμοφ, δήλωσε και πάλι ότι "η μοναδική ενδεικνυόμενη απόφαση είναι τα τερματιστούν οι εχθροπραξίες και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό". Από τη μεριά του, ο διοικητής της 14ης Στρατιάς των ρωσικών δυνάμεων στη Μολδαβία, στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, χαρακτήρισε "ανόητη" την επέμβαση στην Τσετσενία, τονίζοντας ότι είναι "αδύνατο να επιλυθεί το πρόβλημα της Τσετσενίας με στρατιωτικά μέσα".

Από την άλλη μεριά, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταματήσει η οικονομική βοήθεια της χώρας του προς τη Ρωσία και να παρεμποδιστεί η ένταξή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αν δεν αλλάξει στάση απέναντι στους Τσετσένους.

Στο μεταξύ, η Τουρκία έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Τσετσένους πρόσφυγες με στρατιωτικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας. Επίσης, ανθρωπιστική βοήθεια ανακοίνωσε ότι θα στείλει και το Ιράν. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η συνέχιση των συγκρούσεων θίγει τα αισθήματα των μουσουλμάνων και κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τη σύγκρουση και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ