Παρασκευή 6 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Εκστρατεία εναντίον πρεσβειών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Εθνικό συνέδριο για τη συμφιλίωση και τη σύμπνοια προτίθεται να διοργανώσει το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλγερίας.

Αυτήν την απόφαση πήρε το Πολιτικό Γραφείο του γνωστού FLN και τη γνωστοποίησε, την Τετάρτη, με ανακοινωθέν που μοιράστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο έχει, ήδη, ξεκινήσει τις προκαταρκτικές επαφές με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, κόμματα, ενώσεις και μεμονωμένες προσωπικότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το FLN έχει, επανειλημμένως, ταχθεί υπέρ της συμμετοχής του Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας σε έναν πιθανό διάλογο για την επίλυση της κρίσης στην Αλγερία.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Ερντμαν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα του περιοδικού "Στερν", σύμφωνα με τα οποία η γερμανική πρεσβεία στην Αλγερία έλαβε επιστολή υπογεγραμμένη από την οργάνωση "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα". Ο Ερντμαν παραδέχτηκε ότι, με την επιστολή αυτή, η οργάνωση καλεί τη γερμανική διπλωματική αντιπροσωπεία να εγκαταλείψει την Αλγερία μέχρι τις 7 του Γενάρη, γιατί αλλιώς θα χυθεί "γερμανικό αίμα". Ο Ερντμαν συμπλήρωσε ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το αντίστοιχο βρετανικό, αμερικανικό και γαλλικό υπουργείο, αφού παρόμοια επιστολή έλαβαν η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η βρετανική πρεσβεία στη Βέρνη έλαβε παρόμοια απειλητική επιστολή, που φέρει και αυτή την υπογραφή της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας". Ανακοίνωση δεν υπήρξε εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη από τη Βέρνη, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, παρόμοια επιστολή έλαβε και η γαλλική πρεσβεία στην Ελβετία.

Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε, ότι η χώρα του θα αποστείλει, εντός των προσεχών ημερών, επιτροπή στην Αλγερία, η οποία θα εξετάσει από κοινού με τις αλγερινές αρχές την ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας. Ο Αλέν Ζιπέ απηύθυνε, συγχρόνως, έκκληση για διάλογο μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών στην Αλγερία, τονίζοντας ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να εκτονώσει την κρίση στη χώρα και ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η κλιμάκωση της βίας θα φέρει μόνο χάος και δυστυχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ