ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Παράσταση για ένα ρόλο

Συνέδριο επίδειξης της κυριαρχίας του Κ. Καραμανλή «εντός και εκτός» ΝΔ, προορίζεται να είναι το 6ο τακτικό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, στις 23-25 του μήνα, στο Ελληνικό.

Βασικό ζητούμενο του συνεδρίου είναι να σταλεί «προς τα έξω» το μήνυμα ότι η ΝΔ «είναι κυρίαρχη πολιτική δύναμη», που εκφράζει ένα «πλειοψηφικό ρεύμα», το οποίο στηρίζεται σε «πλατιά κοινωνική συμμαχία». Πατώντας στις δύο εκλογικές νίκες (βουλευτικές και ευρωεκλογές), που προσφέρουν, όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης, παρατεταμένη περίοδο χάριτος από τις λαϊκές μάζες, αλλά και στην «κρίση στρατηγικής» και την κριτική «από τα δεξιά» που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος θα χρησιμοποιήσει το συνέδριο, για να σηματοδοτήσει την «ιδεολογικοπολιτική υπεροχή» στο πολιτικό σκηνικό.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αφήνεται περιθώριο για «αμφισβήτηση» και «γκρίνια» από τους 5.500 συνέδρους, οι περισσότεροι από τους οποίους εξάλλου είναι «εξ οφίτσιο» και όχι εκλεγμένοι από τη βάση. «Δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα ιδεολογίας και πολιτικής, ώστε να συζητηθούν στο συνέδριο», δήλωνε χθες κορυφαίο κομματικό στέλεχος, αφήνοντας ταυτόχρονα περιθώριο για συζήτηση μόνο σε θέματα καταστατικού. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουν μείνει λίγες μέρες μέχρι την έναρξη του συνεδρίου δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις ούτε έχει ξεκινήσει κανένας «διάλογος».

Το εσωκομματικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν η Ντ. Μπακογιάννη, θα θελήσει να (επανα)καταγραφεί ως «αντίπαλος» εσωκομματικός πόλος, προκειμένου να υπηρετήσει μελλοντικές αρχηγικές φιλοδοξίες της. Ηδη, η δήμαρχος Αθηναίων έχει διαμορφώσει ένα πακέτο προτάσεων για τη λειτουργία του κόμματος, με αιχμή την απευθείας εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση και με προκαθορισμένη θητεία. Πρόταση, που αρμόδια στελέχη της Ρηγίλλης απορρίπτουν, επειδή, όπως λένε, έτσι ο πρόεδρος καθίσταται ανεξέλεγκτος και ενισχύεται ο «βοναπαρτισμός», ενώ θεωρούν παράδειγμα προς αποφυγή την εκλογή του Γ. Παπανδρέου από «τα μέλη και τους φίλους». Παραμένει αβέβαιο, ωστόσο, αν η δήμαρχος Αθηναίων θα θέσει σε ψηφοφορία τις προτάσεις της. Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε χθες ότι δε θα παρευρεθεί στο συνέδριο, επικαλούμενος ότι «δεν ανακατεύεται στα κομματικά θέματα».

Γενικότερα, στο συνέδριο της ΝΔ δεν αναμένονται «εκπλήξεις», αν και δεν είναι απίθανο να εκφραστεί μια υποβόσκουσα δυσαρέσκεια που υπάρχει στη βάση του κόμματος, όσον αφορά στη «μοιρασιά της λείας» του νικητή των εκλογών, δηλαδή τα πόστα και τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, καθώς συναντούν «κλειστές» τις πόρτες των υπουργών.

Η προετοιμασία του συνεδρίου ήταν το αντικείμενο της συνεργασίας, που είχαν χθες ο Κ. Καραμανλής με τον γραμματέα της ΚΕ Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος, εκτός απροόπτου, θα ανανεώσει τη θητεία του στη θέση του γραμματέα της ΚΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ
«Ωριμάζει» η συναινετική λύση

Νέο γύρο προεδρολογίας πυροδότησαν οι χτεσινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, αλλά την ίδια στιγμή «ωριμάζει» η συναινετική λύση που θα προκριθεί και υποστηριχτεί από τις ηγεσίες του δικομματισμού.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι επιθυμούν να υπάρξει συναίνεση και από κοινού υποστήριξη μιας υποψηφιότητας για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να αποφευχθεί και η προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, δεν έχει φανεί «στον ορίζοντα» η «υπερκομματική» υποψηφιότητα, ενώ είναι υπαρκτός ο «πειρασμός» της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες από την πλευρά κυρίως της κυβέρνησης, ώστε να υφαρπάξει την ανανέωση της λαϊκής εντολής και μια νέα τετραετία. Τα σχέδια επί χάρτου και τα σενάρια που γίνονται στα επιτελεία του δικομματισμού είναι ακόμα σε «προκαταρκτικό στάδιο», περιμένοντας να δουν και πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα και οι συνθήκες το φθινόπωρο.

Αυτός είναι ο λόγος που από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου η μόνιμη επωδός στην ανακίνηση του θέματος είναι πως «είναι πολύ νωρίς» για να ληφθούν αποφάσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό ήταν και το σχόλιο με το οποίο υποδέχτηκαν τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επανέφερε τη γνωστή πρότασή του για εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, προδικάζοντας ότι σ' αυτή την εκλογή τα δύο κόμματα θα καταλήξουν σε μια κοινή υποψηφιότητα, δηλώνοντας αντίθετος σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Θα ταλαιπωρηθεί πάλι ο τόπος και θα αναζητηθεί ενδεχομένως - αν τελικά βρεθεί - μια ανώδυνη λύση, η οποία δε θα είναι ασφαλώς η καλύτερη», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκτίμησε πως δε θα πάμε σε εκλογές, αλλά επέμεινε ότι «επιβεβαιώνεται κάθε μέρα η ορθότητα της απόψεώς μου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται από το λαό». Ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα του Προέδρου, τόσο για λόγους αρχής όσο και «λόγω ηλικίας»

Σε διαφορετική γραμμή ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος. Τάσσεται υπέρ της υποστήριξης υποψηφιότητας από την «ιστορική Αριστερά». «Η επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Σ' αυτά τα πλαίσια πιστεύω ότι η επιλογή ενός προσώπου από την ιστορική Αριστερά θα συμβόλιζε κατά τον καλύτερο τρόπο το πολιτικό μήνυμα που διατρέχει τη σκέψη και το λόγο του σημερινού πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή», επισημαίνοντας την ανάγκη «της επιδίωξης των ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Νέες συνταγές λιτότητας

Η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας - και του διοικητού της ανοίγει την όρεξη, προλειάνει το έδαφος και υποδεικνύει την άσκηση στενότερης ακόμη οικονομικής πολιτικής. Σε μια σχέση συγκοινωνούντων δοχείων, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Σπυρ. Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση της Τράπεζας επανέλαβε τις παρατηρήσεις του διοικητή της Τράπεζας κ. Γκαργκάνα, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει την «πρόκληση» της ταχείας ανάπτυξης που απαιτείται για την πραγματική σύγκλιση. Και όσο αποδυναμώνονται, λέει, συγκυριακοί παράγοντες, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, «που ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ μέχρι σήμερα» τόσο η πρόκληση της ταχείας ανάπτυξης εμφανίζεται πιο επείγουσα... Για να πετύχουν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί, χρειάζονται σημαντικές αλλαγές που θα «απελευθερώσουν το επιχειρηματικό δυναμικό, θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και θα διευρύνουν την παραγωγική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, σύμφωνα με το κύριο άρθρο του υπ' αριθ. 613 τεύχους του Συνδέσμου συμπυκνώνει τις απαιτήσεις του βιομηχανικού κεφαλαίου: «... Εκείνο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η απλοποίηση των υφισταμένων νόμων, η αποδοτική χρησιμοποίηση των κοινοτικών πόρων και η βελτίωση των σχέσεων του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις...».

Περίτεχνες αυτές οι διατυπώσεις, δεν κρύβουν, όμως, τις απαιτήσεις για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κεφάλαιο και να συρρικνωθεί, αντίθετα, το κοινωνικό κράτος.

Και στο σημείο αυτό εκφράζεται η «αγαστή συνεργασία» της σημερινής κυβέρνησης, της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ και βέβαια του τραπεζικού κατεστημένου που τάσσεται υπέρ της υπερπροστασίας των «ιερών και οσίων», τη στιγμή που η αγορά βρίσκεται σε ληθαργικό κώμα.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ