Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Νέες συνταγές λιτότητας

Η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας - και του διοικητού της ανοίγει την όρεξη, προλειάνει το έδαφος και υποδεικνύει την άσκηση στενότερης ακόμη οικονομικής πολιτικής. Σε μια σχέση συγκοινωνούντων δοχείων, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Σπυρ. Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση της Τράπεζας επανέλαβε τις παρατηρήσεις του διοικητή της Τράπεζας κ. Γκαργκάνα, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει την «πρόκληση» της ταχείας ανάπτυξης που απαιτείται για την πραγματική σύγκλιση. Και όσο αποδυναμώνονται, λέει, συγκυριακοί παράγοντες, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, «που ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ μέχρι σήμερα» τόσο η πρόκληση της ταχείας ανάπτυξης εμφανίζεται πιο επείγουσα... Για να πετύχουν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί, χρειάζονται σημαντικές αλλαγές που θα «απελευθερώσουν το επιχειρηματικό δυναμικό, θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και θα διευρύνουν την παραγωγική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, σύμφωνα με το κύριο άρθρο του υπ' αριθ. 613 τεύχους του Συνδέσμου συμπυκνώνει τις απαιτήσεις του βιομηχανικού κεφαλαίου: «... Εκείνο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η απλοποίηση των υφισταμένων νόμων, η αποδοτική χρησιμοποίηση των κοινοτικών πόρων και η βελτίωση των σχέσεων του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις...».

Περίτεχνες αυτές οι διατυπώσεις, δεν κρύβουν, όμως, τις απαιτήσεις για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κεφάλαιο και να συρρικνωθεί, αντίθετα, το κοινωνικό κράτος.

Και στο σημείο αυτό εκφράζεται η «αγαστή συνεργασία» της σημερινής κυβέρνησης, της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ και βέβαια του τραπεζικού κατεστημένου που τάσσεται υπέρ της υπερπροστασίας των «ιερών και οσίων», τη στιγμή που η αγορά βρίσκεται σε ληθαργικό κώμα.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ