Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ενέκριναν την επικυριαρχία των χορηγών και του ΝΑΤΟ

Με τις ψήφους της ΝΔ ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή η ψήφιση «επί της αρχής» του λεγόμενου Ολυμπιακού Νομοσχεδίου. Εντονότατη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, τόσο για τις διατάξεις που αφορούν προκλητικές διευκολύνσεις στους λεγόμενους «χορηγούς» της διοργάνωσης, όσο και για την τροπολογία στο νόμο - θα συζητηθεί σήμερα - που στοχεύει να νομιμοποιήσει, μεταφορικά και κυριολεκτικά, την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα με το πρόσχημα της ασφάλειας της Ολυμπιάδας.

«Στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, επιβάλλονται καταιγιστικά μέτρα και γίνεται θεσμική ανατροπή της καθημερινότητας του λαού ενάντια σ' αυτά τα δικαιώματα. Καταργούν συνταγματικές ελευθερίες. Απαγορεύουν ακόμη τη δράση του μαζικού κινήματος και των πολιτικών κομμάτων. Και όλα αυτά με διαδικασίες εξπρές και με το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"», τόνισε αναφορικά με το νομοθέτημα ο Νίκος Γκατζής. Παράλληλα, επισήμανε πως το νομοσχέδιο «διευρύνει το πεδίο δράσης ασυδοσίας των χορηγών, των μονοπωλίων και την επιχειρηματική τους δράση, κυρίως μέσω και των Ολυμπιακών». Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως η δυνατότητα διαφήμισης των χορηγών σε 500 σημεία σε κάθε Ολυμπιακή πόλη.

Για το θέμα της απαγόρευσης συγκεκριμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων, ο Νίκος Γκατζής τόνισε πως «υπάρχει η δυνατότητα στους νομάρχες, στους δημάρχους, αλλά και στα αρμόδια υπουργεία να απαγορεύουν παραγωγικές δραστηριότητες σε αποθήκες, καταστήματα, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, που είτε έχουν άμεση σχέση με παραγωγή εκρηκτικών υλικών είτε με τη γενικότερη παραγωγή επικίνδυνων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται, υλικών. Επικίνδυνη, λόγου χάρη, μπορεί να είναι μία αποθήκη χάρτου ή ένα μεγάλο επιπλοποιείο που μπορεί ξαφνικά να πάρει εύκολα φωτιά». Εθεσε, όμως, το θέμα των επιπτώσεων αυτών των μέτρων. Οπως είπε: «Τι θα γίνει με αυτούς τους εργαζόμενους. Ποιος θα τους αποζημιώσει για ένα μήνα που θα κάθονται; Τι γίνεται με αυτούς τους μικροβιοτέχνες, μικροεπαγγελματίες, που είναι γενικώς αυτοαπασχολούμενοι και που για ένα μήνα θα πληρώνουν, αλλά δε θα μπορούν να εισπράξουν ούτε μία δραχμή; Τι προβλέπεται για όλους αυτούς τους ανθρώπους; Για όλους τους άλλους προβλέπουμε αποζημίωση και ιδιαίτερα για τους χορηγούς, που τους έχουμε μη στάξει και μη βρέξει, αλλά γι' αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων η κυβέρνηση δε λέει τίποτα»!

Εκτεταμένη αναφορά στην τροπολογία νομιμοποίησης της ΝΑΤΟικής παρουσίας έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, με την τροπολογία «δεχόμαστε ότι το ΝΑΤΟ υπερασπίζεται πραγματικά το δίκαιο από κάποιους κακούς τρομοκράτες» και «νομιμοποιούμε στη συνείδηση του ελληνικού λαού την αντίληψη "ποιος θα μας προστατεύσει από το κακό; Το καλό, το ΝΑΤΟ", που βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν». Παράλληλα, ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι με τη ρύθμιση γίνεται προσπάθεια «να εθιστεί ο ελληνικός λαός ότι το ΝΑΤΟ δε θα είναι ασπίδα στα σύνορα, εκτός εναέριου χώρου, αλλά θα είναι και στο εσωτερικό της κάθε χώρας». Μάλιστα, αιτιολόγησε την ύπαρξη της τροπολογίας «για να μη συμβεί αυτό που συνέβη στα χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, όταν περνούσαν τα στρατεύματα από δω χωρίς να υπάρχει νόμος». Σημείωσε, επίσης, πως «υπάρχουν ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ενδιαφέρεται μόνο για το ποιος θα πληρώσει το κόστος. Είναι και αυτό ένα ζήτημα. Θα έπρεπε να πληρώσει το ΝΑΤΟ και εμείς να μην πληρώσουμε ούτε δραχμή, διότι του κάνουμε μεγάλη προπαγάνδα που το δεχόμαστε σαν ομπρέλα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κατέληξε, λέγοντας ότι «γίνεται ένα ακόμη αρνητικό βήμα για την εθνική μας κυριαρχία και για την εμπέδωση στη συνείδηση του λαού μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως είναι το ΝΑΤΟ, σαν δήθεν οργάνωσης που θα μας προστατεύσει. Ποιος θα μας προστατεύσει από τους προστάτες, κ. υπουργέ;». Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπηλιόπουλος αρκέστηκε χθες στην ομιλία του να κάνει λόγο για «νομοτεχνικές ατέλειες», που υπάρχουν στο νομοθέτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ