Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Παράσταση για ένα ρόλο

Συνέδριο επίδειξης της κυριαρχίας του Κ. Καραμανλή «εντός και εκτός» ΝΔ, προορίζεται να είναι το 6ο τακτικό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, στις 23-25 του μήνα, στο Ελληνικό.

Βασικό ζητούμενο του συνεδρίου είναι να σταλεί «προς τα έξω» το μήνυμα ότι η ΝΔ «είναι κυρίαρχη πολιτική δύναμη», που εκφράζει ένα «πλειοψηφικό ρεύμα», το οποίο στηρίζεται σε «πλατιά κοινωνική συμμαχία». Πατώντας στις δύο εκλογικές νίκες (βουλευτικές και ευρωεκλογές), που προσφέρουν, όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης, παρατεταμένη περίοδο χάριτος από τις λαϊκές μάζες, αλλά και στην «κρίση στρατηγικής» και την κριτική «από τα δεξιά» που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος θα χρησιμοποιήσει το συνέδριο, για να σηματοδοτήσει την «ιδεολογικοπολιτική υπεροχή» στο πολιτικό σκηνικό.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αφήνεται περιθώριο για «αμφισβήτηση» και «γκρίνια» από τους 5.500 συνέδρους, οι περισσότεροι από τους οποίους εξάλλου είναι «εξ οφίτσιο» και όχι εκλεγμένοι από τη βάση. «Δεν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα ιδεολογίας και πολιτικής, ώστε να συζητηθούν στο συνέδριο», δήλωνε χθες κορυφαίο κομματικό στέλεχος, αφήνοντας ταυτόχρονα περιθώριο για συζήτηση μόνο σε θέματα καταστατικού. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουν μείνει λίγες μέρες μέχρι την έναρξη του συνεδρίου δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις ούτε έχει ξεκινήσει κανένας «διάλογος».

Το εσωκομματικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν η Ντ. Μπακογιάννη, θα θελήσει να (επανα)καταγραφεί ως «αντίπαλος» εσωκομματικός πόλος, προκειμένου να υπηρετήσει μελλοντικές αρχηγικές φιλοδοξίες της. Ηδη, η δήμαρχος Αθηναίων έχει διαμορφώσει ένα πακέτο προτάσεων για τη λειτουργία του κόμματος, με αιχμή την απευθείας εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση και με προκαθορισμένη θητεία. Πρόταση, που αρμόδια στελέχη της Ρηγίλλης απορρίπτουν, επειδή, όπως λένε, έτσι ο πρόεδρος καθίσταται ανεξέλεγκτος και ενισχύεται ο «βοναπαρτισμός», ενώ θεωρούν παράδειγμα προς αποφυγή την εκλογή του Γ. Παπανδρέου από «τα μέλη και τους φίλους». Παραμένει αβέβαιο, ωστόσο, αν η δήμαρχος Αθηναίων θα θέσει σε ψηφοφορία τις προτάσεις της. Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε χθες ότι δε θα παρευρεθεί στο συνέδριο, επικαλούμενος ότι «δεν ανακατεύεται στα κομματικά θέματα».

Γενικότερα, στο συνέδριο της ΝΔ δεν αναμένονται «εκπλήξεις», αν και δεν είναι απίθανο να εκφραστεί μια υποβόσκουσα δυσαρέσκεια που υπάρχει στη βάση του κόμματος, όσον αφορά στη «μοιρασιά της λείας» του νικητή των εκλογών, δηλαδή τα πόστα και τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, καθώς συναντούν «κλειστές» τις πόρτες των υπουργών.

Η προετοιμασία του συνεδρίου ήταν το αντικείμενο της συνεργασίας, που είχαν χθες ο Κ. Καραμανλής με τον γραμματέα της ΚΕ Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος, εκτός απροόπτου, θα ανανεώσει τη θητεία του στη θέση του γραμματέα της ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ