ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Προσπάθεια φίμωσης των υγειονομικών για να συγκαλυφθεί η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Νέα επίθεση σε βάρος του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων από τη διοίκηση του νοσοκομείου

Με απαράδεκτες επιθέσεις και απειλές σε βάρος υγειονομικών και εκλεγμένων εκπροσώπων τους που δίνουν τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού επιχειρούν διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις νοσοκομείων να συγκαλύψουν τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τις δραματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τις βαριές συνέπειες από τη μετατροπή του σε σύστημα της μιας νόσου, σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών.

Το τελευταίο σχετικό «κρούσμα» προέρχεται από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και την πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, όπως έχει καταγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, πριν από λίγες μέρες, 4 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) μετατράπηκαν σε ΜΕΘ non-COVID. Η ΜΕΠΚ ωστόσο καλύπτει σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά από όλη την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και έχει συχνά πληρότητα πάνω από 75%, επομένως η μετατροπή μέρους της σε ΜΕΘ αφαιρεί επί της ουσίας πολύτιμα κρεβάτια από τους καρδιοπαθείς της Κρήτης, αλλά και όλου του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Ακολούθησε η απόφαση να μεταφερθεί η Μονάδα Εμφραγμάτων, που τώρα νοσηλεύει 4 ασθενείς, σε ανεπαρκή χώρο απέναντι από το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του διευθυντή της Καρδιολογικής κλινικής ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος για τη νοσηλεία ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, σε επιστολή προς τον διοικητή του νοσοκομείου τονίζει ότι η μείωση του αριθμού διαθέσιμων κλινών της Μονάδας θέτει σε άμεσο κίνδυνο κάποιους ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αφού δεν θα υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε από τον διοικητή ενημέρωση για την παραπάνω επιστολή του διευθυντή της Καρδιολογικής κλινικής. Εκπρόσωποι των εργαζομένων υπογράμμισαν το αυτονόητο, δηλαδή ότι αναμφίβολα δεν μπορεί να υποβαθμιστεί χωροταξικά, αριθμητικά και τεχνολογικά η μοναδική εντατική μονάδα καρδιοπαθών που καλύπτει και περιστατικά συνολικά της νότιας Ελλάδας.

Στις επισημάνσεις αυτές, όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΠΑΓΝΗ, η διοίκηση απάντησε με μία ακόμα επίθεση προς τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και αιρετό εκπρόσωπό τους στο ΔΣ του Νοσοκομείου, κατηγορώντας τον για... «διασπορά ψευδών ειδήσεων στα ΜΜΕ» και απειλώντας τον με καταγγελία. Δεν δίστασε να προσπαθήσει να τον μειώσει, αναφέροντας προκλητικά πως... «ένας νοσηλευτής δεν μπορεί να έχει λόγο για τη λειτουργία του νοσοκομείου, ούτε αν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ»!

Ο διοικητής και ο υποδιοικητής του νοσοκομείου, απευθυνόμενοι στους δύο εκπροσώπους εργαζομένων και γιατρών, «αναρωτήθηκαν» αν μπορούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να αμφισβητούν το επιχειρησιακό σχέδιο του νοσοκομείου το οποίο βασίζεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας και για το οποίο μάλιστα έχουν λάβει και συγχαρητήρια! Οπως καταγγέλλει μάλιστα η «Αγωνιστική Συσπείρωση», έφτασαν στο σημείο να επιρρίψουν τις ευθύνες για την καθυστέρηση δημιουργίας της νέας ΜΕΘ στους εκπροσώπους των εργαζομένων και σε όσους αμφισβητούσαν την αρχική χωροθέτησή της σε χώρο που προηγουμένως ήταν αποθήκη.

«Δεν πρόκειται να μας κλείσουν το στόμα!»

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν τη στάση της διοίκησης, που επιχειρεί να φιμώσει οποιονδήποτε αντιδρά στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, προσπαθώντας συγχρόνως να επιρρίψουν αλλού τις ευθύνες για τις δικές τους πολιτικές επιλογές.

«Θεωρούμε ότι οι ενέργειες αυτές είναι συνέχεια της απαράδεκτης τακτικής της διοίκησης του νοσοκομείου να τρομοκρατεί συστηματικά τους συναδέλφους π.χ με "εντέλλεσθε". Τους διαμηνύουμε ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να μας κλείσουν το στόμα, ούτε να ζητήσουμε την έγκρισή τους για να διαδηλώνουμε και να δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών. Δεν θα υπερασπιστούμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που βασίζεται στη λογική κόστους - οφέλους, που βάζει στη ζυγαριά την υγεία του λαού και το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που μετατρέπει το νοσοκομείο μας σε νοσοκομείο μίας νόσου με τεράστιες συνέπειες για τους χρόνια πάσχοντες ασθενείς αλλά και τα έκτακτα περιστατικά», ξεκαθαρίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση».

ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ»
Στο έλεος των ελλείψεων εργαζόμενοι και ψυχικά ασθενείς

Αποκαλυπτικά για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης περί «ετοιμότητας και θωράκισης» των ψυχικά ασθενών και των εργαζομένων στα ελάχιστα εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία είναι τα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ «Δαφνί», μετά το νέο έγγραφο που κοινοποιήθηκε σε όλο το προσωπικό και στο σωματείο την 1/12/2020 από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) με το υπ' αριθμ. Πρωτ. 35248/30-11-2020 με θέμα «Οδηγίες διαχείρισης κρουσμάτων Covid-19», όπου παρά τα δεκάδες κρούσματα που παρατηρήθηκαν και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο «εξακολουθούν όχι μόνο να μην παίρνονται τα αναγκαία μέτρα, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να παραβιάζεται ακόμη και το πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων».

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως ειδικά στις εξωτερικές δομές, μεταξύ άλλων, εδώ και 9 μήνες δεν πραγματοποιείται η διενέργεια τεστ Covid-19 ανά δεκαπενθήμερο, όπως προβλέπεται, δεν έχει γίνει προμήθεια και παραλαβή υλικοτεχνικού εξοπλισμού (συμπυκνωτές οξυγόνου, ειδικές στολές για νοσηλεία νοσούντων από κορονοϊό, ειδικός ιματισμός, φαρμακευτική αγωγή, υποστηρικτικός εξοπλισμός, π.χ. οξύμετρο για την καταγραφή επιπέδου του οξυγόνου), οι κτιριακές εγκαταστάσεις στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χωροταξικά, ενώ στις δομές που συνεχίζουν να λειτουργούν κατά μέσο όρο με 6-7 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, κάτω από τα όρια ασφαλείας, είναι αδύνατο να αξιολογείται άμεσα η κατάσταση του εκάστοτε περιστατικού.

Σχολιάζοντας δε τις οδηγίες που περιέχονται στο έγγραφο, όπως ότι «σε επιβεβαιωμένο ή σε υποψία φορέα του ιού σε ασθενή, γίνεται διακομιδή σε θάλαμο απομόνωσης της Παθολογικής κλινικής», οι εργαζόμενοι ζητάνε χαρακτηριστικά απαντήσεις στο «πώς γίνεται η μετακίνηση φορείου με κλινήρη ασθενή από την εξωτερική είσοδο της παθολογικής, όταν δεν υπάρχει εξωτερικός ανελκυστήρας; Με τι ασθενοφόρο γίνεται η διακομιδή, καθώς δεν υπάρχει για να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου σε 24ωρη βάση και το υπάρχον δεν έχει τις προϋποθέσεις για μεταφορά φορείου; (...) Πώς θα γίνει η απολύμανση, όταν η εταιρεία με την οποία έχετε συνάψει σύμβαση δεν είναι άμεσα διαθέσιμη και απαιτείται προγραμματισμένο ραντεβού;».

Και οι εργαζόμενοι απαιτούν «έστω και τώρα (μετά από 9 μήνες) ένα σοβαρό σχέδιο δράσης που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες ασθενών και εργαζομένων, με σαφείς οδηγίες, περιγραφή διαδικασιών ανά περίπτωση, καθορισμό υπευθύνων από την ΕΝΛ σε 24ωρη βάση, για την πλήρη και αποκλειστική διαχείριση και αντιμετώπιση σε πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα».

ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Πίσω από τις φιέστες οι τεράστιες ελλείψεις

Μια ακόμη φιέστα έστησε προχτές η κυβέρνηση, αυτήν τη φορά στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου με καθυστέρηση μηνών από την έναρξη της πανδημίας και ετών από ανάγκες που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν, ο υπουργός Υγείας, B. Κικίλιας, εγκαινίασε 12 κρεβάτια ΜΕΘ, παρουσία και των ιδιωτών χορηγών.

Πρόκειται για δωρεά που διαφήμιζε ήδη από το καλοκαίρι η κυβέρνηση και ενώ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ακόμη και τώρα δεν έχει προσληφθεί το απαιτούμενο σε αριθμό κι εξειδίκευση προσωπικό (υπάρχουν 24 αντί για 36 νοσηλευτές, όλοι επικουρικοί), δεν έχουν εγκατασταθεί τα κεντρικά μόνιτορ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η υλικοτεχνική υποδομή δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές των ΜΕΘ Covid, καθώς δεν υπάρχουν γραφεία, αποδυτήρια, μπάνια, αποθήκες...

Οι ελλείψεις δεν κρύβονται ούτε ικανοποιούνται με τα 12 κρεβάτια ΜΕΘ

«Οι ελλείψεις στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας δεν μπορούν να μπουν "κάτω από το χαλάκι" της δωρεάς 12 ΜΕΘ από ιδιώτες», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκαιας - Ρέντη, καταγγέλλοντας τις φιέστες και τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης με τα εγκαίνια των 12 κρεβατιών ΜΕΘ, τα οποία «δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ελλείψεις που έχει το νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεταφορά πριν από λίγες μέρες διασωληνωμένων ασθενών στο Νοσοκομείο της Κορίνθου λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ».

«Οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ιατρικό και νοσηλευτικό υλικό είναι τεράστιες, είναι χρόνιες και έχουν τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και των διοικήσεων του Νοσοκομείου που συνειδητά απαξιώνουν το δημόσιο σύστημα Υγείας», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και τονίζει πως την τελευταία πενταετία ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία έχουν θησαυρίσει πάνω στις ελλείψεις του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

«Σήμερα είναι ανάγκη όσο ποτέ η πλήρης κάλυψη όλων των αναγκών του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας σε υποδομές και μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Είναι ανάγκη η ουσιαστική επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η ένταξή τους στο σύστημα εφημερίας του νοσοκομείου», υπογραμμίζει και δηλώνει τη στήριξή της στην αυριανή κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Δίχως τα αυτονόητα και το Νοσοκομείο Αγρινίου

Θετικά κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν και στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου, λόγω των τραγικών ελλείψεων και της υποστελέχωσης. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, στο Αγρίνιο μετά από rapid test που έγιναν την Κυριακή προέκυψαν θετικά τα δείγματα 11 συνοδών ασθενών και μίας παθολόγου, η οποία αρχικά είχε υποβληθεί σε rapid test που ήταν αρνητικό! Τρεις από τους ασθενείς, με σοβαρές συννοσηρότητες, μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ολα αυτά ενώ η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί μία από τις περιοχές που ανησυχούν τους επιστήμονες, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

«Πάρτε μέτρα τώρα! Η ζωή υγειονομικών και ασθενών βρίσκεται σε κίνδυνο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΚΟΒ Νοσοκομείου Αγρινίου του ΚΚΕ.

Το Νοσοκομείο Αγρινίου, προσθέτει η ανακοίνωση, ορίστηκε ως νοσοκομείο αναφοράς χωρίς την ύπαρξη ούτε καν μοριακού αναλυτή, με εξαντλημένες τις κλίνες, ενώ γιατροί και νοσηλευτές, δίνουν μάχες, αντιμέτωποι με τις συνέπειες της έξαρσης του κορονοϊού πάνω στους ίδιους, με απανωτά κρούσματα και αυξανόμενη διασπορά. «Οι υγειονομικοί, όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο απαιτούν επαναλαμβανόμενα τεστ και την πλήρη ενημέρωσή τους για τη διασπορά που εκδηλώνεται (...) ενώ είναι άγνωστες μέχρι στιγμής οι συνέπειες και προεκτάσεις και σε άλλες κλινικές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ