ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Νέες σφοδρές συγκρούσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χτες σε διάφορες περιοχές της Τσετσενίας ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και τους Τσετσένους αυτονομιστές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Τσετσένων, Μοβλάντι Ουντούγκοφ, τα ρωσικά στρατεύματα κλιμάκωσαν τις επιθέσεις με πυροβολικό και ελικόπτερα στη Νοτιοανατολική και Δυτική Τσετσενία. Εκρήξεις όλμων και πυρά αυτόματων όπλων συγκλόνισαν την περιοχή γύρω από το χωριό Τζεκί, προκαλώντας θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Η ένταση στην Τσετσενία κλιμακώθηκε επικίνδυνα μετά το τελεσίγραφο, που απηύθυνε τη Δευτέρα, 8 Ιούλη, ο διοικητής των ομοσπονδιακών στρατευμάτων στην Τσετσενία, στρατηγός Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ, προς τους Τσετσένους αυτονομιστές να παραδώσουν σε 24 ώρες όλους τους αιχμαλώτους, τονίζοντας ότι "θα λάβει τα κατάλληλα μέρα", αν ο Τσετσένος ηγέτης Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ δεν αφήσει ελεύθερους όλους τους κρατουμένους. Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις περιοχές των Τσετσένων μαχητών. Από τη μεριά τους, οι Τσετσένοι απείλησαν ότι θα επαναλάβουν τις επιθέσεις, αν οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρουν τα οδοφράγματα από τις οδικές αρτηρίες της Τσετσενίας. Επίσης, απείλησαν ότι θα εκτελέσουν τους Ρώσους αιχμαλώτους, αν δε σταματήσουν αμέσως οι επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, δήλωσε σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" ότι προσωπικά είναι έτοιμος να συζητήσει "την πιθανή απόσχιση της Τσετσενίας" από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Εξέφρασε, όμως, την αμφιβολία για τη δυνατότητα επιβίωσης μιας ανεξάρτητης Τσετσενίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η παραμονή της Τσετσενίας ως τμήματος της Ρωσίας είναι πιο βολική γι' αυτούς παρά για μας". Σημειώνουμε ότι η ηγεσία της Ρωσίας αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο (τουλάχιστον μέχρι τώρα). Γι' αυτό, άλλωστε, έγινε και ο πόλεμος.

"Ενωση" ο λαϊκοπατριωτικός συνασπισμός

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών το Σάββατο, 6 Ιούλη, στην Κρατική Δούμα η συνεδρίαση του Συμβουλίου του Συνασπισμού των Λαϊκοπατριωτικών Δυνάμεων. Οπως είχε υποσχεθεί ο Ζιουγκάνοφ στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξη Τύπου, το Συμβούλιο πήρε την απόφαση για το μετασχηματισμό του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού σε πανρωσικό κίνημα με Πρόγραμμα, Καταστατικό, τα σχέδια των οποίων πρέπει να ετοιμάσει μέσα σ' ένα μήνα Οργανωτική Επιτροπή μ' επικεφαλής τον Νικολάι Ριζκόφ. Στις 7 Αυγούστου θα διεξαχθεί το συνέδριο του νέου κοινωνικοπολιτικού κινήματος. Θα φέρνει την ονομασία Ενωση των Πατριωτικών Δυνάμεων της Ρωσίας και θα καταγραφεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα τελικά αποτελέσματα

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών:

Μπορίς Γιέλτσιν: 53,82% (40.208.384 ψήφοι)

Γκενάντι Ζιουγκάνοφ: 40,31% (30.113.306 ψήφοι)

Εναντίον και των δύο: 4,83% (3.604.550 ψήφοι)

Ποσοστό συμμετοχής: 68,89% (74.815.898 ψήφοι).

  • Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν διόρισε διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας τον 45χρονο Νικολάι Κοβαλιόφ. Αντικαθιστά τον Μιχαήλ Μπαρσουκόφ που απαλλάχτηκε από τα καθήκοντά του στις 20 Ιούνη.
ΒΟΣΝΙΑ
Πιέζουν τον Μιλόσεβιτς για τον Κάρατζιτς

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Πιέσεις για την απομάκρυνση των Σερβοβόσνιων ηγετών από την ενεργό πολιτική του Πάλε άσκησε χτες και ο διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Βοσνία, Αμερικανός ναύαρχος, Λέιτον Σμιθ, ζητώντας την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από τον Σέρβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς "μια και αυτός ήταν που εκπροσωπούσε τη σερβοβοσνιακή πλευρά την περίοδο υπογραφής της Συνθήκης του Ντέιτον". Εν αναμονή της προγραμματισμένης για αύριο ανακοίνωσης της απόφασης του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης κατά των Ρ. Κάρατζιτς και Ρ. Μλάντιτς, ο Ναύαρχος Σμιθ δήλωσε δε θα διστάσει να προχωρήσει στη σύλληψή τους σε περίπτωση που πάρει"σαφή εντολή".

Στο μεταξύ, o εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκριγκόρι Καράσιν, υποστήριξε ότι η Μόσχα είναι ικανοποιημένη από την απόφαση του Ράντοβαν Κάρατζιτς να απομακρυνθεί από την επίσημη ηγεσία της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι "δεν υπάρχει νομική, ούτε πολιτική βάση,ώστε να αρνηθούμε να καταχωρίσουμε στο ψηφοδέλτιο τους υποψήφιους του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος,μόνον και μόνον επειδή του κόμματος ηγείται ο Κάρατζιτς"!

  • Το σερβοβοσνιακό κοινοβούλιο σχημάτισε χτες 55μελή γερουσία με πρόεδρο τον Ράντοβαν Κάρατζτις μετέδωσε το πρακτορείο "SRNA".
Συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο;

Ο πρωθυπουργός της Ν. Γιουγκοσλαβίας, Ράντογιε Κόντιτς, κάλεσε χτες τους Αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου σε συνομιλίες, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συμμετοχής των Τιράνων στο τραπέζι του διαλόγου. "Πρέπει να συνομιλήσουμε με τους εκπροσώπους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου", τόνισε ο Κόντιτς σε συνέντευξη Τύπου στο Σάλτσουμπουργκ της Αυστρίας, προσθέτοντας: "Ο Μπερίσα ανήκει σε άλλο κράτος και δεν μπορούμε να μιλούμε μ' αυτόν". Οι δηλώσεις Κόντιτς αποτελούν απάντηση στην πρόσφατη πρόταση του Αλβανού προέδρου περί εκτόνωσης της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο, μέσω της αποχώρησης της σερβικής αστυνομίας από την περιοχή και της έναρξης άμεσων συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι, Πρίστινα και Τίρανα...

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
16 νεκροί από τη ζέστη

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Δεκαέξι άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες άλλοι ζήτησαν ιατρική βοήθεια στη Ρουμανία, τις πέντε τελευταίες μέρες, εξαιτίας του καύσωνα που πλήττει τις χώρες περιοχές των Βαλκανίων.

Χτες, το θερμόμετρο έφθασε τους 40 βαθμούς Κελσίου στο νότιο λιμάνι της Ρουμανίας, στο Γκιουργίου. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε πως ήταν η πιο ζεστή μέρα στα τελευταία 11 χρόνια.

Σύμφωνα με τον γιατρό Βλαντιμίρ Μπέλις, τα 16 άτομα πέθαναν από καρδιακή προσβολή και δυσκολία της καρδιάς. Ο ίδιος ανέφερε ότι 4 άτομα αυτοκτόνησαν αυτές τις πέντε μέρες και πρόσθεσε ότι πιθανώς οι ενέργειές τους αυτές να οφείλονται στη ζέστη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συγχαρητήρια με... επιφυλάξεις

ΑΓΚΥΡΑ.-

Επιφυλακτικά δείχνουν να αντιμετωπίζουν Βρυξέλλες, Τελ Αβίβ, Τεχεράνη και Δαμασκός τη νέα τουρκική κυβέρνηση, για διαφορετικούς λόγους, παρά τα "συγχαρητήρια" που αποστέλλουν στον πρωθυπουργό της, Νετσμετίν Ερμπακάν, ενώ η Ουάσιγκτον και η Βόννη εμφανίζονται περισσότερο "φιλικά διακείμενες" προς τους ισλαμιστές της Αγκυρας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί "υψίστης σημασίας" τις σχέσεις με την Τουρκία, όπως διαμήνυσε χτες ο Ζακ Σαντέρ στον Ερμπακάν, ενώ οι ΗΠΑ, όπως υπενθύμισε χτες ο Νίκολας Μπερνς, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχουν κάθε λόγο να θέλουν να επικρατήσει "σταθερότητα" στη χώρα.

Δαμασκός και Τεχεράνη βλέπουν στο πρόσωπο του Ερμπακάν μια πιθανή αναστροφή της έως σήμερα φιλοϊσραηλινής τουρκικής διπλωματίας. "Προσβλέπουμε σε κοινή δράση"(!) γράφει στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Ερμπακάν ο Σύρος Πρόεδρος, Ασαντ. Και εκτιμά ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ερμπακάν εγκαινιάζει μια "νέα εποχή", προς όφελος των σχέσεων Τουρκίας και Αράβων, προφανώς.

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, την Πέμπτη στην Αγκυρα, αναμένεται ότι θα αποτελέσει μια σαφή ένδειξη για το πόσο "νέα" θα είναι αυτή η εποχή.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΝΕΤΑΝΑΧΙΟΥ
Αμερικανο - ισραηλινή "προσέγγιση" σε νέα κατεύθυνση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Καμία αναφορά στη βασική αρχή των υπογεγραμμένων ειρηνευτικών συμφωνιών περί ανταλλαγής γης για την ειρήνη δεν έκανε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Με εμφανή προσπάθεια να μη δεσμευτεί στο σημείο αυτό, ο Μπιλ Κλίντον παρέκαμψε τις, μέχρι σήμερα, ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί αναγκαιότητας εδαφικών παραχωρήσεων εκ μέρους του Ισραήλ και περιορίστηκε σε γενικολογίες περί μονόδρομου της ειρηνευτικής διαδικασίας.Ερωτώμενος σχετικά, αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο ισραηλινός λαός εξέλεξε τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου, στον οποίο εμπιστεύτηκε τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω μιας "άλλης προσέγγισης" και όσον αφορά τις επιλογές ενός λαού "οι ΗΠΑ δεν παρεμβαίνουν". Επανέλαβε, μάλιστα, ότι "οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα βρουν τη μέση λύση", αποφεύγοντας ξεκάθαρα να παράσχει την ελάχιστη υποστήριξη στα αραβικά αιτήματα.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο εμφανίστηκε ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο οποίος υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια του Ισραήλ, κάτι για το οποίο τον ψήφισε και ο ισραηλινός λαός. Επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει μια δική του ερμηνεία για την αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη και ξεκαθάρισε ότι θα διαπραγματευτεί σε όλα τα επίπεδα με τους Αραβες χωρίς, όμως, να αποδεχτεί καμία προϋπόθεση.

Μετά και από την αλλαγή στάσης του Λευκού Οίκου, οι ισραηλινο-αραβικές σχέσεις, που ήταν, ήδη, τεταμένες μετά τις εκλογικές διακηρύξεις Νετανάχιου, αναμένεται να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο. Ηδη, η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποιεί ότι το ξέσπασμα μιας νέας Ιντιφάντα δεν είναι διόλου απίθανο.

Οι επαφές του Αμερικανού συμβούλου επί Θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας, Αντονι Λέικ, με Κινέζους αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της 5ήμερης επίσκεψής του στο Πεκίνο, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε πλήρη αποκλιμάκωση της έντασης που είχε προκύψει σε διμερές επίπεδο, ισχυρίζονται αμερικανικές πηγές. Στη φωτογραφία, ο Λέικ (στο κέντρο) συζητά με τον υπουργό Αμυνας, Τσι Χαοτιάν (δεξιά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ