Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Νέες σφοδρές συγκρούσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χτες σε διάφορες περιοχές της Τσετσενίας ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και τους Τσετσένους αυτονομιστές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Τσετσένων, Μοβλάντι Ουντούγκοφ, τα ρωσικά στρατεύματα κλιμάκωσαν τις επιθέσεις με πυροβολικό και ελικόπτερα στη Νοτιοανατολική και Δυτική Τσετσενία. Εκρήξεις όλμων και πυρά αυτόματων όπλων συγκλόνισαν την περιοχή γύρω από το χωριό Τζεκί, προκαλώντας θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Η ένταση στην Τσετσενία κλιμακώθηκε επικίνδυνα μετά το τελεσίγραφο, που απηύθυνε τη Δευτέρα, 8 Ιούλη, ο διοικητής των ομοσπονδιακών στρατευμάτων στην Τσετσενία, στρατηγός Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ, προς τους Τσετσένους αυτονομιστές να παραδώσουν σε 24 ώρες όλους τους αιχμαλώτους, τονίζοντας ότι "θα λάβει τα κατάλληλα μέρα", αν ο Τσετσένος ηγέτης Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ δεν αφήσει ελεύθερους όλους τους κρατουμένους. Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις περιοχές των Τσετσένων μαχητών. Από τη μεριά τους, οι Τσετσένοι απείλησαν ότι θα επαναλάβουν τις επιθέσεις, αν οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρουν τα οδοφράγματα από τις οδικές αρτηρίες της Τσετσενίας. Επίσης, απείλησαν ότι θα εκτελέσουν τους Ρώσους αιχμαλώτους, αν δε σταματήσουν αμέσως οι επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, δήλωσε σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" ότι προσωπικά είναι έτοιμος να συζητήσει "την πιθανή απόσχιση της Τσετσενίας" από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Εξέφρασε, όμως, την αμφιβολία για τη δυνατότητα επιβίωσης μιας ανεξάρτητης Τσετσενίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η παραμονή της Τσετσενίας ως τμήματος της Ρωσίας είναι πιο βολική γι' αυτούς παρά για μας". Σημειώνουμε ότι η ηγεσία της Ρωσίας αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο (τουλάχιστον μέχρι τώρα). Γι' αυτό, άλλωστε, έγινε και ο πόλεμος.

"Ενωση" ο λαϊκοπατριωτικός συνασπισμός

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών το Σάββατο, 6 Ιούλη, στην Κρατική Δούμα η συνεδρίαση του Συμβουλίου του Συνασπισμού των Λαϊκοπατριωτικών Δυνάμεων. Οπως είχε υποσχεθεί ο Ζιουγκάνοφ στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξη Τύπου, το Συμβούλιο πήρε την απόφαση για το μετασχηματισμό του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού σε πανρωσικό κίνημα με Πρόγραμμα, Καταστατικό, τα σχέδια των οποίων πρέπει να ετοιμάσει μέσα σ' ένα μήνα Οργανωτική Επιτροπή μ' επικεφαλής τον Νικολάι Ριζκόφ. Στις 7 Αυγούστου θα διεξαχθεί το συνέδριο του νέου κοινωνικοπολιτικού κινήματος. Θα φέρνει την ονομασία Ενωση των Πατριωτικών Δυνάμεων της Ρωσίας και θα καταγραφεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα τελικά αποτελέσματα

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών:

Μπορίς Γιέλτσιν: 53,82% (40.208.384 ψήφοι)

Γκενάντι Ζιουγκάνοφ: 40,31% (30.113.306 ψήφοι)

Εναντίον και των δύο: 4,83% (3.604.550 ψήφοι)

Ποσοστό συμμετοχής: 68,89% (74.815.898 ψήφοι).

  • Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν διόρισε διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας τον 45χρονο Νικολάι Κοβαλιόφ. Αντικαθιστά τον Μιχαήλ Μπαρσουκόφ που απαλλάχτηκε από τα καθήκοντά του στις 20 Ιούνη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ