Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΝΕΤΑΝΑΧΙΟΥ
Αμερικανο - ισραηλινή "προσέγγιση" σε νέα κατεύθυνση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Καμία αναφορά στη βασική αρχή των υπογεγραμμένων ειρηνευτικών συμφωνιών περί ανταλλαγής γης για την ειρήνη δεν έκανε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Με εμφανή προσπάθεια να μη δεσμευτεί στο σημείο αυτό, ο Μπιλ Κλίντον παρέκαμψε τις, μέχρι σήμερα, ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί αναγκαιότητας εδαφικών παραχωρήσεων εκ μέρους του Ισραήλ και περιορίστηκε σε γενικολογίες περί μονόδρομου της ειρηνευτικής διαδικασίας.Ερωτώμενος σχετικά, αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο ισραηλινός λαός εξέλεξε τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου, στον οποίο εμπιστεύτηκε τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω μιας "άλλης προσέγγισης" και όσον αφορά τις επιλογές ενός λαού "οι ΗΠΑ δεν παρεμβαίνουν". Επανέλαβε, μάλιστα, ότι "οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα βρουν τη μέση λύση", αποφεύγοντας ξεκάθαρα να παράσχει την ελάχιστη υποστήριξη στα αραβικά αιτήματα.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο εμφανίστηκε ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο οποίος υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια του Ισραήλ, κάτι για το οποίο τον ψήφισε και ο ισραηλινός λαός. Επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει μια δική του ερμηνεία για την αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη και ξεκαθάρισε ότι θα διαπραγματευτεί σε όλα τα επίπεδα με τους Αραβες χωρίς, όμως, να αποδεχτεί καμία προϋπόθεση.

Μετά και από την αλλαγή στάσης του Λευκού Οίκου, οι ισραηλινο-αραβικές σχέσεις, που ήταν, ήδη, τεταμένες μετά τις εκλογικές διακηρύξεις Νετανάχιου, αναμένεται να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο. Ηδη, η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποιεί ότι το ξέσπασμα μιας νέας Ιντιφάντα δεν είναι διόλου απίθανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ