Τετάρτη 10 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συγχαρητήρια με... επιφυλάξεις

ΑΓΚΥΡΑ.-

Επιφυλακτικά δείχνουν να αντιμετωπίζουν Βρυξέλλες, Τελ Αβίβ, Τεχεράνη και Δαμασκός τη νέα τουρκική κυβέρνηση, για διαφορετικούς λόγους, παρά τα "συγχαρητήρια" που αποστέλλουν στον πρωθυπουργό της, Νετσμετίν Ερμπακάν, ενώ η Ουάσιγκτον και η Βόννη εμφανίζονται περισσότερο "φιλικά διακείμενες" προς τους ισλαμιστές της Αγκυρας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί "υψίστης σημασίας" τις σχέσεις με την Τουρκία, όπως διαμήνυσε χτες ο Ζακ Σαντέρ στον Ερμπακάν, ενώ οι ΗΠΑ, όπως υπενθύμισε χτες ο Νίκολας Μπερνς, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχουν κάθε λόγο να θέλουν να επικρατήσει "σταθερότητα" στη χώρα.

Δαμασκός και Τεχεράνη βλέπουν στο πρόσωπο του Ερμπακάν μια πιθανή αναστροφή της έως σήμερα φιλοϊσραηλινής τουρκικής διπλωματίας. "Προσβλέπουμε σε κοινή δράση"(!) γράφει στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Ερμπακάν ο Σύρος Πρόεδρος, Ασαντ. Και εκτιμά ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ερμπακάν εγκαινιάζει μια "νέα εποχή", προς όφελος των σχέσεων Τουρκίας και Αράβων, προφανώς.

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, την Πέμπτη στην Αγκυρα, αναμένεται ότι θα αποτελέσει μια σαφή ένδειξη για το πόσο "νέα" θα είναι αυτή η εποχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ