ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Ανδρέας στη θέση του Ανδρέα" ο Κ. Σημίτης

Αποφασισμένος να αναμετρηθεί "μια και έξω" με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι συσχετισμοί που θα έχουν διαμορφωθεί στο συνέδριο, φέρεται ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,επιδιώκοντας να επιβληθεί στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Τις προθέσεις του αυτές ο πρωθυπουργός τις κατέστησε σαφείς στον γραμματέα της ΚΕ, Κ. Σκανδαλίδη,με τον οποίο είχε χτες συνάντηση μιας ώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να θέσει υποψηφιότητα σε όποια ηγετική θέση προταθεί, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό θα πράξει και για τη θέση του προέδρου του Κινήματος, πράγμα που έχουν αφήσει να εννοηθεί με δηλώσεις τους στενοί συνεργάτες του (Παρ. Αυγερινός, Λ. Παπαδήμας, κ.ά.). Πάντως, στενοί συνεργάτες του δηλώνουν ότι θα επιμείνει στην εκλογή ισχυρού αντιπροέδρου με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Χαρακτηριστική είναι η άποψη που εξέφρασε ο Λ. Αποστολίδης, ο οποίος ζήτησε να εκλεγεί από το συνέδριο πρόεδρος με ουσιαστικές αρμοδιότητες, ουσιαστικά να είναι διάδοχος του Α. Παπανδρέου και όχι αντιπρόεδρος - βοηθός του Α. Παπανδρέου, όπως προτείνει η πλειοψηφία του ΕΓ.

Εξάλλου, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προεδρείου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης επανέλαβε τη θέση του υπέρ των "καθαρών λύσεων". "Πάντα καθαρές λύσεις είναι οι καλύτερες", δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου άφησε να διαφανούν οι διαφορετικές απόψεις του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι "ο ίδιος συμφωνεί σε γενικές γραμμές με αυτή την πορεία", την πορεία δηλαδή που χάραξε το ΕΓ. Αναφέρθηκε επίσης, άλλη μια φορά, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίο είπε ότι είναι πάνω από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και ενδιαφέρεται μόνο για την ενότητα της παράταξης. Οσον αφορά τις αποφάσεις του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, διευκρίνισε πως οι προτάσεις δεν έγιναν "για να φωτογραφήσουν κάποιο μέλος για τη θέση του αντιπροέδρου". Κληθείς αργότερα να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού υπέρ των "καθαρών λύσεων", δήλωσε: "Και εγώ είμαι υπέρ των καθαρών λύσεων και ό,τι προτείνουμε και εμείς είναι καθαρές λύσεις". Περισσότερο αιχμηρός εμφανίστηκε ο Κ. Παπούλιας, ο οποίος κάλεσε τον Κ. Σημίτη να δώσει το παράδειγμα ότι θέλει καθαρές λύσεις στην πράξη.

Από την πλευρά των "προεδρικών" ο Γ. Λιάνης προκάλεσε όποιον επιθυμεί να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να βάλει υποψηφιότητα στο συνέδριο.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος έχει δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός θα εκλεγεί από το συνέδριο και αποφεύγει να συμφωνήσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί στις εκλογές με τον Κ. Σημίτη. Από την πλευρά του ο Γ. Σουλαδάκης τάχθηκε υπέρ της εκκαθάρισης του θέματος και να ψηφιστεί ο Κ. Σημίτης ως προτεινόμενος υποψήφιος πρωθυπουργός το 1997, ενώ ο Γ. Μαγκριώτης,μιλώντας στο "Φλας", ζήτησε από τον Κ. Σημίτη να μη θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου.

Αν και επίσημα τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδοκίμαζαν ότι οι χτεσινές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του 7μελούς προεδρείου της ΚΟ είχανχαρακτήρα αναμέτρησης και καταγραφής συσχετισμών των ομάδων, ωστόσο ήταν προφανές ότι οι αντιμαχόμενες ομάδες κατέβαλαν σοβαρές προσπάθειες για να ενισχύσουν τους "εκπροσώπους" τους. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, τα οποία μάλλον ευνοούν την ομάδα Σημίτη, η οποία εξέλεξε τους τρεις πρώτους στο προεδρείο της ΚΟ, ενώ άλλοι τρεις βουλευτές ανήκουν στην ομάδα Ακη και δύο στην ομάδα Αρσένη. Ετσι στο προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκαν οι βουλευτές Θ. Δημητρακόπουλος, Π. Φουντάς, Θ. Αλευράς, Μ. Θωμά, Ν. Ακριτίδης, Λ. Λωτίδης, Α. Δαμιαντίδης και Ντεντιδάκης. Οι δύο τελευταίοι ισοψήφησαν.

Η εσωκομματική διαμάχη θα μεταφερθεί αύριο στην ΚΕ, η οποία θα κληθεί να επιβεβαιώσει ή απορρίψει την εισήγηση του ΕΓ.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συντηρείται η ένταση

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, να ξεναγήσει τους ανταποκριτές ξένου Τύπου στο Ανατολικό Αιγαίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας, η οποία βρήκε την ευκαιρία να συντηρήσει το κλίμα της αμφισβήτησης του καθεστώτος των βραχονησίδων της περιοχής

Με έντονες διαμαρτυρίες για την περιήγηση των Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Ανατολικό Αιγαίο, που οργανώνει η ελληνική κυβέρνηση στις 18 και 19 του μήνα, η Αγκυρα έσπευσε χτες να υπογραμμίσει την αμφισβήτηση του καθεστώτος των βραχονησίδων και να υπενθυμίσει πως, σύμφωνα με την άποψή της, απαιτούνται συνομιλίες, προκειμένου να διευκρινιστούν τα Διεθνή Κείμενα που ορίζουν το καθεστώς του Αιγαίου.

Αποδέκτης του τουρκικού διαβήματος ήταν ο Ελληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα Δ. Νεζερίτης, ο οποίος κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. "Θα ληφθούν, δήλωσε, μετά την επίδοση του διαβήματος, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την περιήγηση που σχεδιάζει η Αθήνα, και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα εξακολουθεί τις προκλήσεις". Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός της Τουρκίας Ινάλ Μπατού χαρακτήριζε "σοβαρή πρόκληση" την ενέργεια της Αθήνας και σημείωνε ότι "η επίσκεψη ξένων δημοσιογράφων υπό την προστασία πολεμικών πλοίων, θα μεταβάλει το καθεστώς στην περιοχή. Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε απέναντι στη στάση αυτή της Ελλάδας, κατέληξε ο Τούρκος υφυπουργός, η οποία μπορεί να επηρεάσει και τη συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου στο Βερολίνο".

Οι τουρκικές διαμαρτυρίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αποσκοπούν στη συντήρηση των αμφισβητήσεων του καθεστώτος της περιοχής. Για την Αγκυρα, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, το καθεστώς των βραχονησίδων της Ιμιας (και όχι μόνο) δεν είναι ξεκαθαρισμένο από Διεθνή Κείμενα και η τουρκική κυβέρνηση πιέζει την Αθήνα να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό το θέμα.

Παρ' όλα αυτά, όπως βεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών η περιήγηση των ξένων ανταποκριτών θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα και οι 22 δημοσιογράφοι θα ξεναγηθούν στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου και θα περιπλεύσουν τις νησίδες της Ιμιας με πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Το ρολόι της ιστορίας

Εμφανής έγινε στην πρώτη "προεκλογική" ομιλία του Αντ. Σαμαρά, στο Περιστέρι, η προσπάθειά του να δείξει φιλολαϊκό προσωπείο περνώντας ως το αντίθετο των "παλαιών" κομμάτων. Κάνοντας λοιπόν επίδειξη άκρατου λαϊκισμού προσπάθησε να πλασαριστεί ως:

- Εθνικά ασυμβίβαστος, υψώνοντας μάλιστα "σημαία αδιαπραγμάτευτης αντίστασης για τα εθνικά μας δίκαια". "Ξέχασε" βέβαια να αναφέρει πως το κόμμα του είναι μέχρι τα μπούνια υπέρ της εκχώρησης βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στις Βρυξέλλες. Η μήπως δεν είναι τέτοιο το δικαίωμα να αποφασίζει η Ελλάδα - και όχι άλλοι - για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας που θα ασκεί; Και δεν είναι ο κ. Σαμαράς και το κόμμα του οι... πρωτοπόροι Ελληνες στον αγώνα για την ύπαρξη κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Αν όμως "θυμόταν" και αυτή του τη θέση, πόσο ξεφτισμένος θα αποκαλυπτόταν πως είναι ο εθνικός του τσαμπουκάς;

- Λάβρος ενάντια στην πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται δέκα χρόνια τώρα και για την οποία "ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ".

***

"

Ξέχασε" όμως και εδώ κάτι σημαντικό: ότι δηλαδή ήταν ο ίδιος ο κ. Σαμαράς που είχε ψηφίσει και με τα δύο του τα χέρια τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που επιβάλλει στις, υποταγμένες στα κελεύσματα των Βρυξελλών, κυβερνήσεις τις πολιτικές συνεχούς λιτότητας. Ενέργεια για την οποία μέχρι σήμερα διαλαλεί πως κάθε άλλο παρά έχει μετανιώσει. Οτι συνεχίζει να πιέζει και να απαιτεί για πιο αυθεντική εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου", για ολοκληρωτικό δηλαδή σμπαράλιασμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Οτι έχει θεοποιήσει τον "ανταγωνισμό" και την "οικονομία της αγοράς" και θεωρεί πως πρέπει να αφεθούν τελείως ελεύθερες οι δυνάμεις της αγοράς να δρουν χωρίς τον παραμικρό κρατικό έλεγχο. Πώς να τα "θυμηθεί" όμως όλα αυτά χωρίς να κινδυνεύσει να αποκαλυφθεί ακόμα και στο φανατικότερο οπαδό της Πολιτικής Ανοιξης σαν ένας φτηνός δημαγωγός και δίγλωσσος πολιτικός, ίδιος σαν όλους αυτούς των "παλαιών" κομμάτων που τόσο έντονα καταγγέλλει;

***

Να προχωρήσει το σταματημένο ρολόι της ιστορίας υποσχέθηκε στο Περιστέρι ο κ. Σαμαράς. Ναι κ. Σαμαρά, θα προχωρήσει. Ούτε "παλαιοκομματικά", ούτε "υπερβατικά" εμπόδια είναι σε θέση να το σταματήσουν. Οι εργαζόμενοι που θα βάλουν πλάτη γι' αυτό το προχώρημα, αργά ή γρήγορα θα το επιβεβαιώσουν.

Α.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Μπλέκουν οι γραμμές της" στα ψηφιακά

Από τις 21 μέχρι τις 23 Ιούνη θα γίνει η Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ, στην οποία ο Μ. Εβερτ είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το θέμα της αντιπολίτευσης που του ασκούν οι Μητσοτακικοί βουλευτές. Την απόφαση πήρε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, η οποία ασχολήθηκε και με το θέμα των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, το οποίο έχει προκαλέσει παρενέργειες στο εσωτερικό της ΝΔ λόγω της ανάμειξης στην υπόθεση του ονόματος του Π. Παυλόπουλου.

Η πλευρά Μητσοτάκη έχει αξιοποιήσει αυτήν την ανάμειξη για να πλήξει τον Μ. Εβερτ και να εμφανιστεί ο πρώην πρωθυπουργός ως ο μόνος "σημαιοφόρος της κάθαρσης". Μάλιστα, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αντιπαράθεση.Χτες ο Σ. Χατζηγάκης και η Κ. Μπουρδάρα ζήτησαν στη Βουλή να κατατεθούν οι γνωμοδοτήσεις των καθηγητών πανεπιστημίου όλων των βαθμίδων από το 1987 μέχρι σήμερα σχετικά με τις προμήθειες ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Είναι αυταπόδεικτο ότι η κίνηση αυτή "φωτογραφίζει" τον Π. Παυλόπουλο που είχε αναμειχθεί με σχετικές γνωμοδοτήσεις, άλλωστε ο Σ. Χατζηγάκης για μία ακόμα φορά ζήτησε χτες την παραίτηση του Π. Παυλόπουλου από το αξίωμα του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.

Η πίεση που ασκούν οι Μητσοτακικοί ανάγκασε χτες τον Μ. Εβερτ να πει στα στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι, εάν αποδειχθεί εμπλοκή οποιουδήποτε στελέχους της ΝΔ στην υπόθεση, τότε αυτονόητα αυτό θα διαγραφεί.

Σήμερα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ενώ τη Δευτέρα - δύο μέρες πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή, όργανο που είναι πλήρως ελεγχόμενο από τον Μ. Εβερτ.

Γ. Φωτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ