ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Ιμπεριαλιστική υποκίνηση από πίσω

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχετικά με την επιστολή Ν. Γκρούεφσκι πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στον Ελληνα ομόλογό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«

Η επιστολή Γκρούεφσκι επιβεβαιώνει την προ 16ετίας τοποθέτηση του ΚΚΕ ότι η ιμπεριαλιστική διαπάλη στα Βαλκάνια και οι πλάτες που έχει η εκάστοτε κυβέρνηση της FYROM, περιλαμβάνουν και εκβιασμούς και αλυτρωτικές διακηρύξεις, όπως η παραπάνω περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε το γεγονός ότι την ίδια ώρα που διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις των σλαβόφωνων στη Φλώρινα, και άσχετα από το γεγονός ότι και αυτές γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν αναλόγως, πραγματοποιούνται εθνικιστικές εκδηλώσεις, που η προέλευση και οι στόχοι τους είναι γνωστοί. Το ίδιο και η ιμπεριαλιστική υποκίνησή τους.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι η πολιτική μέσα στο ιμπεριαλιστικό πλαίσιο και η αναγωγή της ονομασίας της FYROM σε κύριο θέμα, δεν μπορεί να φέρει διαφορετικά αποτελέσματα απ' όσα βλέπουμε.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του: Η ονομασία της FYROM με καθαρά γεωγραφικό περιεχόμενο της ονομασίας Μακεδονία ή παράγωγού της αποτελεί ένα μόνο βήμα. Από εκεί και πέρα πρωτεύει η αντιιμπεριαλιστική πάλη του λαού κατά των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μέσα και έξω από την Ελλάδα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρια με την ΠΓΔΜ με «ατζέντα» από ΗΠΑ

Στον ακραίο εθνικισμό της ηγεσίας της γειτονικής χώρας επιρρίπτει την ευθύνη για την ανατροπή της βάσης των συνομιλιών η κυβέρνηση, αφήνοντας για άλλη μια φορά στο απυρόβλητο τις ΗΠΑ

Σε διαπραγματεύσεις με «ατζέντα» που καθορίζουν οι ΗΠΑ «σύρεται» η κυβέρνηση με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει εγκλωβισμένη στην ονοματολογία και τις επεμβάσεις ΗΠΑ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Παρότι διαπιστώνει την προσπάθεια να αλλάξει η βάση των συνομιλιών, επιρρίπτει την ευθύνη στον «ακραίο εθνικισμό» της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, αφήνοντας άλλη μια φορά στο απυρόβλητο τις ΗΠΑ που βρίσκονται ολοφάνερα πίσω από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, επιβλέποντας άμεσα τις συνομιλίες και καθορίζοντας το περιεχόμενό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να απαντήσει, πιθανότατα αύριο, στην επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι με την οποία εγείρει ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας», επιστροφής όσων έφυγαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, περιουσιών κ.ά. Το στίγμα της αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης το έδωσε η Ντ. Μπακογιάννη: «Ο κ. Γκρούεφσκι αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει είναι να υποσκάψει συνειδητά τα θεμέλια της διαπραγμάτευσης. Μια διαπραγμάτευση, η οποία διεξάγεται με πολύ συγκεκριμένους όρους. Ο ακραίος εθνικισμός, όμως, σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών εξερχόμενη από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου έκανε αναλυτική ενημέρωση.

Η επιστολή Γκρούεφσκι στάλθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να ανακοινώσει το παραμικρό, όπως παραδέχτηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας πως αν δεν τη δημοσιοποιούσε η άλλη πλευρά ούτε η ελληνική κυβέρνηση θα το έκανε. «Εμείς θα στέλναμε απλώς την απάντηση του πρωθυπουργού», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος. Αναγκάστηκε όμως να το κάνει μετά τη «διαρροή» της επιστολής στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, μετά την οποία υποχρεώνεται να τοποθετηθεί και στην «ατζέντα» που επιχειρείται να διαμορφωθεί στις συνομιλίες. Απορρίπτοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να μη στείλει απαντητική επιστολή στον Ν. Γκρούεφσκι, αλλά στον ΓΓ του ΟΗΕ, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να απαντήσει στις αλυτρωτικές διακηρύξεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ περί ύπαρξης ,«μακεδονικής μειονότητας», πράγμα που όμως δεν έχει πράξει εδώ και καιρό όταν πρώτη που «διεθνοποίησε» τις εθνικιστικές διακηρύξεις ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις ΗΠΑ ουσιαστικά ζήτησε «εν λευκώ εξουσιοδότηση» στην κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα. «Δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποιες είναι οι συζητήσεις, οι οποίες έχουν γίνει σε βάθος χρόνου, σε βάθος θεμάτων», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ερώτηση του «Ρ», γιατί η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ζητώντας ταυτόχρονα να υπάρχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. «Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα συμφέροντα της ελληνικής Πολιτείας», είπε. Ο Θ. Ρουσόπουλος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στην επιστολή του πρωθυπουργού θα υπάρχει αναλυτική απάντηση στις αλυτρωτικές διακηρύξεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, συμπληρώνοντας ότι ταυτόχρονα «αυτά συζητούνται στο πλαίσιο του ΟΗΕ»...

Ερωτηθείς για την «υπόδειξη» του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκε χτες διά στόματος του αρμόδιου «τομεάρχη» Εξωτερικών Α. Λομβέρδου, να μην απαντήσει ο Κ. Καραμανλής στον Ν. Γκρούεφσκι και να στείλει το μήνυμά του στη σκοπιανή ηγεσία, με επιστολή του πρωθυπουργού που θα απευθυνθεί στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Αφήνοντας αναπάντητη μια τέτοια πρόκληση, ουσιαστικά αφήνουμε αναπάντητα ερωτήματα έναντι της Ιστορίας. Και πιστεύω ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα, για να απαντήσουμε και για το παρόν και για το ιστορικό παρελθόν».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος προσπάθησε να υποβαθμίσει και να εμφανίσει ως «προσωπικές» τις απόψεις που είχε εκφράσει ο Ντ. Φριντ, υποστηρίζοντας (στην ΕΡΑ) ότι «η επίσημη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών έτσι όπως εγώ τη γνωρίζω - γιατί δε θα μιλήσω για μια δήλωση του κ. Φριντ, η οποία ούτε επαναλήφθηκε ούτε την είδα εν πάση περιπτώσει να χρωματίζει την επίσημη αμερικανική θέση - είναι ότι επιθυμούν λύση του προβλήματος, προκειμένου να ευοδωθεί η πολιτική της Συμμαχίας που σε μεγάλο βαθμό είναι αμερικανική πολιτική, της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με τις τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων»...

Εκλογικό σώμα «φούσκα»

Τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος με την ψήφο των ομογενών, μεθοδεύουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Από κοινού, η κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται να μεθοδεύουν τη διόγκωση του εκλογικού σώματος της χώρας, καλλιεργώντας την ιδέα της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς, μέτρο που επιχειρούν να περάσουν ως «ευαισθησία για τους απόδημους», ενώ αξιοποιείται με προφανή στόχο τη νόθευση της βούλησης του ελληνικού λαού.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη, σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ - ο ΣΥΝ απέστειλε επιστολή). Στη σύσκεψη το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Αχιλλέας Κανταρτζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, που μετά τη συζήτηση που είχε χαρακτήρα διερευνητικό επισήμανε:

«Η διαφαινόμενη ταύτιση των θέσεων των δύο μεγάλων κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για την αλλοίωση της θέλησης του λαού μας, με την τεχνητή και υπέρμετρη διόγκωση του εκλογικού σώματος που προωθείται. Θα δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία εκλογείς που στο μεγαλύτερο μέρος τους δε θα έχουν καν τη στοιχειώδη επαφή και ενημέρωση για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Το κυριότερο, οι εκλογείς αυτοί θα καθορίσουν με την ψήφο τους τις τύχες του λαού μας, ενώ οι ίδιοι δε θα έχουν καμία επίπτωση στη ζωή τους από το αποτέλεσμα των εκλογών στις οποίες θα συμμετάσχουν. Στην πραγματικότητα η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη, αφού σε πολλές χώρες που ζουν σήμερα απόδημοι Ελληνες δε θα εξασφαλίζεται η ισότιμη προβολή των απόψεων των κομμάτων και ιδίως του ΚΚΕ, με δεδομένες τις απαγορεύσεις ή τους περιορισμούς που υπάρχουν στη δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Και μόνο για τους λόγους αυτούς, η λύση που προωθείται δεν ενισχύει τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά αντίθετα δίνει τη δυνατότητα αλλοίωσης και νόθευσης της εκλογικής βούλησης του ελληνικού λαού».

Επιβεβαιώνεται η ιμπεριαλιστική διαπάλη στα Βαλκάνια

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Δρούτσα προς το Συμβούλιο της ΕΕ

Ερώτηση προς το Συμβούλιο της ΕΕ κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας σχετικά με την επιστολή του πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ν. Γκρουέφσκι, προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής αναφέρει στην Ερώτησή του:

«H επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Καραμανλή με την οποία επαναλαμβάνονται οι απαράδεκτες θέσεις περί ύπαρξης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, αποτελεί νέα πρόκληση. Η επιστολή αυτή επιβεβαιώνει ότι η ιμπεριαλιστική διαπάλη στα Βαλκάνια περιλαμβάνει εκβιασμούς και αλυτρωτικές διακηρύξεις όπως αυτή της ύπαρξης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Καταδικάζει το Συμβούλιο την ενέργεια αυτή του κ. Γκρουέφσκι, υποστηρίζει τη μη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και θεωρεί ότι οι αλυτρωτικές διακηρύξεις ή θέσεις απειλούν επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις;»

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Οχι» σε απαντητική επιστολή

Αρνητικός με το να σταλεί απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού στην ηγεσία της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, στο όνομα ότι «τέτοιου είδους επιστολές δε χρίζουν απαντήσεων».

Κινούμενος στην ίδια γραμμή με τον Στ. Παπαθεμελή που ζήτησε χτες να επιστραφεί ως απαράδεκτη η επιστολή Γκρουέφσκι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στην ΕΤ3, υποστήριξε ότι «ουσιαστικά, είναι επιστολές για να προκαλέσουν εντυπώσεις, αρνητικές εντυπώσεις, να προκαλέσουν έναν εθνικισμό ένθεν και ένθεν και απ' τις δύο πλευρές, χωρίς να δίνουν διέξοδο, που υπάρχει».

Ταυτόχρονα επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ περί «κόκκινης γραμμής», για «μία ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις». Οπως είπε, με την επιστολή του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προσφέρει «κακές υπηρεσίες στη δική του χώρα και στο λαό του». Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου συνέδεσε τη λύση του προβλήματος της ονομασίας με την ενίσχυση του «πρωταγωνιστικού ρόλου» στα Βαλκάνια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ανάγκη να λύσουμε το πρόβλημα και νομίζω είναι ανάγκη και για τη Βόρεια Ελλάδα, διότι ουσιαστικά, ανοίγουμε τα σύνορά μας, ανοίγουμε ακόμα περισσότερες δυνατότητες, κατακτάμε αν θέλετε ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ