ΤΙΡΑΝΑ.-
Το ζήτημα της παραίτησης του Σαλί Μπερίσα από την προεδρία της χώρας, καθώς και η αναχώρηση της πολυεθνικής δύναμης μέσα στο μήνα αυτό, είναι τα δύο κυρίως θέματα που απασχολούν τη γείτονα χώρα, που καθώς όλα δείχνουν βαδίζει σταδιακά στο δρόμο της ομαλότητας.
Ο Μπερίσα, φαίνεται ότι εξακολουθεί να "παίζει" το τόσο γνώριμο και οικείο του παιχνίδι, αυτό της "κολοκυθιάς". Ολα δείχνουν, ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε δυνατότητα και να παρατείνει όσον το δυνατόν περισσότερο τη χρονική στιγμή που θα υποβάλει την παραίτησή του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη σχετικά με το μελλοντικό ρόλο του Μπερίσα στο αλβανικό πολιτικό σκηνικό.
Προς το παρόν, διατηρεί τόσο τη θέση του Προέδρου όσο και τη βουλευτική του έδρα, που κέρδισε ως επικεφαλής του συνδυασμού του κόμματός του. Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Θίμιο Κόντι, κάλεσε χτες το βράδυ τον Μπερίσα είτε να παραιτηθεί αμέσως από την προεδρία είτε να παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα, γιατί η διατήρηση και των δύο αξιωμάτων είναι παράνομη.
Η αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης είναι προγραμματισμένη μέχρι και τις τελευταίες λεπτομέρειες και θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Ιούλη μέχρι και τις 12 Αυγούστου, όπως δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ιταλός στρατηγός Τζοβάνι Μπερνάρντι. Η αποχώρηση θα αρχίσει με τη ρουμανική δύναμη από το Αργυρόκαστρο, στο νότιο τμήμα της Αλβανίας και σύμφωνα με το διοικητή της, ταγματάρχη Χεντέα, η αναχώρηση των περίπου 400 στρατιωτών άρχισε χτες και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Προοδευτικά θα γίνει η αποχώρηση όλων των υπολοίπων δυνάμεων. Η ελληνική δύναμη θα αποχωρήσει την 1η Αυγούστου, ενώ η ιταλική δύναμη - η οποία είναι και η μεγαλύτερη και επικεφαλής της πολυεθνούς δύναμης προστασίας - θα αποχωρήσει σταδιακά μέχρι τις 12 Αυγούστου.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
Την τρίτη καταδικαστική, για την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ, απόφαση έλαβε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με συντριπτική πλειοψηφία. Παρ' όλα αυτά, στην απόφαση δε συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα κατά του Ισραήλ, γεγονός που απογοήτευσε τόσο τους Παλαιστινίους, όσο και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες.
Με 131 ψήφους υπέρ, 3 κατά (Ισραήλ, ΗΠΑ και νησιά Μάρσαλ) και 14 αποχές(ανάμεσά τους η Ρωσία και η Γερμανία), η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε, εκ νέου, την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και την ανέγερση εβραϊκού οικισμού στην περιοχή Χαρ Χόμα (ή Αμπού Γκνέιμ) στην Ανατολική Αραβική Ιερουσαλήμ και κάλεσε όλα τα μέλη του να διακόψουν κάθε είδους συνεργασία ή διαδικασία με το Ισραήλ, της οποίας τα οφέλη καταλήγουν στην ανέγερση των οικισμών". Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ επέκρινε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, επαναλαμβάνοντας ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις ενισχύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στα δύο εμπλεκόμενα μέρη καθιστώντας δυσκολότερη τη συνέχιση της "ειρηνευτικής διαδικασίας".
Την ανάγκη άμεσης αναζωογόνησης της "ειρηνευτικής διαδικασίας" επισήμανε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμρ Μούσα, ο ηγέτης του Ισραηλινού Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αίγυπτο και επρόκειτο αργά χτες το απόγευμα να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ.
Στο μεταξύ αργά χτες και στα πλαίσια της εξέλιξης της αιγυπτιακής μεσολαβητικής προσπάθειας, επρόκειτο να συναντηθούν στην οικία του Αιγυπτίου πρέσβη στο Ισραήλ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιτζάκ Μοντερχάι και ο Παλαιστίνιος υπουργός Προγραμματισμού και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ναμπίλ Σάαθ. Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους και των δύο πλευρών, επρόκειτο να συζητήσουν για το ζήτημα της κατασκευής αεροδρομίου και λιμανιού στη Γάζα και για τη δημιουργία ασφαλούς οδικού περάσματος ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη.
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίστηκε, λίγο πριν τη συνάντηση, ο Ναμπίλ Σάαθ, ο οποίος δε δίστασε να δηλώσει ότι δεν αναμένει κανένα σημαντικό αποτέλεσμα από τη συζήτησή του με τον Γιτζάκ Μοντερχάι και προειδοποίησε ότι οι ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις βρίσκονται σε τέτοιο κρίσιμο σημείο, που αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή προς το καλύτερο, τότε η βία θα κατακλύσει την όλη περιοχή.
Σε διαδήλωση διαμαρτυρίας και ξέσπασμα οργής και αγανάκτησης μετατράπηκε η κηδεία του 16χρονου Παλαιστινίου Ασχράφ Ναουάντις, ο οποίος υπέκυψε, χτες, στα βαρύτατα τραύματά του από τα αληθινά πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών. Ο Ναουαντές τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Ραμάλλα τη Δευτέρα. Περισσότερα από 2.000 άτομα συνόδευσαν τον 16χρονο στην τελευταία του κατοικία, λίγο έξω από τη Βηθλεέμ, και με κατάρες κατά του Ισραήλ ορκίστηκαν εκδίκηση. Ο Ναουαντές είναι ο 9ος Παλαιστίνιος που χάνει τη ζωή του από τις σποραδικές, αλλά συνεχιζόμενες συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες από τα τέλη Μάρτη μέχρι σήμερα.
"Είμαστε μαχητές της ελευθερίας. Το απελευθερωτικό μας κίνημα θα ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς του Χαρτούμ. Δεν έχουμε αμφιβολία γι' αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε πόλεμο". Με αυτά τα λόγια ο στρατηγός Αμπντελαζίζ Χαλίντ,πρόεδρος της Συμμαχίας Σουδανικών Δυνάμεων, έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο Σουδάν. Μια χώρα όπου το αντάρτικο ενάντια στους ισλαμιστές έχει οδηγήσει την κυβέρνησή της σε αδιέξοδο, αφού τα 2/3 της χώρας δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση. Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Η Συμμαχία των Σουδανικών Δυνάμεων ιδρύθηκε για να ανατρέψει την κυβέρνηση του ισλαμικού μετώπου και να δημιουργήσει ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης. Σκοπός των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή, είναι η δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης για μια τετραετία, η προκήρυξη εκλογών και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του Νοτίου Σουδάν, μετά την ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος.
Αμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων εκ μέρους του σουδανικού καθεστώτος για έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ζήτησε, χτες, με δηλώσεις του ο Τζον Γκάρανγκ,επικεφαλής του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΣΛΑΣ). Ο στρατηγός Γκάρανγκ τόνισε ότι ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ δεν έχει, μέχρι σήμερα, θέσει σε εφαρμογή τις υποσχέσεις του περί έναρξης διαπραγματεύσεων με τις δυνάμεις των ανταρτών, οι οποίες έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του Νοτίου Σουδάν. Ο στρατηγός Γκάρανγκ προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα δείγματα καλής θέλησης, οι άνδρες του ΣΛΑΣ θα προελάσουν ακόμα και μέχρι τη σουδανική πρωτεύουσα, το Χαρτούμ. "Ο Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να χρονοτριβήσει με διάφορους τρόπους για να μπορέσει να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει τη χώρα και έχω την εντύπωση ότι και τώρα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο", υπογράμμισε ο Γκάρανγκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους είτε από τις συγκρούσεις είτε από την πείνα από τότε που ξέσπασε, το 1983, ο ένοπλος αγώνας της πλειοψηφίας των Αφρικανών χριστιανών του Νότου ενάντια στο αιματοβαμμένο ισλαμικό καθεστώς αλ Μπασίρ.
ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-
Η οργή και ένταση που συσσωρεύτηκε σε όλη τη σερβοβοσνιακή κοινότητα μετά την πολεμική επιχείρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, φαίνεται, ότι βρήκαν έκφραση στις τρεις συνεχόμενες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες εναντίον στόχων του ΟΑΣΕ.Αν σε όλα αυτά προστεθεί και ο τραυματισμός ενός στρατιώτη του ΝΑΤΟ, από άγνωστο άνδρα που κρατούσε δρεπάνι, στην περιοχή Κλάντανι, όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα, τότε μπορούμε να μιλάμε για μία όξυνση της κατάστασης που μπορεί να πάρει και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
"Προφανώς θα υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας, αν χρειαστεί", τονίζει ο Νίκολας Μπερνς, ενώ οι προθέσεις του Κλίντον για εκκαθάριση του σκηνικού στη Βοσνία σκοντάφτουν - τουλάχιστον προς το παρόν - στη δεδηλωμένη πρόθεση των μελών του Κογκρέσου να μην υπάρξει εμπλοκή των αμερικανικών στρατευμάτων από τη στιγμή που θα αποτελέσουν στόχο. Παράλληλα και η Γαλλία φαίνεται ότι αντιδρά στη θέληση του ΝΑΤΟ να επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη σύλληψη των "εγκληματιών πολέμου", όπως αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα των "New York Times".
ΑΓΚΥΡΑ.-
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ανακρίσεις και οι έρευνες της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, σχετικά με τις αλλεπάλληλες καταγγελίες σε βάρος ανώτερων στελεχών της ισλαμικής πρώην κυβέρνησης για κατασκοπία, με τις ευλογίες της νέας κυβέρνησης του Μεσούτ Γιλμάζ.
Στις στρατιωτικές φυλακές οδηγήθηκε, χτες, ο Μπουλέντ Οράκογλου, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, μετά την εξέτασή του από ναυτοδικείο, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ένοχος για κατασκοπία σε βάρος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και υπέρ της ισλαμικής κυβέρνησης, ενώ η Στρατιωτική Δικαιοσύνη ξεκίνησε ανακρίσεις και σε βάρος της πρώην πρωθυπουργού και ηγέτιδας του Κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ. Στο στόχαστρο του τουρκικού στρατού, τέλος, φαίνεται ότι βρίσκεται και το ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας, του Νετσμετίν Ερμπακάν, στο σύνολό του, μια που, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Σαμπάχ", η ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κατέθεσε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας φάκελο με στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το Κόμμα της Ευημερίας δέχτηκε χορηγίες συνολικού ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Λιβύη και τη Σαουδική Αραβία για να υλοποιήσει τις προπαγανδιστικές του εκστρατείες.