Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Σε εξέλιξη η ένοπλη εξέγερση

"Είμαστε μαχητές της ελευθερίας. Το απελευθερωτικό μας κίνημα θα ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς του Χαρτούμ. Δεν έχουμε αμφιβολία γι' αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε πόλεμο". Με αυτά τα λόγια ο στρατηγός Αμπντελαζίζ Χαλίντ,πρόεδρος της Συμμαχίας Σουδανικών Δυνάμεων, έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο Σουδάν. Μια χώρα όπου το αντάρτικο ενάντια στους ισλαμιστές έχει οδηγήσει την κυβέρνησή της σε αδιέξοδο, αφού τα 2/3 της χώρας δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση. Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Η Συμμαχία των Σουδανικών Δυνάμεων ιδρύθηκε για να ανατρέψει την κυβέρνηση του ισλαμικού μετώπου και να δημιουργήσει ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης. Σκοπός των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτή, είναι η δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης για μια τετραετία, η προκήρυξη εκλογών και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του Νοτίου Σουδάν, μετά την ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος.

Προειδοποιούν οι αντάρτες

Αμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων εκ μέρους του σουδανικού καθεστώτος για έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ζήτησε, χτες, με δηλώσεις του ο Τζον Γκάρανγκ,επικεφαλής του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΣΛΑΣ). Ο στρατηγός Γκάρανγκ τόνισε ότι ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ δεν έχει, μέχρι σήμερα, θέσει σε εφαρμογή τις υποσχέσεις του περί έναρξης διαπραγματεύσεων με τις δυνάμεις των ανταρτών, οι οποίες έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του Νοτίου Σουδάν. Ο στρατηγός Γκάρανγκ προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα δείγματα καλής θέλησης, οι άνδρες του ΣΛΑΣ θα προελάσουν ακόμα και μέχρι τη σουδανική πρωτεύουσα, το Χαρτούμ. "Ο Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να χρονοτριβήσει με διάφορους τρόπους για να μπορέσει να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει τη χώρα και έχω την εντύπωση ότι και τώρα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο", υπογράμμισε ο Γκάρανγκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους είτε από τις συγκρούσεις είτε από την πείνα από τότε που ξέσπασε, το 1983, ο ένοπλος αγώνας της πλειοψηφίας των Αφρικανών χριστιανών του Νότου ενάντια στο αιματοβαμμένο ισλαμικό καθεστώς αλ Μπασίρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ