Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα καταδίκη των εποικισμών από τον ΟΗΕ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Την τρίτη καταδικαστική, για την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ, απόφαση έλαβε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με συντριπτική πλειοψηφία. Παρ' όλα αυτά, στην απόφαση δε συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα κατά του Ισραήλ, γεγονός που απογοήτευσε τόσο τους Παλαιστινίους, όσο και τις υπόλοιπες αραβικές χώρες.

Με 131 ψήφους υπέρ, 3 κατά (Ισραήλ, ΗΠΑ και νησιά Μάρσαλ) και 14 αποχές(ανάμεσά τους η Ρωσία και η Γερμανία), η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε, εκ νέου, την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και την ανέγερση εβραϊκού οικισμού στην περιοχή Χαρ Χόμα (ή Αμπού Γκνέιμ) στην Ανατολική Αραβική Ιερουσαλήμ και κάλεσε όλα τα μέλη του να διακόψουν κάθε είδους συνεργασία ή διαδικασία με το Ισραήλ, της οποίας τα οφέλη καταλήγουν στην ανέγερση των οικισμών". Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ επέκρινε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, επαναλαμβάνοντας ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις ενισχύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στα δύο εμπλεκόμενα μέρη καθιστώντας δυσκολότερη τη συνέχιση της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Προσπάθειες αναθέρμανσης των διαπραγματεύσεων

Την ανάγκη άμεσης αναζωογόνησης της "ειρηνευτικής διαδικασίας" επισήμανε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμρ Μούσα, ο ηγέτης του Ισραηλινού Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αίγυπτο και επρόκειτο αργά χτες το απόγευμα να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ.

Στο μεταξύ αργά χτες και στα πλαίσια της εξέλιξης της αιγυπτιακής μεσολαβητικής προσπάθειας, επρόκειτο να συναντηθούν στην οικία του Αιγυπτίου πρέσβη στο Ισραήλ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιτζάκ Μοντερχάι και ο Παλαιστίνιος υπουργός Προγραμματισμού και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ναμπίλ Σάαθ. Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους και των δύο πλευρών, επρόκειτο να συζητήσουν για το ζήτημα της κατασκευής αεροδρομίου και λιμανιού στη Γάζα και για τη δημιουργία ασφαλούς οδικού περάσματος ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίστηκε, λίγο πριν τη συνάντηση, ο Ναμπίλ Σάαθ, ο οποίος δε δίστασε να δηλώσει ότι δεν αναμένει κανένα σημαντικό αποτέλεσμα από τη συζήτησή του με τον Γιτζάκ Μοντερχάι και προειδοποίησε ότι οι ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις βρίσκονται σε τέτοιο κρίσιμο σημείο, που αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή προς το καλύτερο, τότε η βία θα κατακλύσει την όλη περιοχή.

Ορκοι εκδίκησης

Σε διαδήλωση διαμαρτυρίας και ξέσπασμα οργής και αγανάκτησης μετατράπηκε η κηδεία του 16χρονου Παλαιστινίου Ασχράφ Ναουάντις, ο οποίος υπέκυψε, χτες, στα βαρύτατα τραύματά του από τα αληθινά πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών. Ο Ναουαντές τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Ραμάλλα τη Δευτέρα. Περισσότερα από 2.000 άτομα συνόδευσαν τον 16χρονο στην τελευταία του κατοικία, λίγο έξω από τη Βηθλεέμ, και με κατάρες κατά του Ισραήλ ορκίστηκαν εκδίκηση. Ο Ναουαντές είναι ο 9ος Παλαιστίνιος που χάνει τη ζωή του από τις σποραδικές, αλλά συνεχιζόμενες συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες από τα τέλη Μάρτη μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ