Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πολιτική απομόνωσης της ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Πολιτικές διαστάσεις και όχι μόνο, προσλαμβάνει η πρόσφατη ένταση που προκάλεσε η δολοφονία του δημοτικού συμβούλου του κυβερνώντος Λαϊκού κόμματος στην πόλη Ερμούα, Μιγκέλ Ανχέλ Μπλάνκο Γκαρίδο, από τη Βασκική αυτονομιστική οργάνωση, ΕΤΑ.

Για πέμπτη συνεχή μέρα Ισπανοί διαδήλωσαν σε πόλεις σε όλη τη χώρα, ενώ τα επεισόδια δεν έλειψαν και πάλι δίνοντας την αφορμή και το άλλοθι στην κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, για την επιβολή του αντιτρομοκρατικού νόμου. Στο Μπιλμπάο διαδηλωτές επιτέθηκαν στα γραφεία του κόμματος "Ερι Μπατασούνα", της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ και χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία, για να συγκρατήσει το πλήθος που ήταν έτοιμο να λιντσάρει δύο γυναίκες οι οποίες θεωρήθηκαν μέλη του "Ερι Μπατασούνα".

Η μαζική "αυθόρμητη" αντίδραση των Ισπανών που κατέκλυσαν επί πενταήμερο τις ισπανικές πόλεις, ενισχύεται σημαντικά από τη χτεσινή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για να καταγράψει τη γνώμη του κόσμου για την πολιτική Αθνάρ, απέναντι στους Βάσκους αυτονομιστές. Η δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα "El Pais", καταδείχνει ότι η πλειοψηφία των Ισπανών απορρίπτει το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών με τους αντάρτες της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ και την εξέταση του αιτήματος της οργάνωσης για τη μεταφορά των φυλακισμένων Βάσκων σε σωφρονιστικά ιδρύματα στη χώρα των Βάσκων. Ενώ, το 66% των Ισπανών υποστηρίζει την πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης της Μαδρίτης που αρνείται τη διαπραγμάτευση με την ΕΤΑ. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε, σύμφωνα με τους εκδότες της εφημερίδας, το Σαββατοκύριακο πριν τη δολοφονία του Μπλάνκο Γκαρίδο!

Σφιχτός εναγκαλισμός...

Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι η πολιτική της απομόνωσης που προώθησε η κυβέρνηση του Αθνάρ, βρήκε θερμούς υποστηρικτές ακόμα και από την ίδια τη βασκική κυβέρνηση. Με χτεσινή ανακοίνωσή της η τοπική κυβέρνηση των Βάσκων, απαγόρευσε στην πολιτική πτέρυγα της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ να προχωρήσει στην πραγματοποίηση διαδήλωσης, το Σάββατο, με το φόβο ότι μπορεί να προκληθούν βίαια επεισόδια.

Ο ηλεκτρονικός Τύπος, με πρωτοβουλία των δύο ιδιωτικών καναλιών "Antena 3" και "Tele 5", ανακοίνωσε χτες ότι υπήρξε μεταξύ τους συμφωνία να μην μεταδίδουν καμία πληροφορία σχετικά με το "Ερι Μπατασούνα" και το μέτρο αυτό θα συνεχιστεί όσο η οργάνωση δεν καταδικάζει τη δολοφονία. Οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων των δύο καναλιών υπογράμμισαν, ότι η συμφωνία έχει ως στόχο να επεκταθεί σε όλα τα ισπανικά ΜΜΕ.

Συμπλέοντας στο γενικό κλίμα, η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Γκιγκού, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα απελάσει χωρίς δισταγμό μέλη της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ στην Ισπανία, αν της ζητηθεί κάτι τέτοιο. Η ΕΤΑ χρησιμοποιεί συστηματικά περιοχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας ως βάση εξόρμησης για τις επιχειρήσεις της στις παραμεθόριες περιοχές της Ισπανίας, παρά την κινητοποίηση της γαλλικής αστυνομίας κατά της βασκικής οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ