Πέμπτη 17 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Την "κολοκυθιά" παίζει ο Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Το ζήτημα της παραίτησης του Σαλί Μπερίσα από την προεδρία της χώρας, καθώς και η αναχώρηση της πολυεθνικής δύναμης μέσα στο μήνα αυτό, είναι τα δύο κυρίως θέματα που απασχολούν τη γείτονα χώρα, που καθώς όλα δείχνουν βαδίζει σταδιακά στο δρόμο της ομαλότητας.

Ο Μπερίσα, φαίνεται ότι εξακολουθεί να "παίζει" το τόσο γνώριμο και οικείο του παιχνίδι, αυτό της "κολοκυθιάς". Ολα δείχνουν, ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε δυνατότητα και να παρατείνει όσον το δυνατόν περισσότερο τη χρονική στιγμή που θα υποβάλει την παραίτησή του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη σχετικά με το μελλοντικό ρόλο του Μπερίσα στο αλβανικό πολιτικό σκηνικό.

Προς το παρόν, διατηρεί τόσο τη θέση του Προέδρου όσο και τη βουλευτική του έδρα, που κέρδισε ως επικεφαλής του συνδυασμού του κόμματός του. Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Θίμιο Κόντι, κάλεσε χτες το βράδυ τον Μπερίσα είτε να παραιτηθεί αμέσως από την προεδρία είτε να παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα, γιατί η διατήρηση και των δύο αξιωμάτων είναι παράνομη.

Η αποχώρηση της πολυεθνικής

Η αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης είναι προγραμματισμένη μέχρι και τις τελευταίες λεπτομέρειες και θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Ιούλη μέχρι και τις 12 Αυγούστου, όπως δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ιταλός στρατηγός Τζοβάνι Μπερνάρντι. Η αποχώρηση θα αρχίσει με τη ρουμανική δύναμη από το Αργυρόκαστρο, στο νότιο τμήμα της Αλβανίας και σύμφωνα με το διοικητή της, ταγματάρχη Χεντέα, η αναχώρηση των περίπου 400 στρατιωτών άρχισε χτες και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Προοδευτικά θα γίνει η αποχώρηση όλων των υπολοίπων δυνάμεων. Η ελληνική δύναμη θα αποχωρήσει την 1η Αυγούστου, ενώ η ιταλική δύναμη - η οποία είναι και η μεγαλύτερη και επικεφαλής της πολυεθνούς δύναμης προστασίας - θα αποχωρήσει σταδιακά μέχρι τις 12 Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ