ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπαλώματα για ένα σύστημα Υγείας που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού

Δεν φτάνει το προσωπικό του ΕΟΔΥ
Δεν φτάνει το προσωπικό του ΕΟΔΥ
Ομολογία της κυβέρνησης ότι κάθε κρίκος του συστήματος Υγείας είναι στην κόψη του ξυραφιού αποτελεί τροπολογία που εντάσσεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού. Κι αυτό την ίδια στιγμή που μονότονα επαναλαμβάνεται σε κάθε κυβερνητική παρέμβαση η προπαγάνδα περί «ενίσχυσης του ΕΣΥ» και «θωράκισης» της χώρας μπροστά στο «άνοιγμα του τουρισμού».

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω τροπολογία προβλέπει επιπλέον μετακινήσεις του έτσι κι αλλιώς ολιγάριθμου σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες «νοσηλευτικού προσωπικού από νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας ή πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία σε όλα τα σημεία εσόδου της χώρας μέσω αεροπορικών, θαλασσίων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, με σκοπό τη συνδρομή του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη συλλογή δειγμάτων βιολογικού υλικού από άτομα που εισέρχονται στη χώρα». Υπενθυμίζεται βέβαια ότι μόνο για τις τρέχουσες ανάγκες, από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν τουλάχιστον 22.000 νοσηλευτές.

Με βάση την τροπολογία λοιπόν, η «πλήρης ετοιμότητα μπροστά στο άνοιγμα του τουρισμού» σημαίνει άδειασμα των νοσοκομείων και αποστολή νοσηλευτών σε λιμάνια και σταθμούς, μη βάζοντας ούτε ένα ευρώ επιπλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό, μην κάνοντας μια μόνιμη πρόσληψη και επιχειρώντας με το μικρότερο κόστος να μπαλώσει όπως - όπως ένα τμήμα των τεράστιων κενών που εντοπίζονται στους υγειονομικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου, αλλά και στον ΕΟΔΥ.

Δουλειά για άλλους 4 μήνες το πολύ

Αναγνωρίζοντας στην αιτιολογική έκθεση ότι «ο όγκος των περιστατικών που διαχειρίζεται ο ΕΟΔΥ (...) είναι δυσανάλογος σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό του», δίνει παράταση 4 μηνών στις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου «και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31.12.2020» όσων προσλήφθηκαν στον Οργανισμό για τις ανάγκες της πανδημίας (με τη σχετική ΠΝΠ). Πρόκειται για προσωπικό το οποίο εδώ και μήνες εργάζεται σε καθεστώς ομηρίας σε εντατικούς ρυθμούς, προσφέροντας σημαντικό έργο και αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία που θα πεταχτεί κι αυτή στα αζήτητα, όπως και των 18.000 συμβασιούχων στα δημόσια νοσοκομεία που είναι με την ημερομηνία απόλυσης στο χέρι.

Παραπέρα αποδυνάμωση της επείγουσας ιατρικής

Η «λύση» του μπαλώματος με μετακινήσεις προσωπικού αφορά κάθε κρίκο του συστήματος Υγείας. Το ΕΚΑΒ, που έτσι κι αλλιώς μετρά ελάχιστα πληρώματα και στόλο και ήδη άνθρωποι ξεψυχούν περιμένοντας ασθενοφόρο, θα αποδυναμωθεί κι άλλο.

Σημειώνεται ότι χτες το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ στην Κρήτη επιφορτίζεται και με την εμπλοκή στη διαχείριση περιστατικών Covid-19 για τη μεταφορά τους στα ξενοδοχεία καραντίνας. Ειδικότερα, «το ΕΚΑΒ καλείται να διεξάγει τη μεταφορά στα ξενοδοχεία καραντίνας για επιβεβαιωμένα κρούσματα, υγειονομική ευθύνη που χρειάζεται να συνδυάζεται με επαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό, στόλο και μέσα για να μην αποβαίνει επικίνδυνη, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι διασώστες δεν επαρκούν ούτε για τα επείγοντα περιστατικά και τις διακομιδές στα νοσοκομεία του νησιού. Ταυτόχρονα, οι ελλείψεις προσωπικού όχι μόνο στο ΕΚΑΒ, αλλά και στα ασθενοφόρα των ΚΥ, έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίηση της εργασίας τους», αναφέρεται στην Ερώτηση του Κόμματος, που συνεχίζει:

«Το πρόβλημα της επαρκούς από το ΕΚΑΒ κάλυψης του νησιού, που μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, γίνεται πλέον εντονότερο, αφού εκτός των άλλων το όχημα του ΕΚΑΒ που θα λάβει μέρος στη διακομιδή περιστατικού Covid-19 χρειάζεται μερικές ώρες να μείνει εκτός υπηρεσίας για να τηρηθούν τα προβλεπόμενα της απολύμανσης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου, που κατέθεσαν την Ερώτηση, απαιτούν μεταξύ άλλων από το υπουργείο Υγείας να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ο Τομέας ΕΚΑΒ Κρήτης και να ενισχυθεί ο στόλος των ασθενοφόρων με βάση τις ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης, την επάρκεια σε ΜΑΠ, ένταξη των εργαζομένων στα ΒΑΕ. Επίσης, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για να νοσηλευτούν τα κρούσματα του κορονοϊού από άλλες χώρες, ώστε να μη γίνονται τα ξενοδοχεία ούτε υγειονομικές βόμβες ούτε φυλακές για καραντίνα, με δεδομένο ότι τα κρούσματα δεν χρήζουν ξενοδοχειακής φροντίδας αλλά ιατρικής.

«Πειραματόζωα» οι οδηγοί της Περιφέρειας Αττικής

«Nερό στο μύλο» της κυβέρνησης για τη διατήρηση της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας επιχειρεί να ρίξει και η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, με την οποία επιβάλλει στους οδηγούς της Περιφέρειας να μεταφέρουν ύποπτα κρούσματα κορονοϊού από το αεροδρόμιο και τα λιμάνια του λεκανοπεδίου σε χώρους καραντίνας.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), απαιτώντας την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό: «Με απαράδεκτη προθυμία ο περιφερειάρχης Αττικής θέλει να επιβάλει στους οδηγούς της Περιφέρειας να μεταφέρουν ύποπτα κρούσματα κορονοϊού από αεροδρόμιο και λιμάνια σε χώρους "καραντίνας" (...)

Αυτές είναι οι αυστηρότερες οδηγίες; Φορείς, υπηρεσίες και οδηγοί υπηρεσιών, που δεν έχουν καμιά σχέση με τις διακομιδές ασθενών, να μπαλώνουν τις τρύπες του δημόσιου συστήματος Υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους;

Οι συνάδελφοι - οδηγοί των υπηρεσιών μας δεν θα γίνουν "πειραματόζωα" των σχεδιασμών σας».

Φταίει η ... «εσωτερική χαλάρωση» αν και πληθαίνουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού, και δη εισαγόμενων, παραδέχεται η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που συνεχίζει τα διαχειριστικά ημίμετρα και πρωτόκολλα - «λάστιχο», όλα υποταγμένα στην προστασία του «τουριστικού προϊόντος», των κερδών δηλαδή των ομίλων του Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας έλεγε χτες ότι «σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα», με τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων να εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Τόνισε, επίσης, ότι «στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε επίσης αύξηση κρουσμάτων». «Συμπερασματικά, στο υγειονομικό σκέλος διαπιστώνεται αύξηση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και στην εσωτερική χαλάρωση», ισχυρίστηκε, παρουσιάζοντας ως «κυριότερο εχθρό» τον «εφησυχασμό», τη «χαλάρωση που οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού».

Σε αυτή τη βάση τόνισε ότι «οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη εντείνει τους ελέγχους και θα τους πυκνώσουν ακόμη περισσότερο», προειδοποιώντας για πρόστιμα και άλλα μέτρα. Μπορεί δηλαδή το σύστημα Υγείας να είναι παντελώς απογυμνωμένο, αλλά θα γίνονται «έλεγχοι», από συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Στο όργανο αυτό εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία (Αστυνομία, Λιμενικό, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή). Επίσης, επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση, αλλά για επιχειρησιακά θέματα (από τον Ν. Χαρδαλιά) που αφορούν τα ζητήματα διαχείρισης της νόσου Covid-19 και όχι για θέματα του υπουργείου Υγείας.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση δεν αποκλείει αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ή και την παράταση του μέτρου απαγόρευσης για τα πανηγύρια και τις κοινωνικές εκδηλώσεις με πολύ κόσμο και τον Αύγουστο.

Στο μεταξύ, παράταση της απαγόρευσης πτήσεων έως τις 19 Ιούλη με τη Σουηδία (ενώ αρχικά η πρόβλεψη ήταν για 22 Ιούνη) και έως 31 Ιούλη με την Τουρκία ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σε νέα ενημέρωσή της, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποσύρει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών, οι 12 χώρες που παραμένουν στην ευρωπαϊκή λίστα και εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις είναι οι ακόλουθες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη. Επίσης, από χτες και μέχρι τις 31 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.

Αυξητική η τάση σε πολλές χώρες

Μέρα με τη μέρα «σπάνε τα ρεκόρ» στην εξάπλωση του κορονοϊού πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Μέχρι χτες η αυξανόμενη πορεία της πανδημίας κατέγραφε 13.771.531 κρούσματα και 588.560 θανάτους.

Οι ΗΠΑ, που κρατάνε τα «σκήπτρα» και πάλι, σε ένα 24ωρο μέτρησαν πάνω από 75.000 νέα κρούσματα και σημαντική αύξηση στους νεκρούς, που ξεπέρασαν τους 1.100. Συνολικά έχουν 3.634.461 κρούσματα και 140.367 θύματα. Ακολουθεί σταθερά η Βραζιλία με 40.000 νέες μολύνσεις καθημερινά, συνολικά 1.972.072 κρούσματα και 75.568 θανάτους (για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πάνω από 1.400 νεκροί).

Ραγδαία είναι η εξέλιξη στην Ινδία, που ξεπέρασε τα 40.000 νέα κρούσματα σε μια μέρα και φτάνει τις 992.746 μολύνσεις και οι νεκροί ξεπερνούν τους 25.414. Σε αριθμό κρουσμάτων ακολουθούν: Ρωσία (752.797 - 11.937), Περού (337.724 - 12.229), Χιλή (321.205 - 7.186), Μεξικό (317.635 - 36.906), Νότια Αφρική (311.049 - 4.453), Ισπανία (304.574 - 28.413), Ηνωμένο Βασίλειο (292.552- 45.119), Ιράν (267.061 - 13.608), Πακιστάν (257.914 - 5.426).

«Αγώνας δρόμου» και ...κερδών με το εμβόλιο

Την ίδια ώρα οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ κρατών και επιχειρηματικών ομίλων για την κυκλοφορία του πρώτου εμβολίου κατά της Covid-19. Χτες το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC) ανακοίνωσε ότι Ρώσοι χάκερς «στόχευαν» επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Καναδά που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του εμβολίου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, πάντως, απέρριψε τις κατηγορίες για εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης.

Επίσης, περισσότερα από 100 πιθανά εμβόλια αναπτύσσονται κατά της πανδημίας. Τουλάχιστον δύο βρίσκονται στην τελική Φάση 3 των δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το ένα από την κινεζική «Sinopharm» και το άλλο από τη βρετανική «AstraZeneca» και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ακόμη μια μεγαλύτερη δοκιμή Φάσης 3 σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους στη Ρωσία και σε δυο χώρες της Μέσης Ανατολής αναμένεται να αρχίσει τον Αύγουστο.

Στις πύλες εισόδου πάνω από τα μισά νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι 35, εκ των οποίων τα 18 είναι εισαγόμενα (13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας και 5 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο). Στην Αττική επιβεβαιώνονται 10 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 3 και από 1 σε Δράμα, Κοζάνη, Λάρισα και Χαλκιδική.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.939 (ημερήσια μεταβολή +0,9%). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14 (πριν δυο βδομάδες ήταν 9).

Σύμφωνα με την 9η Εκθεση του Παρατηρητηρίου Covid-19 (αφορά το διάστημα 8 - 15 Ιούλη), παρατηρείται αύξηση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, που πλέον διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά μέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση.

Σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται ανά την Ελλάδα. Επίσης καταγράφεται ότι τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά μέρα.

Οσο για το ποσοστό πληρότητας απλών κλινών Covid-19 πανελλαδικά, είναι 7% και των κλινών ΜΕΘ 13%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ