ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξαφνικός βομβαρδισμός στη Σιδώνα

Ο φιλο - ισραηλινός "Στρατός του Νοτίου Λιβάνου" σφυροκόπησε την πόλη χτες, με αποτέλεσμα έξι άτομα να χάσουν τη ζωή τους και τριάντα πέντε να τραυματιστούν

  • Στο μεταξύ, το Ισραήλ επιχειρούσε να "κατευνάσει" τους Παλαιστινίους, δίνοντάς τους μέρος του ποσού που τους οφείλει
  • ΣΙΔΩΝΑ .-

    Για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια, οι κάτοικοι της Σιδώνας έτρεξαν με την ψυχή στο στόμα για ν' αποφύγουν τις οβίδες που έπεφταν βροχή στη μεγαλύτερη πόλη του Νοτίου Λιβάνου. Αλλά τουλάχιστον έξι από αυτούς δεν τα κατάφεραν ποτέ: έπεσαν νεκροί από τις εκρήξεις που θύμισαν στους γεροντότερους "τις παλιές μέρες" των βομβαρδισμών. Κι άλλοι τριάντα πέντε τραυματίστηκαν από τα θραύσματα.

    Ο βομβαρδισμός

    Τα τερματικά των ειδησεογραφικών πρακτορείων άρχισαν να ουρλιάζουν χτες το απόγευμα, καθώς γι' άλλη μια φορά τα επείγοντα τηλεγραφήματα από τη Μέση Ανατολή διαδέχονταν το ένα το άλλο: "Ισραηλινός βομβαρδισμός στο Λίβανο", μετέδωσε αρχικά το Ασοσιέτεντ Πρες, για να τροποποιήσει λίγο αργότερα την είδηση ως "βομβαρδισμός φιλο-ισραηλινής λιβανέζικης παραστρατιωτικής ομάδας στη Σιδώνα".

    Τι συνέβη; Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, οι - τουλάχιστον οκτώ, κατά ορισμένες πληροφορίες - οβίδες εξαπολύθηκαν από μια περιοχή εκτός της ζώνης ισραηλινής κατοχής στο Νότιο Λίβανο, σε αντίποινα για μια βομβιστική επίθεση νωρίτερα χτες. Κατά τις ίδιες πηγές - που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας - πρόκειται "προφανώς για έργο του στρατού του Νοτίου Λιβάνου σε αντίποινα για το φόνο δύο νεαρών Λιβανέζων, ο πατέρας των οποίων ήταν πρώην διοικητής τάγματος του SLA".

    Δύο παιδιά - μια 14χρονη κι ένας 16χρονος - σκοτώθηκαν και δύο άλλοι Λιβανέζοι τραυματίστηκαν όταν εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο ανατίναξε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, ένα ανοιχτό "Μερτσέντες", λίγες ώρες πριν το βομβαρδισμό της Σιδώνας. Η επίθεση αποδόθηκε από τους Ισραηλινούς στη "Χεζμπολάχ".

    "Προσωπικός" πόλεμος;

    Μπορεί οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ν' αρνήθηκαν μετ' επιτάσεως ότι βομβάρδισαν τη Σιδώνα και να απέδωσαν το σφυροκόπημα της πόλης σε μια "πράξη εκδίκησης" των συντρόφων κάποιου ταγματάρχη - "βιτζιλάντε", αλλά η επίθεση του συμμαχικού τους SLA στη γενέτειρα πόλη του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, σηματοδοτεί οπωσδήποτε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και κλιμάκωση της οργής έναντι των Ισραηλινών. Η Σιδώνα είχε "γλιτώσει", τα τελευταία δύο χρόνια, από τις σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις στο Νότιο Λίβανο. Κι ακόμη, κι αν όντως η χτεσινή επίθεση δεν είναι έργο των Ισραηλινών, μεγάλο μέρος της ευθύνης πάει - και - σε αυτούς...

    Η "Χεζμπολάχ" κατηγόρησε μόνο τους Ισραηλινούς για την επίθεση κι απείλησε με αντίποινα, πρόσθεσε χτες το Ασοσιέτεντ Πρες. Ενώ ο στρατός του Λιβάνου βομβάρδισε περιοχές υπό ισραηλινή κατοχή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα.

    "Κατευναστική" κίνηση

    Στο πεδίο των σχέσεων Ισραηλινών - Παλαιστινίων, νωρίτερα χτες, υπήρξε μια "θετική" εξέλιξη, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησε να αποδεσμευτούν αρκετά εκατομμύρια δολάρια που οφείλονταν στην Παλαιστινιακή Αρχή από μεταφορές φόρων.

    Η κίνηση είχε ως αφορμή ότι οι Παλαιστίνιοι δέχτηκαν να "βοηθήσουν", κατά τους Ισραηλινούς, στην έρευνα για την επίθεση αυτοκτονίας του Ιούλη. Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών είπε ότι περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια θα μεταφερθούν σε λογαριασμούς της Παλαιστινιακής Αρχής, δηλαδή περίπου το 30% του συνολικού ποσού.

    Οι Παλαιστίνιοι όμως αντέτειναν ότι το οφειλόμενο ποσό είναι 70 εκατ. δολάρια, και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας του Αραφάτ Μαχέρ Μάσρι είπε πως "δε δεχόμαστε τέτοιο συμβιβασμό, χρειαζόμαστε το συνολικό ποσό, και το χρειαζόμαστε στις συμφωνημένες προθεσμίες".

    Πέραν του "παγώματος" των κεφαλαίων, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν το μερικό αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, απαγορεύοντας σε περίπου 100 χιλιάδες Παλαιστινίων να μεταβούν στις εργασίες τους. Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η ισραηλινή πολιτική "στραγγαλίζει" την οικονομία του νεοπαγούς κράτους τους.

    "Βήμα προς βήμα"

    Ο σύμβουλος του Νετανιάχου Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν συνέδεσε την αποδέσμευση του υπόλοιπου ποσού με την περαιτέρω "συνεργασία" των Παλαιστινίων σε θέματα ασφαλείας, επί της ουσίας δηλαδή τη διάλυση της "Χαμάς". "Πήραμε τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν για την επίθεση και αποδεσμεύουμε τα χρήματα σταδιακά", είπε ο Μπαρ - Ιλάν. Αλλά η διάλυση της "Χαμάς" "είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μας", προσέθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

    ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
    Επίλυση διμερών προβλημάτων με τη συγκρότηση επιτροπής;

    ΜΟΣΧΑ. -

    Σε κλίμα "διπλωματικής" συγκατάβασης έγινε η χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο, Μπορίς Γιέλτσιν και τον Τσετσένο ομόλογό του, Ασλάν Μασχάντοφ, που είχε ως βασικό αποτέλεσμα τη συγκρότηση διμερούς επιτροπής, που θα αναλάβει την ειρηνική επίλυση των διμερών διαφορών.

    Επί της ουσίας, τώρα, η Μόσχα επέμενε με "λεπτότητα" ότι το Γκρόζνι θα πρέπει να παραμείνει, υπό κάποιο ελαστικό καθεστώς προϋποθέσεων, "προτεκτοράτο" της Ρωσίας, ενώ ο Τσετσένος Πρόεδρος τήρησε στάση προσεκτικής επιφυλακτικότητας, και, παραμερίζοντας το μείζον πολιτικό ζήτημα της διπλωματικής αναγνώρισης της χώρας του από το Κρεμλίνο, επέστησε την προσοχή στο ζήτημα της παροχής ρωσικών πολεμικών αποζημιώσεων.

    Ο Μπορίς Γιέλτσιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Μασχάντοφ, υποστήριξε ότι η Ρωσία επιθυμεί να έχει κάποια μορφή εξουσίας στην περιοχή τασσόμενος υπέρ του κοινού συνοριακού και εναέριου ελέγχου ανάμεσα στις δύο χώρες.

    "Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα προς την ελευθερία της τσετσενικής δημοκρατίας", είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. Ωστόσο, αυτός που έκανε πιο ξεκάθαρες τις προθέσεις της Μόσχας ήταν ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Τσετσενία, Ιβάν Ρίμπκιν, που κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δε θα αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία της περιοχής παρά την πρόθεσή της να αναγνωρίσει στην Τσετσενία ένα μεγάλο βαθμό αυτονομίας.

    Από την άλλη πλευρά, ο Τσετσένος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση των διαφορών μέσω του διαλόγου μπορεί να ξεδιαλύνει την κατάσταση. "Θα αποδείξουμε στους λαούς μας ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με διπλωματικά μέσα", τόνισε ο Μασχάντοφ, και προβαίνοντας σε διπλωματικές αβροφροσύνες χαρακτήρισε τον Μπορίς Γιέλτσιν "ίσως τον μόνον πολιτικό που μπορεί να πάρει αποφάσεις και να κάνει ειρήνη ύστερα από 400 χρόνια"! Λίγη ώρα νωρίτερα, και σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα πριν την κρίσιμη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, η κυβέρνηση Μασχάντοφ διέταξε την απελευθέρωση μιας δημοφιλούς Ρωσίδας δημοσιογράφου και δύο μελών του τηλεοπτικού συνεργείου.

    Πάντως, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γιέλτσιν, ο Μασχάντοφ επρόκειτο να θίξει το ζέον, για την Τσετσενία, ζήτημα των ρωσικών πολεμικών αποζημιώσεων, καθώς τα κονδύλια αυτά θεωρούνται απαραίτητα για την ανοικοδόμηση της χώρας. Ο Τσετσένος Πρόεδρος έχει ζητήσει από τη Μόσχα τουλάχιστον 260 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για τη ρωσική εισβολή.

    Νέο κόμμα συνομοσπονδίας... στον Καύκασο

    Ο πρώην πρόεδρος της Τσετσενίας, Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ ίδρυσε την περασμένη Κυριακή, στο Γκρόζνι, πολιτικό κόμμα που θα παλέψει - όπως υποστήριξε - για τη δημιουργία μιας Συνομοσπονδίας στον Καύκασο που δε θα έχει καμιά σχέση με τη Ρωσία.

    Το "Κόμμα της Καυκασιανής Συνομοσπονδίας" πραγματοποίησε το ιδρυτικό του συνέδριο στην τσετσενική πρωτεύουσα, παρουσία και προσκαλεσμένων μελών της κυβέρνησης της Τσετσενίας και αντιπροσώπων από τις ρωσικές δημοκρατίες του Καυκάσου και ανεξάρτητων καυκασιανών δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Σύμφωνα με το "Ιντερφάξ", στόχος του νεοϊδρυθέντος κόμματος είναι "να απελευθερωθεί ο Καύκασος από τη ρωσική κυριαρχία" και να δημιουργηθεί "μια ένωση ανεξάρτητων κρατών στην ιστορική γη του Καυκάσου".

    Ο Καύκασος, ένα μέρος του οποίου στο βορειοδυτικό τμήμα του συνορεύει με τη Ρωσία, αποτελείται από την Τσετσενία και από έξι αυτόνομες ρωσικές δημοκρατίες, ενώ στο νότιο τμήμα του βρίσκονται η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία.

    Το νεοϊδρυθέν "Κόμμα της Καυκασιανής Συνομοσπονδίας" κάλεσε, στη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου, τους Ρώσους να αποσύρουν χωρίς καμιά καθυστέρηση όλα τα στρατεύματά τους που βρίσκονται στην περιοχή του Καυκάσου και κατηγόρησε τους επικεφαλής κυβερνήσεων που συνεργάζονται με τη Ρωσία ότι είναι "μαριονέτες της ρωσικής κυβέρνησης, χωρίς καμιά πραγματική εξουσία στους λαούς τους".

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ
    Οργίλα επεισόδια νεοναζί

    ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. -

    Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των αντιφασιστών διαδηλωτών και των νεοναζί, που κατέληξαν σε αθρόες συλλήψεις από την αστυνομία, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε αρκετές γερμανικές πόλεις. Η πλειονότητα των 430 συλληφθέντων νεοναζί, αφέθηκαν, τελικά, χτες ελεύθερη, όπως ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία. Αρκετοί όμως συλληφθέντες υπήρξαν και από τους αριστερούς διαδηλωτές που συμμετείχαν στα επεισόδια, ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PDS), Φρανκ Μπάιερ, οι οποίοι λίγο αργότερα την ίδια μέρα, αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Οι νεοφασίστες διαδηλωτές, οι περισσότεροι μέλη του ακροδεξιού Εθνικού κόμματος της Γερμανίας (NPD), παρά τη σχετική απαγόρευση εκ μέρους των αρχών, επιχείρησαν να συγκεντρωθούν, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού και αντίδρασης στις προγραμματισμένες διαδηλώσεις καταδίκης των φασιστικών και νεοναζιστικών εκδηλώσεων από αριστερές οργανώσεις. Παράλληλα, για να μπορέσουν να αποτίσουν (;) φόρο τιμής στη μνήμη του Ρούντολφ Ες, στενού συνεργάτη του Χίτλερ που τον θεωρούν μάρτυρα του κινήματός τους, με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα ετών από την αυτοκτονία του στις γερμανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, Σπαντάου του Βερολίνου, στις 17 Αυγούστου του 1987. Εκτοτε η επέτειος του θανάτου του γιορτάζεται από τους νεοναζί, που κάθε χρονιά επιχειρούν να κάνουν πορείες και συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία.

    Τα επεισόδια σημειώθηκαν κυρίως στο Μόναχο αλλά και σε διάφορες πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Ανάλογα επεισόδια μικρότερης έντασης και έκτασης έλαβαν χώρα και στη Δανία, στις πόλεις Ροσκίλντε και Κόγκε, στη Δανία, όπου περίπου 150 άτομα έκαναν πορεία στη μνήμη του Ες. Οργισμένοι αριστεριστές διαδηλωτές πετούσαν πέτρες εναντίον των νεοναζί και επενέβη η αστυνομία, συλλαμβάνοντας 20 αντιφασίστες κι 24 νεοναζίδιαδηλωτές.

    Απο την προκλητική εμφάνιση των Νεοναζί

    Από την προκλητική εμφάνιση των νεοναζί



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ