Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Επίλυση διμερών προβλημάτων με τη συγκρότηση επιτροπής;

ΜΟΣΧΑ. -

Σε κλίμα "διπλωματικής" συγκατάβασης έγινε η χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο, Μπορίς Γιέλτσιν και τον Τσετσένο ομόλογό του, Ασλάν Μασχάντοφ, που είχε ως βασικό αποτέλεσμα τη συγκρότηση διμερούς επιτροπής, που θα αναλάβει την ειρηνική επίλυση των διμερών διαφορών.

Επί της ουσίας, τώρα, η Μόσχα επέμενε με "λεπτότητα" ότι το Γκρόζνι θα πρέπει να παραμείνει, υπό κάποιο ελαστικό καθεστώς προϋποθέσεων, "προτεκτοράτο" της Ρωσίας, ενώ ο Τσετσένος Πρόεδρος τήρησε στάση προσεκτικής επιφυλακτικότητας, και, παραμερίζοντας το μείζον πολιτικό ζήτημα της διπλωματικής αναγνώρισης της χώρας του από το Κρεμλίνο, επέστησε την προσοχή στο ζήτημα της παροχής ρωσικών πολεμικών αποζημιώσεων.

Ο Μπορίς Γιέλτσιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Μασχάντοφ, υποστήριξε ότι η Ρωσία επιθυμεί να έχει κάποια μορφή εξουσίας στην περιοχή τασσόμενος υπέρ του κοινού συνοριακού και εναέριου ελέγχου ανάμεσα στις δύο χώρες.

"Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα προς την ελευθερία της τσετσενικής δημοκρατίας", είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. Ωστόσο, αυτός που έκανε πιο ξεκάθαρες τις προθέσεις της Μόσχας ήταν ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Τσετσενία, Ιβάν Ρίμπκιν, που κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δε θα αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία της περιοχής παρά την πρόθεσή της να αναγνωρίσει στην Τσετσενία ένα μεγάλο βαθμό αυτονομίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Τσετσένος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση των διαφορών μέσω του διαλόγου μπορεί να ξεδιαλύνει την κατάσταση. "Θα αποδείξουμε στους λαούς μας ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με διπλωματικά μέσα", τόνισε ο Μασχάντοφ, και προβαίνοντας σε διπλωματικές αβροφροσύνες χαρακτήρισε τον Μπορίς Γιέλτσιν "ίσως τον μόνον πολιτικό που μπορεί να πάρει αποφάσεις και να κάνει ειρήνη ύστερα από 400 χρόνια"! Λίγη ώρα νωρίτερα, και σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα πριν την κρίσιμη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, η κυβέρνηση Μασχάντοφ διέταξε την απελευθέρωση μιας δημοφιλούς Ρωσίδας δημοσιογράφου και δύο μελών του τηλεοπτικού συνεργείου.

Πάντως, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γιέλτσιν, ο Μασχάντοφ επρόκειτο να θίξει το ζέον, για την Τσετσενία, ζήτημα των ρωσικών πολεμικών αποζημιώσεων, καθώς τα κονδύλια αυτά θεωρούνται απαραίτητα για την ανοικοδόμηση της χώρας. Ο Τσετσένος Πρόεδρος έχει ζητήσει από τη Μόσχα τουλάχιστον 260 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για τη ρωσική εισβολή.

Νέο κόμμα συνομοσπονδίας... στον Καύκασο

Ο πρώην πρόεδρος της Τσετσενίας, Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ ίδρυσε την περασμένη Κυριακή, στο Γκρόζνι, πολιτικό κόμμα που θα παλέψει - όπως υποστήριξε - για τη δημιουργία μιας Συνομοσπονδίας στον Καύκασο που δε θα έχει καμιά σχέση με τη Ρωσία.

Το "Κόμμα της Καυκασιανής Συνομοσπονδίας" πραγματοποίησε το ιδρυτικό του συνέδριο στην τσετσενική πρωτεύουσα, παρουσία και προσκαλεσμένων μελών της κυβέρνησης της Τσετσενίας και αντιπροσώπων από τις ρωσικές δημοκρατίες του Καυκάσου και ανεξάρτητων καυκασιανών δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Σύμφωνα με το "Ιντερφάξ", στόχος του νεοϊδρυθέντος κόμματος είναι "να απελευθερωθεί ο Καύκασος από τη ρωσική κυριαρχία" και να δημιουργηθεί "μια ένωση ανεξάρτητων κρατών στην ιστορική γη του Καυκάσου".

Ο Καύκασος, ένα μέρος του οποίου στο βορειοδυτικό τμήμα του συνορεύει με τη Ρωσία, αποτελείται από την Τσετσενία και από έξι αυτόνομες ρωσικές δημοκρατίες, ενώ στο νότιο τμήμα του βρίσκονται η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία.

Το νεοϊδρυθέν "Κόμμα της Καυκασιανής Συνομοσπονδίας" κάλεσε, στη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου, τους Ρώσους να αποσύρουν χωρίς καμιά καθυστέρηση όλα τα στρατεύματά τους που βρίσκονται στην περιοχή του Καυκάσου και κατηγόρησε τους επικεφαλής κυβερνήσεων που συνεργάζονται με τη Ρωσία ότι είναι "μαριονέτες της ρωσικής κυβέρνησης, χωρίς καμιά πραγματική εξουσία στους λαούς τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ