Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στις σερβοβοσνιακές "αναμετρήσεις"...

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-

Τα προχτεσινά επεισόδια σε αστυνομικό τμήμα στην Μπάνια Λούκα έκαναν πλέον ξεκάθαρη την αναμέτρηση δύναμης ανάμεσα στην - έκδηλα υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα - Πρόεδρο των Σερβοβόσνιων, Μπιλιάνα Πλάβσιτς και τους υποστηριχτές του πρώην ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτών των γεγονότων έκανε τη Σερβοβόσνια Πρόεδρο να δηλώσει ευθαρσώς ότι θα "συνεχίσει τον αγώνα της", αψηφώντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη των επικείμενων πρόωρων εκλογών στη "Σερβική Δημοκρατική Οντότητα".

Ετσι, από χτες, δεκάδες Βρετανοί στρατιώτες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων έχουν καταλάβει με τεθωρακισμένα την έδρα της σερβοβοσνιακής Αστυνομίας στην Μπάνια Λούκα, με πρόφαση την αποτροπή νέων πιθανών συγκρούσεων μεταξύ οπαδών και αντιπάλων της Προέδρου Πλάβσιτς.

Ο δρόμος για την "κατάληψη" του σερβοβοσνιακού αρχηγείου αστυνομικών δυνάμεων άνοιξε μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή.

Ηταν τότε που σερβοβοσνιακές αστυνομικές δυνάμεις πιστές στην Πρόεδρο Πλάβσιτς κατέλαβαν το στρατηγείο των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων στην Μπάνια Λούκα, υποστηρίζοντας ότι εκεί βρίσκονται αποδεικτικά στοιχεία "παγίδευσης" και παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών της Σερβοβόσνιας Προέδρου από αστυνομικούς - υποστηριχτές του Ράντοβαν Κάρατζιτς... Οι τελευταίοι είχαν ζητήσει άδεια από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, προκειμένου να στείλουν δικούς τους άνδρες για να ελέγξουν τις καταγγελίες, αλλά η Δύναμη Σταθεροποίησης (SFOR), δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους. Αμέσως μετά, η διοίκηση της δύναμης του ΝΑΤΟ έδωσε εντολή σε Βρετανούς στρατιώτες να λάβουν θέσεις γύρω από το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να αποτραπούν ενδεχόμενα επεισόδια.

Το επεισόδιο που έγινε σ' αυτό το αστυνομικό τμήμα αποτελεί ένδειξη της κλιμακούμενης έντασης που επικρατεί στο έδαφος των Σέρβων της Βοσνίας, όπου διεξάγεται ένας σκληρός αγώνας για την εξουσία ανάμεσα στην Πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς και τους πιστούς στον πρώην Πρόεδρο και καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Πάντως, μετά τη λήξη της παρ' ολίγον επεισοδιακής κατάληψης, οι αστυνομικές δυνάμεις του ΟΗΕ πήραν τον έλεγχο του αστυνομικού τμήματος όπου και ανακάλυψαν, χτες τα ξημερώματα, μεγάλη ποσότητα παράνομων όπλων.

Στα όπλα που βρέθηκαν περιλαμβάνονται βόμβες, πολεμοφόδια, τουφέκια, χειροβομβίδες, αυτόματα και πιστόλια.

Η ανακάλυψη αυτή είναι "εξαιρετικά ανησυχητική επειδή η διεθνής αστυνομία είχε πραγματοποιήσει προηγούμενη έρευνα και δεν είχε βρεθεί τίποτα" δήλωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΟΗΕ στο Σαράγεβο, Αλεξάντερ Ιβάνκο, προσθέτοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν όχι μόνον στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για τον εντοπισμό επιπλέον κρυμμένων όπλων.

Η Πλάβσιτς επιμένει...

Η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς δήλωσε χτες ότι θα αψηφήσει την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία κρίνει αντισυνταγματική την απόφασή της για διάλυση του Κοινοβουλίου και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Σερβοβόσνια Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι δυνάμεις της Θα συνεχίσουν την πορεία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 12 του Οκτώβρη.

Η Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας μη δεσμευτική την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, εξέφρασε την άποψη ότι θα συνεχίσει "να αγωνίζεται για την εφαρμογή της νομοθεσίας" (;), καταλήγοντας: "Οι προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες ώστε με εμπνέουν να συνεχίσω να αγωνίζομαι με ακόμη μεγαλύτερο σθένος εναντίον του μεγαλύτερου και χειρότερου εχθρού που είναι ο φόβος, ο οποίος εμποδίζει το λαό να εκφράσει αυτό που πιστεύει".

Γερμανικές "κορόνες" για τη σύλληψη Κάρατζιτς

"Οι ώρες του Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι μετρημένες" δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτο" το γεγονός ότι ο Κάρατζιτς "εξακολουθεί να κινεί τα νήματα της πολιτικής από το παρασκήνιο".

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Βερολίνο, ο Κίνκελ καθιστά τον Κάρατζιτς και τους ανθρώπους του υπεύθυνους για κάθε εμπλοκή στην πολιτική και στην ανοικοδόμηση της Βοσνίας και κατά συνέπεια για την εμπλοκή της οικονομικής βοήθειας.

"Η εταιρία "Κάρατζιτς και Σία" πρέπει να εξαφανιστεί και - όπως όλοι οι θεωρούμενοι εγκληματίες πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία - να προσαχθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δε θα σταματήσουμε να το ζητάμε και πιστεύω ότι ο Κάρατζιτς το λαμβάνει όλο και πιο σοβαρά υπόψη" είπε ο Κίνκελ.

Δηλώσεις στο ίδιο "πνεύμα" έκανε την Κυριακή και η σύμβουλος του Προέδρου Κλίντον για θέματα ασφάλειας, Σάντι Μπέργκερ. "Η παρουσία του Κάρατζιτς στη Βοσνία είναι πρόβλημα που χρήζει άμεσης λύσης", δήλωσε η Μπέργκερ επαναλαμβάνοντας τη σχετική γνωστή θέση - ετυμηγορία της Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο ζήτημα: Οτι θα "πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ