Στο μεταξύ, το Ισραήλ επιχειρούσε να "κατευνάσει" τους Παλαιστινίους, δίνοντάς τους μέρος του ποσού που τους οφείλει - ΣΙΔΩΝΑ .- Για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια, οι κάτοικοι της Σιδώνας έτρεξαν με την ψυχή στο στόμα για ν' αποφύγουν τις οβίδες που έπεφταν βροχή στη μεγαλύτερη πόλη του Νοτίου Λιβάνου. Αλλά... - 1997-08-19 00:00:00.0"/> Στο μεταξύ, το Ισραήλ επιχειρούσε να "κατευνάσει" τους Παλαιστινίους, δίνοντάς τους μέρος του ποσού που τους οφείλει - ΣΙΔΩΝΑ .- Για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια, οι κάτοικοι της Σιδώνας έτρεξαν με την ψυχή στο στόμα για ν' αποφύγουν τις οβίδες που έπεφταν βροχή στη μεγαλύτερη πόλη του Νοτίου Λιβάνου. Αλλά... - 1997-08-19 00:00:00.0" /> Ξαφνικός βομβαρδισμός στη Σιδώνα | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξαφνικός βομβαρδισμός στη Σιδώνα

Ο φιλο - ισραηλινός "Στρατός του Νοτίου Λιβάνου" σφυροκόπησε την πόλη χτες, με αποτέλεσμα έξι άτομα να χάσουν τη ζωή τους και τριάντα πέντε να τραυματιστούν

  • Στο μεταξύ, το Ισραήλ επιχειρούσε να "κατευνάσει" τους Παλαιστινίους, δίνοντάς τους μέρος του ποσού που τους οφείλει
  • ΣΙΔΩΝΑ .-

    Για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια, οι κάτοικοι της Σιδώνας έτρεξαν με την ψυχή στο στόμα για ν' αποφύγουν τις οβίδες που έπεφταν βροχή στη μεγαλύτερη πόλη του Νοτίου Λιβάνου. Αλλά τουλάχιστον έξι από αυτούς δεν τα κατάφεραν ποτέ: έπεσαν νεκροί από τις εκρήξεις που θύμισαν στους γεροντότερους "τις παλιές μέρες" των βομβαρδισμών. Κι άλλοι τριάντα πέντε τραυματίστηκαν από τα θραύσματα.

    Ο βομβαρδισμός

    Τα τερματικά των ειδησεογραφικών πρακτορείων άρχισαν να ουρλιάζουν χτες το απόγευμα, καθώς γι' άλλη μια φορά τα επείγοντα τηλεγραφήματα από τη Μέση Ανατολή διαδέχονταν το ένα το άλλο: "Ισραηλινός βομβαρδισμός στο Λίβανο", μετέδωσε αρχικά το Ασοσιέτεντ Πρες, για να τροποποιήσει λίγο αργότερα την είδηση ως "βομβαρδισμός φιλο-ισραηλινής λιβανέζικης παραστρατιωτικής ομάδας στη Σιδώνα".

    Τι συνέβη; Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, οι - τουλάχιστον οκτώ, κατά ορισμένες πληροφορίες - οβίδες εξαπολύθηκαν από μια περιοχή εκτός της ζώνης ισραηλινής κατοχής στο Νότιο Λίβανο, σε αντίποινα για μια βομβιστική επίθεση νωρίτερα χτες. Κατά τις ίδιες πηγές - που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας - πρόκειται "προφανώς για έργο του στρατού του Νοτίου Λιβάνου σε αντίποινα για το φόνο δύο νεαρών Λιβανέζων, ο πατέρας των οποίων ήταν πρώην διοικητής τάγματος του SLA".

    Δύο παιδιά - μια 14χρονη κι ένας 16χρονος - σκοτώθηκαν και δύο άλλοι Λιβανέζοι τραυματίστηκαν όταν εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο ανατίναξε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, ένα ανοιχτό "Μερτσέντες", λίγες ώρες πριν το βομβαρδισμό της Σιδώνας. Η επίθεση αποδόθηκε από τους Ισραηλινούς στη "Χεζμπολάχ".

    "Προσωπικός" πόλεμος;

    Μπορεί οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ν' αρνήθηκαν μετ' επιτάσεως ότι βομβάρδισαν τη Σιδώνα και να απέδωσαν το σφυροκόπημα της πόλης σε μια "πράξη εκδίκησης" των συντρόφων κάποιου ταγματάρχη - "βιτζιλάντε", αλλά η επίθεση του συμμαχικού τους SLA στη γενέτειρα πόλη του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, σηματοδοτεί οπωσδήποτε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και κλιμάκωση της οργής έναντι των Ισραηλινών. Η Σιδώνα είχε "γλιτώσει", τα τελευταία δύο χρόνια, από τις σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις στο Νότιο Λίβανο. Κι ακόμη, κι αν όντως η χτεσινή επίθεση δεν είναι έργο των Ισραηλινών, μεγάλο μέρος της ευθύνης πάει - και - σε αυτούς...

    Η "Χεζμπολάχ" κατηγόρησε μόνο τους Ισραηλινούς για την επίθεση κι απείλησε με αντίποινα, πρόσθεσε χτες το Ασοσιέτεντ Πρες. Ενώ ο στρατός του Λιβάνου βομβάρδισε περιοχές υπό ισραηλινή κατοχή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα.

    "Κατευναστική" κίνηση

    Στο πεδίο των σχέσεων Ισραηλινών - Παλαιστινίων, νωρίτερα χτες, υπήρξε μια "θετική" εξέλιξη, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησε να αποδεσμευτούν αρκετά εκατομμύρια δολάρια που οφείλονταν στην Παλαιστινιακή Αρχή από μεταφορές φόρων.

    Η κίνηση είχε ως αφορμή ότι οι Παλαιστίνιοι δέχτηκαν να "βοηθήσουν", κατά τους Ισραηλινούς, στην έρευνα για την επίθεση αυτοκτονίας του Ιούλη. Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών είπε ότι περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια θα μεταφερθούν σε λογαριασμούς της Παλαιστινιακής Αρχής, δηλαδή περίπου το 30% του συνολικού ποσού.

    Οι Παλαιστίνιοι όμως αντέτειναν ότι το οφειλόμενο ποσό είναι 70 εκατ. δολάρια, και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας του Αραφάτ Μαχέρ Μάσρι είπε πως "δε δεχόμαστε τέτοιο συμβιβασμό, χρειαζόμαστε το συνολικό ποσό, και το χρειαζόμαστε στις συμφωνημένες προθεσμίες".

    Πέραν του "παγώματος" των κεφαλαίων, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν το μερικό αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, απαγορεύοντας σε περίπου 100 χιλιάδες Παλαιστινίων να μεταβούν στις εργασίες τους. Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η ισραηλινή πολιτική "στραγγαλίζει" την οικονομία του νεοπαγούς κράτους τους.

    "Βήμα προς βήμα"

    Ο σύμβουλος του Νετανιάχου Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν συνέδεσε την αποδέσμευση του υπόλοιπου ποσού με την περαιτέρω "συνεργασία" των Παλαιστινίων σε θέματα ασφαλείας, επί της ουσίας δηλαδή τη διάλυση της "Χαμάς". "Πήραμε τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν για την επίθεση και αποδεσμεύουμε τα χρήματα σταδιακά", είπε ο Μπαρ - Ιλάν. Αλλά η διάλυση της "Χαμάς" "είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μας", προσέθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ