Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αγεφύρωτο, όπως φαίνεται, παραμείνει το χάσμα μεταξύ των απεργών που εκπροσωπούνται από το Συνδικάτο τους, τους Teamsters και της United Parcel Service (UPS), με διαμεσολαβητή τον εκπρόσωπο του αντίστοιχου αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας, που στόχο έχουν το συγκερασμό των εργασιακών διαφορών και την πιθανή λύση της απεργίας, που συνεχίζεται για δέκατη πέμπτη μέρα, στον μεγαλύτερο ιδιωτικό ταχυδρομικό μεταφορέα πακέτων στις ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από πέντε μέρες, διακόπηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τη χτεσινή ημέρα και επαναλήφτηκαν χτες το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ και 19.00 ώρα Ελλάδας). Ολες οι πλευρές συναντώνται σε κεντρικό ξενοδοχείο της αμερικανικής πρωτεύουσας, λίγο μακρύτερα από το Λευκό Οίκο. Η παρέμβαση, η επιβλητικότητα του χώρου και η επισημότητα εκ μέρους της κυβέρνησης όμως, δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να αποτελέσουν το "γόνιμο έδαφος" για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Μετά τη διακοπή των συνομιλιών, ο πρόεδρος του Συνδικάτου των Teamsters, Ρον Κάρι, μιλώντας προς τους ηγέτες των Σωματείων, ενημέρωσε για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δηλώνοντας, ότι όντως έχει επιτευχθεί κάποια σχετική πρόοδος. Παράλληλα όμως τόνισε, ότι καμία συμφωνία στα κύρια σημεία τριβής και τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων δεν έχει επιτευχθεί. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο Κάρι διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν σε διάφορους κύκλους, κυρίως κυβερνητικούς, ότι μία συμφωνία βρίσκεται επί θύραις. Μάλιστα, φέρεται να τονίζει προς τους συναδέλφους του: "Μιλήσαμε από την αρχή ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε νικηφόρα την υπογραφή νέου συμβολαίου, όχι όμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία, αλλά με πικετοφορίες, διαδηλώσεις και κοινωνικό αγώνα".

Οι δηλώσεις του Κάρι, διαψεύδουν εμμέσως και τις "προσδοκίες" του Προέδρου Κλίντον, ο οποίος κατά την έναρξη των θερινών του διακοπών, εκδήλωσε την αισιοδοξία του για την τελική σύγκλιση, λέγοντας πως έχει ένα "καλό συναίσθημα" και εμφαντικά σηκώνοντας το χέρι του έδειξε τη μικρή απόσταση που χώριζε τα δάχτυλα του, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται "τόσο κοντά" από τη συμφωνία. Ενδεικτικό όμως της κατάστασης και αντίθετα από την αισιοδοξία του Κλίντον, είναι ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, η αρμόδια υπουργός Αλέξις Χέρμαν, ματαίωσε το προγραμματισμένο ταξίδι της στο Λος Αντζελες, προκειμένου να παραμείνει κοντά στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ ακύρωσε και ορισμένες τηλεοπτικές συνεντεύξεις της καθορισμένες και αυτές για χτες το πρωί.

Στο μεταξύ, οι 185.000 απεργοί και το Συνδικάτο των Teamsters, προγραμματίζουν συγκεκριμένο πλάνο αγωνιστικής δράσης, για την τρίτη βδομάδα της απεργιακής τους κινητοποίησης. Η Πέμπτη, θα είναι Πανεθνική Μέρα Δράσης, οπότε θα κορυφωθούν όλες οι αγωνιστικές εκδηλώσεις και θα αποτελέσει το σημείο αιχμής των πιέσεών τους σε όλη τη χώρα. Οι απεργοί της UPS, που ξεκίνησαν την απεργιακή τους κινητοποίηση στις 4 Αυγούστου, διεκδικούν κυρίως την εξασφάλιση του καθεστώτος της πλήρους απασχόλησης, τα εργασιακά δικαιώματα αυτών που βρίσκονται κάτω από το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και το συνταξιοδοτικό, που η διοίκηση της εταιρίας το έχει τροποποιήσει σε ένα πρόγραμμα πολλών ταχυτήτων, κάτι που αντίκειται στο ισχύον μέχρι σήμερα πρόγραμμα και τις προτάσεις του Συνδικάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ