ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Προβλέψεις για διάσπαση του ΑΕΚ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. -

Το ενδεχόμενο διάσπασης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΕΚ) και το σχηματισμό μικρότερων πολιτικών κομμάτων επισήμανε χτες, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Σταρ", ο αντιπρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης και αντιπρόεδρος του ΑΕΚ Θαμπό Μπέκι.

"Οσο γρηγορότερα κινείται κανείς προς μία φυσιολογική κοινωνία, το συντομότερο θα φτάσει σε μία κατάσταση όπου όλοι μέσα στο ΑΕΚ θα ομολογήσουν ότι μέσα σ' αυτή τη μεγάλη οικογένεια θα πρέπει να πάρει ο καθένας το δικό του δρόμο", δήλωσε συγκεκριμένα ο Θαμπό Μπέκι, χωρίς να κάνει προβλέψεις σχετικά με το πότε θα μπορούσε να εκδηλωθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Στο μεταξύ, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διεξαγωγή των πρώτων πολυφυλετικών εκλογών στη Νότια Αφρική (24 - 27 Απρίλη 1994) έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα, εκφράζοντας την υποστήριξή της στους αγώνες που καταβάλλονται καθημερινά για μία ενωμένη, μη - ρατσιστική, πολυ - πολιτισμική και δημοκρατική κοινωνία.

  • Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα χτες το απόγευμα στην επαρχία Ουμτάτα του Ανατολικού Ακρωτηρίου της Ν. Αφρικής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση λεωφορείου και δύο ταξί.
... Kαι διαμαρτυρίες προς Ολλανδία

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει όλες τις αγορές στρατιωτικού υλικού από την Ολλανδία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή η Ολλανδία επέτρεψε τη σύγκληση του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου στο έδαφός της, ενώ η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε την αποπομπή της Τουρκίας από τους κόλπους του διεθνούς αυτού οργανισμού.

"Αποφασίσαμε να σταματήσουμε κάθε στρατιωτική προμήθεια από την Ολλανδία. Οι ολλανδικές εταιρίες δε θα μπορούν να μετέχουν στις προσφορές για στρατιωτικό εξοπλισμό της Τουρκίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Φερχάτ Αταμάν.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού η Ολλανδία, μαζί με τη Γερμανία και τη Νορβηγία έχουν πρώτες αυτές ανακοινώσει τη διακοπή των πωλήσεων όπλων προς την Τουρκία, μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ.

Μια μέρα μετά την αποχώρηση 20.000 στρατιωτών από το Βόρειο Ιράκ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του για το γεγονός αυτό, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν αρκεί και πως "είναι απολύτως απαραίτητη η αποχώρηση όλων ανεξαιρέτως των τουρκικών δυνάμεων από το Βόρειο Ιράκ".

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη διάρκεια έκτακτης συνόδου της χτες βράδυ, με ψήφους 112 υπέρ, 29 κατά και 15 αποχές, ζήτησε την αποπομπή της Τουρκίας από το Συμβούλιο, αν αυτή δε συμμορφωθεί ως το καλοκαίρι με τους κανόνες του διεθνούς αυτού οργανισμού στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δημοψήφισμα ζητά η ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Η αυτονομιστική βασκική οργάνωση ΕΤΑ ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του ηγέτη της ισπανικής αντιπολίτευσης Χοσέ Μαρία Αθνάρ στις 19 Απρίλη στη Μαδρίτη, ενώ υποστήριξε επίσης πως θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός, αν διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας των Βάσκων.

Σε ανακοίνωση, που έστειλε η ΕΤΑ στη βασκική εφημερίδα "Εγκίν", αναφέρεται πως η Ισπανία θα πρέπει "να αναγνωρίσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ακεραιότητας της χώρας των Βάσκων". Στο ίδιο κείμενο τονίζεται πως η επίθεση εναντίον του Αθνάρ είχε στόχο έναν από τους "πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του εχθρού, που διατηρεί την καταπίεση στη χώρα των Βάσκων".

Η ΕΤΑ επίσης επισημαίνει πως την επίθεση κατά του Αθνάρ την πραγματοποίησε εξαιτίας της αυξανόμενης δημοτικότητάς του και της πιθανότητάς του να αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας αν το "Λαϊκό Κόμμα" του νικήσει στις ερχόμενες γενικές εκλογές.

Η αυτονομιστική βασκική οργάνωση, αναφερόμενη στις ομάδες θανάτου ενάντια στη δράση της ΕΤΑ τη δεκαετία του '80, τόνισε πως το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα απέτυχε στο "βρώμικο πόλεμο" ενάντια στους Βάσκους και υποστήριξε πως το κόμμα του Αθνάρ, το οποίο ελπίζει να είναι ο νικητής των επόμενων γενικών εκλογών, "θα μας αναγκάσει να πιούμε το πικρό κρασί τους από το ίδιο μπουκάλι".

ΙΤΑΛΙΑ
Παραίτηση της κυβέρνησης τον Ιούνη

ΡΩΜΗ.-

Την παραίτηση της κυβέρνησής του θα υποβάλει, τον προσεχή Ιούνη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Λαμπέρτο Ντίνι, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα για το οποίο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, σύμφωνα με δηλώσεις του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", ο Ντίνι, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να παραστεί στη Σύνοδο της Ομάδας των Εφτά (G7), κατέστησε σαφές ότι θα αποχωρήσει "τον Ιούνη, μετά τη μεταρρύθμιση της συνταξιοδοτικής πολιτικής".

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως σχεδιάζει να επιταχύνει τις διαδικασίες στη Βουλή, παρουσιάζοντας ως το τέλος της βδομάδας το νομοσχέδιο για τις συντάξεις.

ΡΩΣΙΑ
Ενισχύονται οι δυνάμεις στον Καύκασο

ΜΟΣΧΑ.-

Η Ρωσία αποφάσισε να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στο Βόρειο Καύκασο, με τη συγκρότηση την 1η Ιούνη ενός νέου σώματος στρατού (του 58ου), ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, γεγονός που αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης για τα Συμβατικά Οπλα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Βλαντίμιρ Σεμιόνοφ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή σχετίζεται με την "περίπλοκη κατάσταση στον Βόρειο Καύκασο και την αστάθεια που επικρατεί στην Τσετσενία". Ο Σεμιόνοφ επισήμανε επίσης ότι η ασφάλεια και η ακεραιότητα της Ρωσίας πρέπει να υπερισχύσουν της εν λόγω συνθήκης, η οποία επιπλέον πρέπει να "επανεξεταστεί". Σημειώνουμε ότι την επανεξέταση αυτής της συνθήκης ζητά από καιρό τώρα η Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε χτες Διάταγμα για την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία την περίοδο των γιορτασμών των 50 χρόνων της αντιφασιστικής Νίκης. "Η στρατιωτική διοίκηση και το υπουργείο Αμυνας έχουν τη βούληση και τη δύναμη να κάνουν σεβαστή" την κατάπαυση του πυρός και από τους Τσετσένους αυτονομιστές.

Από τη μεριά του, όμως, ο διοικητής των τσετσενικών δυνάμεων στη Δυτική Τσετσενία Σερβάνι Αλμπάκοφ δήλωσε ότι θα αγνοήσουν την πρόταση εκεχειρίας που προτείνει η Ρωσία. "Δε θα υπάρξει εκεχειρία στο μέτωπο αυτό. Εχουμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε τη μάχη και δε θα υπάρξει διαταγή να σταματήσουμε", τόνισε ο Αλμπάκοφ.

Διαδηλωτές καταλαμβάνουν το λιμάνι του Ροκάσο στην Ιαπωνία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διακίνηση πυρηνικών αποβλήτων

ΒΟΣΝΙΑ
Αποχωρούν και οι Ρώσοι κυανόκρανοι;

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και μουσουλμάνων συνεχίζονται με εξαιρετική σφοδρότητα σε ολόκληρη την Βοσνία, η Ρωσία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, άρχισε να απειλεί κι αυτή, με αποχώρηση των κυανοκράνων της από την εμπόλεμη χώρα, αν δεν επιτευχθεί και δεν εφαρμοστεί συμφωνία εκεχειρίας.

Αυτό μετέδωσε χτες το πρακτορείο "Ιντερφάξ", επικαλούμενο τον διαπραγματευτή της Μόσχας για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Αλεξάντερ Ζότοφ. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ρωσική διπλωματία εκτιμά πλέον ότι η επανάληψη και η διαφαινομένη κλιμάκωση των εχθροπραξιών σε όλη την χώρα "μπορεί να δημιουργήσει αφόρητες συνθήκες για τους κυανοκράνους". Ανάλογες θέσεις διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα και η Γαλλία μετά το θάνατο από τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών δυο δικών της κυανοκράνων στο Σεράγεβο.

Στην Χάγη, συνήλθε χτες για πρώτη φορά το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, που συγκροτήθηκε πέρυσι με απόφαση του ΟΗΕ. Ο πρώτος κατηγορούμενος ήταν ένας Σέρβος από την Βοσνία, ο Ντουσάν Τάντιτς, που κατηγορείται για δολοφονίες, βιασμούς, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια στην βορειοδυτική Βοσνία το 1992. Ο Τάντιτς αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ η ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας, που προχτές ο εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Ρ. Γκόλντστόουν χαρακτήρισε ως "ύποπτη" για εγκλήματα πολέμου, με ανακοίνωσή της, δήλωσε πως "η κυβέρνηση και ο λαός της (αυτοανακηρυχθείσας) Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δεν αναγνωρίζουν το λεγόμενο δικαστήριο της Χάγης, ούτε τις δραστηριότητές του".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαφωνίες για τη "δημοκρατικοποίηση"

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ανταπόκριση ΑΛΕΞΗ ΦΙΛΙΟΥ). -

Το ζήτημα του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, της αλλαγής του αντιτρομοκρατικού νόμου και ιδιαίτερα της κατάργησης του άρθρου 8, βάσει του οποίου έχουν καταδικαστεί και σταλεί στη φυλακή χιλιάδες συγγραφείς, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι, διχάζει την κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.

Η δημοκρατικοποίηση, στην οποία έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του το Λαϊκό Κόμμα (Σοσιαλδημοκράτες) του Χικμέτ Τσετίν, χρονίζει εδώ και πολλούς μήνες, καθώς η διαφορά απόψεων ανάμεσα στα δύο κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού πάνω στο ζήτημα αυτό είναι μεγάλη.Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χικμέτ Τσετίν, σε χτεσινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, τόνισε την ανάγκη της άμεσης αναθεώρησης του Συντάγματος, της τέλειας κατάργησης όλων των αντιδημοκρατικών νόμων και ιδιαίτερα του άρθρου 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου, με το οποίο περιορίζεται δραστικά η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης.

Αντίθετα, η πρωθυπουργός και πρόεδρος του "Κόμματος του Ορθού Δρόμου" Τανσού Τσιλέρ, σε χτεσινές επίσης δηλώσεις της, παρατήρησε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται η "δημοκρατικοποίηση" με την "τρομοκρατία" και δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ζήτημα της κατάργησης του άρθρου 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πρωθυπουργός της Τουρκίας, μολονότι θα δεχτεί, τελικά, την κατάργηση του αντιδημοκρατικού αυτού άρθρου, θα προτείνει, όμως, την προσθήκη στον ποινικό κώδικα ενός άρθρου, που θα απαγορεύει την έκθεση και δημοσίευση απόψεων σχετικά με την "τρομοκρατία", γεγονός που θα σημάνει την παραδοχή περιορισμένης μόνον ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ