ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς αγωνιστές

Η Κοινοβουλευτική και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπέγραψαν υπέρ του αιτήματος της «Διεθνούς Επιτροπής για την Απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών» να τους απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2005.

Το περιεχόμενο της επιστολής των δύο ομάδων έχει ως εξής: «Με την παρούσα επιστολή μας υποστηρίζουμε το αίτημα να απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη του 2005 στους πέντε Κουβανούς πατριώτες Gerardo Hernandez Nordelo, Ramon Labanino Salazar, Antonio Guerrero Rodriguez, Fernando Gonzalez Liort, Rene Gonzalez Sebweret οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι από τις αρχές των ΗΠΑ στο Μαϊάμι επειδή αποκάλυψαν τις προσπάθειες υπονόμευσης της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της πατρίδας τους και τα υπερασπίστηκαν συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας».

Την επιστολή υπογράφει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που αποτελείται από τους Αλέκα Παπαρήγα, Ορέστη Κολοζώφ, Αντώνη Σκυλλάκο, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργο Χουρμουζιάδη, Αγγελο Τζέκη, Ελπίδα Παντελάκη, Γιάννη Πατσιλινάκο, Παναγιώτη Κοσιώνη, Σταύρο Σκοπελίτη, Δημήτρη Τσιόγκα, Νίκο Γκατζή και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος που αποτελείται από τους Θανάση Παφίλη, Γιώργο Τούσσα, Διαμάντω Μανωλάκου.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις για «σχέδιο Ανάν» και «απευθείας εμπόριο»

Δε χάνουν ευκαιρία οι Αμερικανοί να επαναφέρουν διαρκώς στο προσκήνιο το καταψηφισμένο από την πλειοψηφία των Κυπρίων «σχέδιο Ανάν». Οπως δε χάνει ευκαιρία και η κατοχική ηγεσία να διεκδικεί διαρκώς αναγνώριση και πολιτική αναβάθμιση, πατώντας, καταπώς φαίνεται, σε γερές πλάτες, που διαθέτει και εντός ΕΕ.

Χτες, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρ. Μπάουτσερ, υποστήριξε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν». Να αναφερθεί πως ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, έχει απορρίψει την αμερικανική θέση για τις περιουσίες και ιδιαίτερα το γεγονός ότι πωλούνται σε ξένους από Τουρκοκυπρίους, που δεν είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Στη Λευκωσία, ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λιλλήκας, επιβεβαίωσε δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων ότι η Κομισιόν ζητά από την Τουρκία να υπογράψει μέχρι το τέλος Φλεβάρη το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ εγκαταλείπουν τη σκέψη για απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα και φαίνεται να αποδέχονται την εισήγηση της κυπριακής κυβέρνησης για αύξηση των προϊόντων που διακινούνται μέσω της «πράσινης γραμμής».

Ο υπουργός κατηγόρησε τον Ταλάτ ότι δεν ενδιαφέρεται για την οικονομική ανάπτυξη των Κατεχομένων και ότι στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη επιμένει στο απευθείας εμπόριο και στην άμεση υιοθέτηση σχετικού κοινοτικού κανονισμού, το οποίο εμπόριο συνδέει με τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων. Θυμίζουμε ότι ο Ταλάτ, τις προηγούμενες μέρες σε συνομιλίες του στις Βρυξέλλες, απέρριψε εισηγήσεις για αποσύνδεση, από το εμπόριο, της χορήγησης κοινοτικής βοήθειας 259 εκατ. ευρώ προς τα Κατεχόμενα και την άμεση παραχώρησή της στους Τουρκοκυπρίους, εμμένοντας σε έγκριση ολόκληρου του κανονισμού, αν και του ειπώθηκε ότι υπάρχουν «νομικά κωλύματα».

Μάλιστα, χτες, ο Ταλάτ απέρριψε και μεσολάβηση της ΕΕ για λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Και πώς να δεχτεί αφού το «σχέδιο Ανάν» ικανοποιεί πλήρως τις βλέψεις του «Αττίλα». Από την Κωνσταντινούπολη, κάλεσε την ΕΕ «να εκπληρώσει τις υποσχέσεις» που έδωσε, μετά το δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη στην Κύπρο, για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, εφαρμόζοντας το απευθείας εμπόριο και τους κανονισμούς για οικονομική υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων. Πρόσθεσε ότι κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον διαβεβαίωσαν πως παρά τις δυσκολίες (βλ. τα προαναφερόμενα «νομικά κωλύματα») θα προσπαθήσουν να εκπληρώσουν αυτά που υποσχέθηκαν.

Ετσι κι αλλιώς έχει συμμάχους. Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν αναφέρθηκε, στη βρετανική Βουλή, στην «άσχημη κατάσταση» των Τουρκοκυπρίων και επανέλαβε ότι η βρετανική πλευρά επανειλημμένα απηύθυνε εκκλήσεις για ελεύθερο εμπόριο. «Είναι σημαντικό να επιτραπεί σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου να εμπορεύονται, να ταξιδεύουν και να λειτουργούν ελεύθερα. Ενθάρρυνα όλες τις πλευρές να κινηθούν προς τα εμπρός, προς μια θετική κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Και αφού προπαγάνδισε την άποψη της κατοχικής ηγεσίας, κάλεσε την Αγκυρα να μειώσει τον αριθμό των κατοχικών δυνάμεών της στην Κύπρο, διατυπώνοντας το ερώτημα κατά πόσο δικαιολογείται ο μεγάλος αριθμός τουρκικών στρατευμάτων στα Κατεχόμενα από οποιαδήποτε βάσιμη ανησυχία για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Ο Μακσέιν είπε ότι όταν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ πρέπει να έχει κανονικές και πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με κάθε χώρα-μέλος της Ενωσης.

Ωστόσο, για την ώρα φεύγουν μόνο κυανόκρανοι. Τα Ηνωμένα Εθνη αρχίζουν από την ερχόμενη βδομάδα την προαποφασισμένη μείωση της αριθμητικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (η ειρηνευτική δύναμη που υπηρετεί στην Κύπρο). Οι σημερινοί 1.230 υπηρετούντες μέχρι τα τέλη Γενάρη θα μειωθούν σε 900, με στόχο να φτάσουν τους 860 μέχρι τέλη Μάρτη ή αρχές Απρίλη. Ωστόσο, θα παραμείνουν αμετάβλητοι οι όροι εντολής της δύναμης, που είναι η διατήρηση της τάξης και η παρεμπόδιση συγκρούσεων.

Με την αναδιάρθρωση της δύναμης, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα τερματίσει την επάνδρωση φυλακίων κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης και θα καταργήσει στρατόπεδα. Η επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης θα γίνεται με περιπολίες με οχήματα και ελικόπτερα.

Σύμφωνα με επισήμους των Ηνωμένων Εθνών, ο περιορισμός της αριθμητικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δικαιολογείται από το γεγονός ότι τα επεισόδια κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης έχουν μειωθεί στο ένα τέταρτο σε σύγκριση με το 1999. Η μείωση θα προέλθει με την αποχώρηση του ενός τρίτου των εθνικών αποσπασμάτων, που προέρχονται από τη Βρετανία, την Αργεντινή και τη Σλοβακία.


«Ευρωπαϊκή» περιοδεία της Κ. Ράις

Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα πραγματοποιήσει τον επόμενο μήνα η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίσκεψη του Τζ. Μπους στην Ευρώπη.

Την περιοδεία προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά παραμένει άγνωστο προς το παρόν αν στους «ευρωπαϊκούς προορισμούς» της Κ. Ράις περιλαμβάνεται και η Αθήνα. Το ελληνικό ΥΠΕΞ δε φαίνεται να διαθέτει συγκεκριμένες πληροφορίες για το αν και πότε θα επισκεφθεί η Αμερικανίδα αξιωματούχος τη χώρα μας, καθώς το Φλεβάρη ή τονΜάρτη σχεδιάζεται να επισκεφθεί ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης την Ουάσιγκτον.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κ. Ράις, η οποία ανέλαβε προχτές επίσημα τα νέα της καθήκοντα, το διάστημα από 3 έως 10 Φλεβάρη θα επισκεφθεί οκτώ ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο πλαίσιο περιοδείας που θα πραγματοποιήσει πριν την επίσκεψη του Προέδρου Μπους στην Ευρώπη (21-25 Φλεβάρη) για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και την ετήσια συνάντηση ΗΠΑ - ΕΕ.

Μεταξύ των χωρών στις οποίες θα μεταβεί συγκαταλέγεται και η Τουρκία. Οι υπόλοιπες είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, το Βέλγιο, και το Λουξεμβούργο που αυτή την περίοδο ασκεί την Προεδρία της ΕΕ. Το ίδιο διάστημα η νέα ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα μεταβεί επίσης στο Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη σε μια προσπάθεια επιβολής της «ειρηνευτικής διαδικασίας», εννοείται στο πλαίσιο της νέας τάξης.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενιαίο κράτος ενιαία κυριαρχία

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδη, είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον Περισσό. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αναμφισβήτητα, παίρνοντας υπόψη κυρίως τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, προσπαθούμε να συμβάλουμε σ' αυτή τη δραστηριότητα και στην πάλη να διαμορφωθεί ένα ομόσπονδο διζωνικό, δικοινοτικό κράτος. Κυρίως να έχει μια προσωπικότητα, μία κυριαρχία, διότι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Αποδείχτηκε ότι η ΕΕ, ενώ, κατά τη γνώμη μας, έχει τη δύναμη, λόγω συμφερόντων δεν μπορεί και δε θέλει να ασκήσει έναν ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού. Και έτσι, με το Κυπριακό στα γρανάζια του "σχεδίου Ανάν", τα πράγματα δε δείχνουν πάρα πολύ αισιόδοξα.

Παρ' όλα αυτά νομίζω ότι η κοινή προσπάθεια των λαών, όποιων κυβερνήσεων θέλουν, κομμάτων και κινημάτων, πρέπει να είναι αυτό που λέμε ενιαίο κράτος, ενιαία κυριαρχία. Είναι το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει σ' αυτή την περίοδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ