Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις για «σχέδιο Ανάν» και «απευθείας εμπόριο»

Δε χάνουν ευκαιρία οι Αμερικανοί να επαναφέρουν διαρκώς στο προσκήνιο το καταψηφισμένο από την πλειοψηφία των Κυπρίων «σχέδιο Ανάν». Οπως δε χάνει ευκαιρία και η κατοχική ηγεσία να διεκδικεί διαρκώς αναγνώριση και πολιτική αναβάθμιση, πατώντας, καταπώς φαίνεται, σε γερές πλάτες, που διαθέτει και εντός ΕΕ.

Χτες, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρ. Μπάουτσερ, υποστήριξε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν». Να αναφερθεί πως ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, έχει απορρίψει την αμερικανική θέση για τις περιουσίες και ιδιαίτερα το γεγονός ότι πωλούνται σε ξένους από Τουρκοκυπρίους, που δεν είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Στη Λευκωσία, ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λιλλήκας, επιβεβαίωσε δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων ότι η Κομισιόν ζητά από την Τουρκία να υπογράψει μέχρι το τέλος Φλεβάρη το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ εγκαταλείπουν τη σκέψη για απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα και φαίνεται να αποδέχονται την εισήγηση της κυπριακής κυβέρνησης για αύξηση των προϊόντων που διακινούνται μέσω της «πράσινης γραμμής».

Ο υπουργός κατηγόρησε τον Ταλάτ ότι δεν ενδιαφέρεται για την οικονομική ανάπτυξη των Κατεχομένων και ότι στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη επιμένει στο απευθείας εμπόριο και στην άμεση υιοθέτηση σχετικού κοινοτικού κανονισμού, το οποίο εμπόριο συνδέει με τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων. Θυμίζουμε ότι ο Ταλάτ, τις προηγούμενες μέρες σε συνομιλίες του στις Βρυξέλλες, απέρριψε εισηγήσεις για αποσύνδεση, από το εμπόριο, της χορήγησης κοινοτικής βοήθειας 259 εκατ. ευρώ προς τα Κατεχόμενα και την άμεση παραχώρησή της στους Τουρκοκυπρίους, εμμένοντας σε έγκριση ολόκληρου του κανονισμού, αν και του ειπώθηκε ότι υπάρχουν «νομικά κωλύματα».

Μάλιστα, χτες, ο Ταλάτ απέρριψε και μεσολάβηση της ΕΕ για λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Και πώς να δεχτεί αφού το «σχέδιο Ανάν» ικανοποιεί πλήρως τις βλέψεις του «Αττίλα». Από την Κωνσταντινούπολη, κάλεσε την ΕΕ «να εκπληρώσει τις υποσχέσεις» που έδωσε, μετά το δημοψήφισμα της 24ης του Απρίλη στην Κύπρο, για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, εφαρμόζοντας το απευθείας εμπόριο και τους κανονισμούς για οικονομική υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων. Πρόσθεσε ότι κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον διαβεβαίωσαν πως παρά τις δυσκολίες (βλ. τα προαναφερόμενα «νομικά κωλύματα») θα προσπαθήσουν να εκπληρώσουν αυτά που υποσχέθηκαν.

Ετσι κι αλλιώς έχει συμμάχους. Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν αναφέρθηκε, στη βρετανική Βουλή, στην «άσχημη κατάσταση» των Τουρκοκυπρίων και επανέλαβε ότι η βρετανική πλευρά επανειλημμένα απηύθυνε εκκλήσεις για ελεύθερο εμπόριο. «Είναι σημαντικό να επιτραπεί σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου να εμπορεύονται, να ταξιδεύουν και να λειτουργούν ελεύθερα. Ενθάρρυνα όλες τις πλευρές να κινηθούν προς τα εμπρός, προς μια θετική κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Και αφού προπαγάνδισε την άποψη της κατοχικής ηγεσίας, κάλεσε την Αγκυρα να μειώσει τον αριθμό των κατοχικών δυνάμεών της στην Κύπρο, διατυπώνοντας το ερώτημα κατά πόσο δικαιολογείται ο μεγάλος αριθμός τουρκικών στρατευμάτων στα Κατεχόμενα από οποιαδήποτε βάσιμη ανησυχία για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Ο Μακσέιν είπε ότι όταν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ πρέπει να έχει κανονικές και πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με κάθε χώρα-μέλος της Ενωσης.

Ωστόσο, για την ώρα φεύγουν μόνο κυανόκρανοι. Τα Ηνωμένα Εθνη αρχίζουν από την ερχόμενη βδομάδα την προαποφασισμένη μείωση της αριθμητικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (η ειρηνευτική δύναμη που υπηρετεί στην Κύπρο). Οι σημερινοί 1.230 υπηρετούντες μέχρι τα τέλη Γενάρη θα μειωθούν σε 900, με στόχο να φτάσουν τους 860 μέχρι τέλη Μάρτη ή αρχές Απρίλη. Ωστόσο, θα παραμείνουν αμετάβλητοι οι όροι εντολής της δύναμης, που είναι η διατήρηση της τάξης και η παρεμπόδιση συγκρούσεων.

Με την αναδιάρθρωση της δύναμης, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα τερματίσει την επάνδρωση φυλακίων κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης και θα καταργήσει στρατόπεδα. Η επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης θα γίνεται με περιπολίες με οχήματα και ελικόπτερα.

Σύμφωνα με επισήμους των Ηνωμένων Εθνών, ο περιορισμός της αριθμητικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δικαιολογείται από το γεγονός ότι τα επεισόδια κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης έχουν μειωθεί στο ένα τέταρτο σε σύγκριση με το 1999. Η μείωση θα προέλθει με την αποχώρηση του ενός τρίτου των εθνικών αποσπασμάτων, που προέρχονται από τη Βρετανία, την Αργεντινή και τη Σλοβακία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βέλγοι και Βρετανοί επίσημοι σπεύδουν στην Κύπρο (2006-01-10 00:00:00.0)
Προς δημιουργία τετελεσμένων στην οδό Λήδρας (2005-12-17 00:00:00.0)
Δριμεία επίθεση στον Ταλάτ (2005-06-29 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν το κατοχικό αεροδρόμιο οι ΗΠΑ (2004-10-22 00:00:00.0)
Κρίνεται η μορφή της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί (2004-08-31 00:00:00.0)
Στηρίζουν «Αττίλα», διώχνουν ΟΥΝΦΙΚΥΠ (2004-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ